Kahramanmaraş 20 kat büyümek amacında
Türkiye sanayinin öncü kuruluşlarının faaliyet gösterdiği kentimiz Kahramanmaraş, 1980’li yılların ikinci yarısında yaptığı yatırımlar ile Türkiye’nin 16’ncı büyük ekonomisi oldu. Hedefl er konusunda hız kesmeyen kentimiz 20 kat büyümeyi hedefl iyor. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, geçtiğmiz günlerde Tomsuklu Sanayi Bölgesi, Suriyeli mültecilerin çalışma modeli, efektif yeni teşvik politikasının geliştirilmesi, teknik üniversite, Amerikan pamuğuna damping soruşturması ve Germenicia Antik Kenti’nin turizme kazandırılması gibi başlıklar altında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 6 sayfalık bir rapor sunduklarını belirterek, öne çıkan bu 6 konunun çözümü halinde Kahramanmaraş’ın Türkiye’de üretim üssü haline geleceğini ifade etti.
Türk sanayi sektörüne Kahramanmaraş’ın büyük katkı sağlaması için mutlaka bu 6 maddenin çözüme kavuşması gerektiğinin altını çizen Karaküçük, “Talep ettiğimiz konularda sorunlarımıza çözüm sağlanması halinde Kahramanmaraş şimdikinin 20 katı üretim yapacaktır. Şu anda dev sanayi kuruluşlarının bulunduğu iller ile yarışacak hale geliriz. En önemlisi istihdam sağlayan ve işsizliği azaltan işletmeleri ile kentimiz sürekli değer üretir. Bunun yanı sıra teknik üniversite sayesinde iş dünyasının talep ettiği nitelikli elemanlar burada yetişir” açıklamasını yaptı.
KMTSO’nun büyük önem verdiği raporda Kahramanmaraş’ın misafirleri olarak tanımlanan Suriyeli mülteciler konusunda da çözüm önerileri sunuluyor. Raporda Suriyeli mültecilerin kentin ekonomik ve sosyal bir meselesi olarak öne çıktığına dikkat çekilerek, Kahramanmaraş’taki işletmelerde yüzde 10 oranında Suriyeli personel bulundurulmasının önünün açılması isteniyor. Raporda, Suriyeli mültecilerin iş gücüne katılmasının Türk özel sektörünün işgücü açığına çözüm olacağı, bir yandan da atıl durumdaki mülteci kitlesinin ekonomiye kazandırılmasının sosyal sorunların önlenmesi bakımından da çok önemli katkıları olacağı belirtiliyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan bu rapor, Kahramanmaraşlı sanayicilerin değişim hareketini başlatma konusundaki kararlılıklarının da bir gösterge oldu aynı zamanda.