Kadir

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Bu gece Kadir Gecesi.  Son yıllarda dinin politikaya alet edinmesi nedeniyle  insanların din konusundaki davranışları  farklılaştı.

Din, kul ile yaradan arasındaki bir ilişkidir. Ana inananların neye inandıklarını bilmeleri gerekir.

Müslümanlar, Kadir Gecesi'ni kutlarken bu gecenin  ne olduğunu da bilmek, hatırmalak zorundadır.

Kadir, Kuran'ın indirildigi gecedir. Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın 27'nci gecesi olduğu Hazreti Muhammed'den kaynaklanan hadislere dayanılarak belirlenmiştir.

Hadisler, Hz. Muhammed'in değişik olaylar ve meseleler karşısında müminleri aydınlatmak için söylediği sözler, fiiller ve tasvipler bütünüdür. Hadisler bunları nakledenlerin duyma ve öğrenme durumlarına göre ve nakledenlere göre gruplandırılır.

Kuran-ı Kerim, Hazreti Muhammed'e Cebrail adlı melek aracılığıyla indirilmistir. Bu indirme bir kerede toplu olarak değil, Hazreti Muhammed'in yirmi üç yıllık peygamberlik hayatı boyunca çeşitli problemleri çözmek ve çıkan güçlüklere cevap vermek üzere peyderpey olmuştur.

Kuran, Peygamberimiz'e vahiy yoluyla inmistir.

Vahiy, "başkalarına gizli kalacak sekilde peygamberlere bildirilen ilahi söz ve haber" demektir.

Hazreti Muhammed'e gelen ilk vahiy, kendisine peygamberlik görevinin verildigi 610 yılının Ramazan ayında gerçekleşmistir.

Kuran'da şöyle buyurulmaktadır: "Ramazan ayı ki, yol gösterici, hidayeti, doğruyu ve yanlışı birbirinden ayırt edip, açıklayıcı olarak Kuran, o ayda indirilmistir." (Bakara Suresi, 185)

Duhan Suresi'nin 3'üncü ayetinde: "Biz onu mübarek bir gecede indirdik."

Kadir Suresi'nde ise: "Biz Kuran'ı Kadir Gecesi indirdik" buyurulur.

Vahiy, Peygamberimiz'e değişik şekillerde gelmistir:

(1) Olduğu gibi çıkan doğru rüyalar halinde. Bu rüyalar, sabah aydınlığı gibi apaçık olurdu.

(2) Cebrail Aleyhisselam görünmediği halde, sesinin duyulduğu vahiy şekli.

(3) Bazen Cebrail Aleyhisselam, insan kılığına girerek vahiy getirirdi. Böyle durumda, melek, daha çok Dihye adındaki sahabenin kılığına girerdi. Bu haldeyken diğer sahabeler onu görmüşlerdir.

(4) Vahiy, bazen çan sesine benzer bir sesle gelirdi. Cebrail, çan sesine benzeyen ve ürperti veren sesle Peygamber efendimize hitap ederdi. Vahiy bittikten sonra, Allah tarafindan gelen vahiyler açık ve net olarak Peygamberimiz'in zihnine yerleşirdi.

(5) Cebrail Aleyhisselam, bazen de doğrudan doğruya görünerek vahiy getirirdi. Bu durumda Hazreti Muhammed, Cebrail'i açık bir şekilde görürdü.   

(6) Peygamber, Miraç Gecesi'nde, aracı olmadan Allahü Teala'dan doğrudan vahiy almıştır.

Gelen vahiyler, Peygamber efendimiz ve arkadaşları tarafindan hemen ezberleniyor ve vahiy katipleri tarafindan yazılıyordu.

Peygamberimiz'in hayatı boyunca her Ramazan ayında o zamana kadar gelmiş olan vahiyleri Cebrail Aleyhisselam'la karşılıklı okuduğu rivayet edilmiştir. İnmis bütün Kuran ayetleri Peygamberimiz tarafindan Cebrail'e okunuyor, sonra da Cebrail tarafindan Peygamberimiz'e okunuyordu. Buna, karşılıklı okumak ve dinlemek anlamına gelen "mukabele" adı verilir.

