Kalkınma Ajansları’nda kadro sorunu...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

TBMM’de yeni yasama dönemi başlamasıyla birlikte Kalkınma Ajansları’nda destek personeli olarak çalışan arkadaşlardan bir grup başta kadro olmak üzere özlük sorunlarının çözüme kavuşturulması umuduyla konunun tekrar gündeme getirilmesi konusunda benden de yardım istemişler.

Noktasına- virgülüne dokunmadan bana göderdikleri maili (temmuz ayında medyada çıkan haberi aynen göndermişler) önce aktarıp sonra değerlendirmemi yapmak istiyorum.

“Bilindiği üzere; kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte 4/B’liler, mahalli idareler ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınması sağlandı.

Buna göre Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu, MGK Genel Sekreterliği, TOKİ, Başbakanlık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Adalet Akademisi, Türk Patent Enstitüsü, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, SGK, Kamu Düzeni ve Müsteşarlığı, TRT, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, ÖSYM, GAP İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi bölge kalkınma idari başkanlıkları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında çalışanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatlarının büyük ölçekli bilgi işlem birimlerinde, bilişim hizmetlerini yürütenler de kadroya alındı.

30/6/2013 tarihi itibarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nda vekil imam-hatip, vekil müezzin-kayyım ve başkanlığa bağlı Kur’an kurslarında vekil Kur’an kursu öğreticisi olarak görev yapmakta olanlar ile 4/5/2005 ile 30/6/2013 tarihleri arasında en az üç ay süreyle vekil imam-hatip, vekil müezzin-kayyım ve Başkanlığa bağlı Kur’an kurslarında vekil Kur’an kursu öğreticisi olarak görev yapmış olanlara da kadro imkanı geldi.

Kalkınma Bakanlığı’nın Kalkınma Ajansları destek personeline kadro verilmedi.

Kalkınma Ajansları destek personelleri; 4/D diye tabir edilen ve 657 sayılı Kanun’un 4/D maddesinde belirtilen ve bu kanuna tabi olmayan 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi sürekli (Kadrolu) işçi statüsünde çalıştırılan üniversite mezunu bilgi işlem, insan kaynakları, mali işler gibi ajanslar için kilit noktalarda çalışan kamu personellerdir.

İş Kanunu’na tabi ve geçici işçi statüsünde olan belediye personellerine, il özel idaresi personellerine kadro geldi bununla birlikte GAP İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi bölge kalkınma idari başkanlıkları personellerine de kadro verildi ama kalkınma ajansları destek personelleri kapsam dışı bırakıldı.

Personel ilanlarında aynı eğitim düzeyinden destek personeli alımına çıkan ajanslarda uzman personel ile destek personel arasındaki ücret farkı neredeyse 2 katı, buna rağmen görevde yükselme ve unvan değişikliği hakkı verilmeyen destek personeline kadro da verilmemesi dikkatlerden kaçmıyor.”

Mailin özeti bu..

Ortak soru da; yeni yasama döneminde destek personeline kadro gelecek mi ?

Maili gönderen arkadaşlar haklı olarak kendi sorunlarını dile getirmişler.

Destek personeline görevde yükselme ve ünvan değişikliği hakkı verilmediği için uzmanlığa geçme hakkı da yok.

Personel yönetmeliğine göre ajansların destek personeline kariyer imkanı vermemekte ayrıca ajanslararası geçiş te söz konusu değil.

Bir başka tesbiti de yapmakta yarar var;

GAP İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi bölge kalkınma idari başkanlıkları dışında kalan ajanslarda süresiz sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık 800 uzman personel de Torba Kanun’dan yararlanamıyor..

Kalkınma Bakanlığı’na bağlı tüm kurum ve kuruluş personeli kadrolu olarak çalışmaktayken sadece ajans personelleri sözleşmeli olarak çalışmaktalar.

Medyada yer alan haberlere göre çeşitli gerekçelerle ajanslardan ayrılan uzman sayısı 250 civarında.

Ajanslar bu nedenle oluşan açığı kapatmak için eleman alımı ilanı veriyorlar.

Yine haberlerde geçmiş yıllara göre başvuruda bulunanların sayısında da düşme olduğu bilgisi yer alıyor.

Destek personelinin isteklerini yerine getirirken uzmanların da sorunlarını es geçmemiş oldum.

Umarım önümüzdeki günlerde bu sorun çözülür.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar