'Kadın yöneticilerin olduğu mağazada disiplin artıyor'
Şok Marketler 2011 yılında Migros’tan bin 200 mağaza ile satın alındı. 2011- 2014 döneminde DiaSA ve Onurex mağazaları Şok bünyesine katıldı. 2015’e kadar şirket satın almaları ile gerçekleşen büyüme, 2015 itibariyle organik büyüme ile devam etti. Şok Marketler’in halka arzı ise Türkiye’de son 10 yılın en büyük halka arzlarından biri oldu. Bugün 81 ilde 5 bin 732 mağazaya ulaşan Şok, her gün 3 mağaza açmaya, her yıl 4 bin kişiye ek istihdam yaratmaya devam ediyor.
Şok Marketler CEO’su Uğur Demirel, başarıyı ulusal süpermarketler ile indirim marketlerinin iyi yanlarını birleştiren bir iş modeline sahip olmalarına bağlıyor. Demirel’e halka arz sonrası başlayan yeni dönemi, önceliklerini ve hedeflerini sorduk:
Borçlar kapandı, bilonçomuz sağlam
“Halka arzı doğru zamanda gerçekleştirdik. 2.6 milyar dolar ile son 10 yılın en büyük halka arzını hayata geçirdik. Finansal borçlarımız kapandı. Bilançomuz sağlam. Özkaynaklarımızı pozitif konuma getirdik. 2018 bizim için güzel bir yıl oldu. Dolayısıyla kredi faizlerinde yaşanan yükselmeden etkilenmiyoruz. Döviz etkileşimimiz de yok. Müşteri odaklı çalışmalarımızla büyümemize hız kesmeden devam edeceğiz. Kaya gibi bir şirket olduk.”
Kadın çalışan oranı yüzde 44'e ulaşıyor
“2018 yılında istihdam oranımız 27 bine ulaştı. Bu yıl 682 mağaza açtık ve 4 bin kişi işe aldık. Ekonomimize istihdam yaratmak açısından da çok önemli bir katkı sunuyoruz. Kadın çalışan oranımız yüzde 44’e ulaşıyor. Kadınların yönettiği mağazaların daha disiplinli olduğunu söylemek isterim.”
Mağazalarımız endüstriyel bir makine gibi işliyor
“Müşteri tarafından tercih edilmemizi sağlayan 5 temel kriter var. Bunlar; fiyat avantajı, yakınlık, çeşitlilik, özgün markalar ve kolay alışveriş. Türkiye’deki tüketici trendlerini yakından takip ediyoruz. Ulusal markalı ürünlerin yanı sıra, tarihi geçmişi olan özgün markalarımızla, müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Şok Marketler'de pazarda en düşük fiyata konumlandırdığımız Mintax da var, Cif de var. Her mağazamızda standartlar aynı. Bunun sağlanması için uçtan uça mühendislik standardı geliştirdik. Mağazalarımız endüstriyel bir makine gibi işliyor. Disiplin ve basitlik unsurlarını temel alıyoruz.”
Doğrudan üreticiyle temasa geçiyoruz
“Sözleşmeli üretime geçiyoruz. Aracıları ortadan kaldırıp doğrudan üretici ile temas kuruyoruz. Küçük üreticilere alım garantisi veriyoruz. Kendi özgün markalarımızı ürettirdiğimiz üreticilerimiz var. 1000’e yakın tedarikçi ile çalışıyoruz. Her iki tarafın da kazanacağı bir sistem kuruyoruz.”
Enflasyonun baskı altına alınmasına katkı sağlıyoruz
“Avrupa'da organize perakende kanalları yüzde 80-85 oranında bir paya sahip. Türkiye'de bu oran yüzde 40’larda. İndirim marketlerinin bu pazar içindeki payı ise yüzde 3.4. 2012-2017 yılları arasında şehirli nüfus arttı ve orta sınıf da yaklaşık son 15 yılda üç kat büyüdü. Alışveriş merkezleri yaygınlaşırken, indirim marketlerinin yükselişi de hızlandı. Önümüzdeki dönemde indirim marketlerinin payı artacak. Şok olarak son bir kaç yıldır en hızlı büyümeyi gerçekleştiriyoruz. Bu büyüme hızı devam edecek; yeni mağazalar açmaya devam edeceğiz. Mevcut mağazalarda ise büyümeye gidilecek. İndirimli fiyatları sürdürmeye devam edeceğiz. Fiyatlarımız her zaman daha düşük olacak, diğer mağazalara kıyasala daha az artacak. Türkiye’nin en hızlı büyüyen indirim marketi olarak, enfl asyonun baskı altına alınmasına katkı sağlıyoruz.”
e-Ticaretin gıdadaki payı yüzde 2
“e-Ticaret elektronik ve giyim sektöründe çok hızlı yükseliyor. Gıda sektöründeki payı ise yüzde 2-3 civarında. 2017 yılında 'Cepte Şok' adında bir çalışma başlattık. Bu uygulama 2018'in ilk çeyreğinde tüm mağazalarımızda uygulanmaya başladı.”
Sürdürülebilirlik çalışmalarına öncelik veriyoruz
Şok Marketler CEO’su Uğur Demirel önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik çalışmalarına öncelik vereceklerini söylüyor. Şok mağazalarının elektrik tüketiminden, atık yönetimine kadar her alanda çevresel ayak izinin ölçüleceğini ifade ediyor. 2011’den bu yana;
- Mağaza sayısı 5 katına çıktı
- Ciro 7 kat büyüdü
- Her sene 4 bin kişiye istihdam yaratıyor
- İMKB 30'da yer alıyor
- Fortune 500’ün en büyük 25 şirketi arasında
- 2018’in ilk 6 ayına 5.5 milyar TL satış gerçekleştirdi