Kadın emeğinin yer aldığı üretim projesi KAÇEM

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Hafta başında masamda, birkaç domates salatalık, biber, tarhana ve iki kavanozun yer alığı bir paket buldum. Ürünleri gönderen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, birkaç resmin de yer aldığı küçük broşürünle bir notu da eklemişti. Çelik notta, “Belediyemizce hem üretim hem de satış yapılacak şekilde oluşturulan Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı. Ülkemiz için rol model olarak hayli takdir görüyor.Bu üretim alanında tamamen organik metotlarla, hiçbir kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan üretilen sağlıklı, kontrollü ve güvenilir ürünlerimizi sizlerin de afiyetle tüketmenizi dilerim” bilgisine yer veriliyordu.

İlgimi çeken bu not üzerine Kadın Çiftçiler Ekoloji Eğitim ve Üretim Merkezi KAÇEM projesini inceleme kararı aldım. Proje bir yandan atıl kadın emeğini tarlada üretime yönlendiriyor, bir yandan da kadın çiftçiler olarak üretimlerini kendileri pazarlıyorlar. Çalışmada kendilerine, Belediye ve İl Tarım Müdürlüğü destek olup yol gösteriyor.

Projede belediye ve l tarım müdürlüğünün yanı sıra, il milli eğitim müdürlüğü ile Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği KAPTAR yer alıyor.

Projenin başlangıcı Bünyan İlçesinin Karahıdır mahallesinde 2012 yılında atıl durumdaki ilkokul binasının tahsis edilip tamiri ile başlamış. Orada eğim alan 7 kadın çiftçi 50 dekar alanda üretime başlamışlar. Ürettikleri ürünleri de İl tarım müdürlüğünün yanındaki seyyar çadırda satmaya başlamışlar. Böylece, “Yerelde üret, yerelde tüket” mantığıyla kırsal alanda atıl kadın emeğini ve atıl tarım alanını üretime kazandıran bir örnek proje ortaya çıkmış.

Kayseri İl Tarım Müdürü Özkan Kayacan, “Proje ile amacımız ilimizde küçük üretici olan ve gelir düzeyi düşük kadın üreticilerin vasıflı işgücünü kazanmasına imkan vermek. Bu merkezdeki eğitimle üretici olan kadınlar, ekolojik olarak ürünlerin, üretilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi konularında eğitim alıyorlar. Bunun yanı sıra ürünlerin pazarlanması ile kadınlara istihdam sağlanmış oluyor. Kırsalda üreticiliklerine çok önem verdiğimiz kadınların projesi olarak önemli bir örnek oluşturdu. Kooperatif çatısı altına birleşerek sinerji yaratıp, kurumsallaşmayı sağlamak istiyoruz” diyor. Proje kapsamına 41 kadın üreticiye 64 saat sertifikalı organik tarım eğimi, 8 saat iş sağlığı ve güvenliği, 32 saat gıda üretimi ve hijyeni eğitimi verildiğini de açıklıyor.

KAÇEM projesi, kırsalda atıl kadın emeğini ve kırsala üretim yapılmayan alanları üretime açarak, sağlıklı üretilen ürünlerin pazarlanmasını sağlayan bir örnek proje. Türkiye’nin bir çok yerinde kırsala uygulanabilecek özellikleri içeriyor. Hızla yaygınlaşması mümkün gözüken bu örnek projenin geliştirilmesi için Bakan Fakıbaba’nın il tarım müdürlerine bu projeyi örnek göstererek benzerlerinin oluşturulmasını istemesi önemli sonuç verecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar