Kalite kontrol listeleri, sağlıklı bir web sitesi kurmanıza ve yönetmenize yardımcı olabilir
Dijital dünya, sürekli bir şekilde değişiyor ve başarılı olabilmek için bu değişime ayak uydurmanız gerekiyor. Web sitenizi düzenli bir şekilde gözden geçirerek en güncel eklentileri kullandığınızdan emin olmanız, gerekli güncellemeleri yapmanız ve daha modern bir tema seçmeniz, işletmenizin online ortamda en iyi şekilde temsil edilmesi konusunda mükemmel sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir. Bu süreci, otomobilinizi bakıma götürmek gibi düşünün; ek bir külfet gibi gelebilir ancak sonunda bir yere giderken yolda kalmaktan çok daha iyidir. Düzenli olarak kalite kontrol yapmak, web sitenizin güncel olduğundan ve çökme riskinin düşük olduğundan emin olmanızı sağlar. Web siteniz, işletmenizin online ortamdaki yüzüdür. Çökmesi veya elverişsiz bir menüye sahip olması ya da bağlantıların kırık olması işletmenize olumsuz yansıyabilir. Bu nedenle web sitenizin tam olarak sizin istediğiniz fonksiyonları gerçekleştirdiğinden emin olun.
Web sitenizi kurması ve yönetmesi için profesyonel bir web geliştirici ile çalışıyorsanız, düzenli kontrolleri yapmanın gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Bir yandan haklısınız da! Çünkü web sitenizin çok fazla bakım gerektirmeyeceğinden emin olmak için kendilerine iyi para ödüyorsunuz. Ancak hepimiz insanız ve herkes bazen bazı şeyleri gözden kaçırabilir. Web sitenizde görünmesini istediğiniz bilgilerin hangileri olduğunu en iyi bilen de sizsiniz. Web sitenizin kurulumdan itibaren gerektiği şekilde çalıştığını garantilemek için, GoDaddy Blog yazarlarından Nathan Reimnitz’in hazırladığı, aşağıdaki kontrol listesine göz atmayı ihmal etmeyin:
1. İçeriğiniz
Bir web geliştirici, web sitenizin iyi göründüğünden ve düzgün bir şekilde işlediğinden emin olabilir ancak içerik yükleme sürecinde bazı karışıklıklar olabilir. Her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olun; örneğin, ürün tanıtım metniniz, yanlışlıkla “Hakkında” sayfanızda yer almasın. Ayrıca, gramer hataları gibi konularda kontrol yapmayı da unutmayın.
2. Formlar
Ziyaretçileriniz, sorun yaşamadan formlara bilgilerini girebiliyor mu? Sitenizi ziyaret edenlerin, bültenlerinize kayıt yapıp yapamadıklarını kontrol edin. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa, müşterilerinizin adres ve ödeme bilgilerini girerken sorunlarla karşı karşıya kalmamaları çok önemli. Alışveriş adımlarından kendiniz de geçerek, ziyaretçilerinizin sorun yaşamayacağından emin olabilirsiniz. Bununla birlikte, Google Chrome’un bu yıl yaptığı duyuruyu da unutmayın; bu duyuruyla birlikte SSL sertifikalarının önemi de giderek artıyor. Web sitenizde kişisel bilgi topluyor ve/veya ürün ve hizmet satıyorsanız, SSL sertifikanızı alın ki Chrome web sitenizi “güvenli değil” olarak işaretlemesin.
3. Farklı tarayıcılar ve cihazlar
Bazen, bazı web siteleri bir tarayıcıda düzgün görünürken, bir diğerinde durum böyle olmayabilir. İşi sağlama almak için web sitenizi popüler tarayıcılarda görüntüleyin ve sitenizin kullanıcı deneyimini test edin. Bununla birlikte işin en başından web sitenizin mobil uyumlu olduğundan da emin olun ve unutmayın ki sitenizin farklı cihazlarda düzgün görünmesi de oldukça önemli.
4. Siz
Bu, büyük ihtimalle en önemli madde. Web sitenizin görünümünden memnun musunuz? Aklınıza takılan herhangi bir nokta varsa, emin olun ki bu zamanla daha kötü bir hal alacaktır. Web sitenizi yayına almadan önce kendinize her şeyin istediğiniz gibi olup, olmadığını sorun. Eğer değilse, web geliştiricinizle bir an önce iletişime geçerek, gerekli değişiklikleri yapmasını sağlayın.
Mükemmel web sitenizi yayına aldıktan sonra düzenli olarak güncellemeler yaparak, mükemmelliğini korumasını sağlamalısınız. Web geliştiricinizin, düzenli kontroller ve güncellemeler yapmanız için ihtiyaç duyduğunuz araçları size sağlaması gerekiyor. Düzenli kontroller yaparken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç konu ise şöyle:
1. Bağlantılar
Sitenizdeki bağlantılar çalışıyor mu? Hiçbir ziyaretçi bir bağlantıya tıkladığında ‘404 Hata Sayfası’na yönlendirilmek istemez. Bağlantılarınıza düzenli bir şekilde tıklayarak, sizi gerektiği yere götürdüklerinden emin olun. Kırık bağlantılara tıklamak, ziyaretçiler için iyi bir deneyim değildir; bu nedenle kırık bağlantılarınızı kaldırın.
2. Yedeklemeler
Web sitenizi yedeklediniz mi? Web sitenizde yer alan içerikleri korumanın en iyi yolu otomatik yedeklemedir ama bu yöntemi tercih etmeseniz de elinizde her zaman güncel bir yedeğin bulunması gerekir. Bunu, hosting sağlayıcınız üzerinden veya FTP ile web sitenizin bir kopyasını alarak yapabilirsiniz.
3. Google Web Yöneticileri
Google Web Yöneticileri araçları, Google’ın web yöneticileriyle iletişim kurmakta kullandığı temel araçtır. Bu araçlar, web sitenizde herhangi bir sorun olup olmadığını ve kötü amaçlı yazılımlara maruz kalıp kalmadığını gösterir. Online ortamda bulunabilir olmak, web siteniz için destek almak, başarılı bir web sitesinin nasıl oluşturulacağını öğrenmek ve güncel haberleri almak için bir Google Web Yöneticileri hesabı oluşturun.
4. Kullanıcılarınız
Kullanıcılarınız, web sitenizdeki sorunlar/hatalarla ilgili iletişime geçiyor mu? Onlara, size geribildirim yaptıkları ve bu sayede sitenizi iyileştirmenize yardım ettikleri için teşekkür edin. Bu fırsatı, onlara teşekkür etmek, onlarla iletişim kurmak için kullanın ve web sitenizde revizyon yaparken bunları göz önünde bulundurun.
Web sitenizi ve hareketlerini her an izlemeniz gerekmiyor ancak ziyaretçilerinize iyi bir deneyim sunduğunuzdan emin olmak için belirli aralıklarda yapacağınız kontroller önemli. Bu nedenle, web sitenizi düzenli olarak gözden geçirmeyi alışkanlık haline getirin ve hataları hızlı bir şekilde gidermeye çalışın.