Kadın, refah ve su
IMF Başkanı Christine Lagarde, "Nesnelerin interneti hakkında çok şey duyuyoruz. Biraz da kadınların interneti hakkında konuşmamız lazım" diyor.
Kadınların ekonomiye katılımı, teknolojik okuryazarlıkla yakından ilgili. Özellikle de Endüstri 4.0'ın konuşulduğu bir dünyada, kadınların teknolojiye ulaşmasının önündeki her türlü engelin ortadan kaldırılması gerekiyor.
Davos Zirvesi'nin bu seneki gündemi Endüstri 4.0 oldu. Önümüzdeki beş yıl içinde endüstri 4.0 ile dünya genelinde 7.1 milyon kişinin işini kaybetmesi bekleniyor. Öte yandan 2.1 milyon yeni iş alanı yaratılacak. Türkiye bu süreçten olumlu etkilenecek ülkeler arasında. Çünkü dönüşüm sürecinde Türkiye kaybettiği her bir 1 işe karşılık, 1.4 yeni iş alanı yaratacak. Kadınların bu yeni iş olanaklarından daha fazla pay alması şart.
Türkiye'de kadın girişimciliğinin gelişmesi ve kadınların çalışma hayatına katılımının artması yönünde etkin faaliyet gösteren Kagider de bu sene Davos'a katıldı. Kagider aynı zamanda Kadın-20 (W20)'nin kurucu sekreteryasında da yer alıyor.
G20 ülkeleri 2025 yılı sonuna kadar kadınlar için 100 milyon iş fırsatı yaratmayı ve kadın-erkek istihdamı arasındaki farkı yüzde 25 azaltmayı taahhüt ediyor. Bu, küresel GSMH’ya 7 trilyon katkı, Türkiye için ise 3 milyon kadının istihdama katılması anlamına geliyor.
W20 Zirve Sonuç Bildirisi, G20 liderlerini eğitim, istihdam ve girişimcilik arasındaki bağlantının güçlendirilmesi, iş ve özel hayat dengesinin desteklenmesi, yönetici pozisyonlarındaki kadınların sayısının artırılması, kadınların finans kaynaklarına erişiminin sağlanması, işyerlerindeki ayrımcılığının ortadan kaldırılması, kadın ağlarının ve kadınlara ait işletmelerinin desteklenmesi, yeterli sosyal koruma imkanları sağlanması ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunulması yoluyla kadınların güçlendirilmesi için çalışmaya davet ediyor.
Kagider Başkanı Sanem Oktar'ın dikkat çektiği gibi, "Eğer kadın erkek politikalarında mevcut trendler devam ederse, kadın erkek eşitliği 118 yıl sonra sağlanabilecek."
Bu sene Davos'a katılan kadın oranı sadece yüzde 18 oldu. Erkeklerin yönettiği bir dünyada işlerin pek de iyi gittiğini söylemek zor. Küresel refah için gerek yönetimde, gerek ekonomide daha fazla kadına ihtiyacımız var.
Coca-Cola CEO'su Muhar Kent'in de dikkat çektiği gibi: "3 W'ye ihtiyacımız var". Bu üç "W", Women, Wellbeing, Water'ı temsil ediyor. Yani; Kadın, Refah ve Su....