Kadınların istihdamının artırılması konulu Başbakanlık Genelgesi yayımla

Ali YÜKSEL
Ali YÜKSEL YARGITAY KARARLARI aliyuksel@aliyuksel-hilmiozalp.av.tr

Başbakanlık makamı tarafından hazırlanan Kadın İstihdamının Arttırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması konulu genelge 25.05.2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan genelgenin amaçları; kadınların istihdamını arttırmak, onların sosyo - ekonomik konumlarını güçlendirmek, toplumsal yaşamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve eşit işe eşit ücret ilkesini hâkim kılabilmektir.

Genelge de bu amacı sağlayabilmek için öncelikle ilgili bakanlıklar, kamu kurum - kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile oluşturulacak son derece geniş bir işbirliğini öngören ''Kadın İstihdamı Ulusal İzleme ve Koordinasyon Kurulu'' oluşturulacaktır. Genelge de tarifi yapılan bu kurul gerçekten de kadın istihdamı meselesi ile ilgili olarak görüş, bilgi, istatistik sahibi tüm resmi ve sivil örgütleri bir araya getirecek anlayışta düzenlenmiştir. Bu sayede sivil toplum örgütleri de resmi bir makam gibi meselenin çözümünde etkin rol oynayabilecektir. Bununla birlikte tüm bakanlıklarda müsteşar yardımcısı seviyesinde bir görevlendirme yapılarak kadın istihdamı ve fırsat eşitliğine ilişkin mevzuatın uygulanmasını takip edecek bir birim oluşturulacaktır.

Genelgenin önem arz eden bir diğer hükmü ise kamu ve özel sektör işyerlerinde yapılan denetimlerde İş Kanunu'nun 5'inci maddesi ile çerçevesi düzenlenen eşitlik ve cinsiyet ayrımcılığı prensiplerine ne derece riayet edildiğinin araştırılacağının kararlaştırılması olmuştur. Bu sayede işyerlerinde teftiş yapan sigorta veya bölge çalışma müdürlüğü müfettişleri teftiş konusu hususlardan başka eşitlik ilkesine riayet edilip edilmediğini de araştıracak ve gerek görülmesi halinde idari para cezası keseceklerdir.

Genelge de üzerinde durulan bir diğer husus ise kamu kurumlarının yapacağı mevzuat çalışmalarında kadın erkek eşitliğinin gözetilmesidir Bu itibarla mevzuat taslakları hazırlanırken fırsat eşitliği etki değerlendirmesi yapılması öngörülmüştür.

Genelge; kamu kurum kuruluşlarına giriş, terfi ve hizmet içi eğitimlere katılım noktasında da kadın erkek eşitliği prensibinin istikrarla uygulanmasını şart koşmaktadır.

Genelge de kadın istihdamını teşvik amacı ile İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarına özel görevler verilmiştir. Buna göre bu kurullarda kadın konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından bir temsilcinin bulunması öngörülmüştür. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları bundan başka kadın istihdamını işlevselleştirmek ve etkinleştirmek için mesleki beceri eğitimleri yapmakla görevlendirilmiştir.

Genelge tüm bunlardan başka tüm yaygın ve mesleki eğitim faaliyetleri planlanırken kadının insan hakları, eğitim ve istihdam olanakları, iş arama süreçlerinde danışmanlık ve rehberlik hizmetlerine ilişkin konulara ağırlık verilmesini öngörmüştür.

Genelge içerdiği hükümler ve oluşturmaya çalıştığı sistem itibari ile kadın istihdamının önündeki engellerin devlet - sivil toplum örgütleri işbirliği ile ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Esasında ülke meselelerin ve top yekun kalkınma ve büyümenin en önemli şartlarında birisi meselelerin çözümüne sivil toplumu olabildiğince entegre edebilmekten geçmektedir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ücret zammı 29 Mart 2014
Örtülü ikale 19 Şubat 2014