Kahramanmaraş turizmde adını duyurmaya hazırlanıyor
Anadolu'nun bilinen en eski yerleşimlerinden biri olarak öne çıkan Kahramanmaraş, artık bacasız sanayi de denilen turizmden pay almak istiyor. Kahramanmaraş, yerel yönetimler düzeyinde büyükşehir statüsü aldıktan sonra turizm yatırımlarına hız verdi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bu sürezte bir dizi restarasylon projesini birden yürüttü. Restorasyon çalışmaları sonrası kent turizmine kazandırılan yerler Edebiyat Müzesi, , Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı olarak sıralanabilir.
Dulkadiroğlu Belediyesi’nin restorasyonunu tamamlayarak turizmin hizmetine sunduğu Mutfak Müzesi ile yine Büyükşehir Belediyesi’nin Trabzon Bulvarı'nda yapımı devam eden Trabzon Caddesi, Kent Meydanı ve Çevresi Yolları Düzenleme Projesi'nde de sona gelindi. Kentin önemli bir bağlantı noktası konumunda olan Trabzon Bulvarı ve devamında yer alan Kıbrıs Meydanı; tarihi yapıların bulunduğu ve Ulucami ile Valilik arasındaki bağlantıyı sağlayan bir koridor niteliği taşıyor. Bu koridor üzerinde Tarihi Kapalı Çarşı da bulunuyor.
Turizmde çıkış yakalama düşüncesi iş dünyasını da sarmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren otel yöneticileri, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) çatısı altında Turizm Platformu kurulması için KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ile bir araya geldiler. Bu görüşmede şehrin turizm ve konaklama konusundaki sorunları ve geleceğe dönük hedefler masaya yatırıldı. KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın turizmini canlandırma adına her zaman desteğe hazır olduklarınının altını çizdi.
Öteyandan Roma dönemine ait olduğu belirlenen ünlü Germenicia Antik Kenti Mozaikleri ile ilgili çalışmaların kaplumbağa hızıyla devam etttiğini de söylemek durumundayız. Antik kentin bulunduğu alanla ilgili kamulaştırmalar, yavaş yavaş ilerlemekte, bu da kent turizminin hedeflerine ulaşma hızını düşüren bir etken. Antik kent ile ilgili doğru stratejiler belirleyerek, biran önce yol haritasını hazırlayıp hayata geçirmek Kahramaraş'ı turizmde bir adım daha öteye taşıyacaktır.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un da sık sık dile getirdiği "Kahramanmaraş turizm alanında cazibe merkezi olacak" cümlesi, kentin artık turizmden hak ettiği payı almak istediği anlamına da geliyor. Çalışmaların da bu hedef doğrultusunda devam ettiği gözlenmektedir.
Geçmişten bugüne, yapılması gereken fakat bir türlü yapılamayan turizm yatırımları, özel sektörün otel yatırımları, kamunun tarihi ve turistik yerlere dönük restorasyonları ile büyük bir ivme kazandı. Bu yatırmalar tamamlanmadan, altyapının da hazırlanması gerekiyor. Bunun için de, tüm belediyeler, kamu kurumları ve özel sektör ortak çalışmalar yürüterek, bu konudaki fikirlerini hayata geçirmek için çalışmalarına hız vermelidirler. KMTSO bünyesinde kurulması düşünülen Turizm Platformu'nun tüm bu sürece büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.