Bugün de camilerimizde ve evlerimizde okunan "mukabeleler", iste Peygamberimiz'in Cebrail'le karşılıklı Kuran okuyuşlarının birer hatırlanışıdır.

Hazreti Muhammed'in vefatından hemen sonra ortaya çıkan yalancı peygamber Museylemetül Kezzab taraftarları ile gerçekleşen çatışmalarda vahiy yoluyla inen Kuran-ı Kerim ayetlerini ezberleyip hıfzeden hafızların bir kısmının şehit olması, Kuran-ı Kerim ayetlerini toplayarak kitap haline getirme arayışını gündeme getirmiştir.

Hazreti Muhammed'in vefatından on beş yıl sonra Hazreti Ebu Bekir tarafindan toplanarak kitap haline getirilen Kuran-ı Kerim'in asıl metni Hazreti Osman tarafından beş nüsha olarak yazdırılıp dağıtılmıstır.

Müslümanlar'ın benimsediği bu nüshalar önce el yazısı ile, matbaa icat olunduktan sonra da matbaa ile çoğaltılarak yayılmıstır.

Müslüman okuyucularımın bu mübarek gecelerini tebrik ederim.

Fitre ve zakat'ı unutmayınız

Sayın okuyucularım, Ramazan ayı sona eriyor. Bu ayın bir özelliği de imkanı olanların fitre ve zekat ile ihtiyaç sahiplerini sevindirme mükellefiyetidir.

Fitre

Fitre, Ramazan ayı içinde fakirlere verilen ve de en az miktarı din adamlarınca belirlenen sadakaya verilen isimdir.

Fitrenin "vacip" olması, o kimsenin "mükellef" olması için "akil ve baliğ olması ve de "nisap miktarı mala malik olması" gerekir. Nisap miktarı mal deyimi, kişinin ihtiyacı dışında, 200 dirhem gümüş veya 200 miskal altın veya bunların değerine eşit varlığa sahip olması anlamına gelir. Miskal, bir Bizans altını, dirhem ise bir Arap gümüşüdür.

İstanbul Müftülüğü 200 dirhem gümüş veya 20 miskal altın miktarının karşılığı olarak 80.18 gram altın veya 561.3 gram gümüş olarak belirlemiştir. 80.18 gram altının bu Ramazan'daki değeri 2.800 YTL'dir. Demek ki en az bu değerde varlığa sahip olan her Müslüman için fitre mükellefiyeti vardır.

İstanbul Müftülüğü fitrenin en düşük miktarını kişi başına 6 YTL olarak belirlemiştir. Müslümanlar'ın varlıkları ile ölçülü olarak fitre mükellefiyetleri de büyür.

Fitre, Ramazan ayı içinde en geç bayram namazından önce verilir.

Bayram geçmiş olsa bile borç düşmez. Verilmesi gerekir.

Zekât

Ramazan ayında genelde fitre ile birlikte yerine getirilmesi gereken bir diğer mükellefiyet zekâttır.

Zekât, Müslümanlar'ın sahip olduğu mal ve paradan, her yıl yoksullara dağıtmakla görevli olduğu "kırkta bir hissedir". Kuran'da 32 yerde zekât konu edilir.

Zekât verecek kimsenin borcundan fazla varlığa sahip olması gerekir. Zekât vermede de varlık ölçüsü fitredeki gibi "nisap" miktarıdır.

Zekât, çaresizlere, borçlulara, parasızlıktan dolayı yolda kalmış olanlara, hali vakti yerinde olmayan öğrencilere, kardeş, amca, dayı, teyze, hâlâ ve benzerleri akrabaya verilir.

Fitre ve nisap dağıtılırken niyet etmek yeterlidir. Yapılan yardımın fitre veya zekât niyetine yapıldığını söylemeye gerek yoktur.

Sayın okuyucularım ihtiyaç sahiplerine imkanınız ölçüsünde yardımı ve desteği eksik etmeyin. Fitre ve zekatınızı da imkan ölçüsünde yüksek tutunuz ki, ihtiyaç sahipleri mutlu olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018