Kadın eli değince “girişimcilik renklenip güzelleşiyor”
Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist Dergisi’nce düzenlenen, Türkiye Kadın Girişimci Yarışması’nın 10. yılı ödül töreninde, sahiplerine ödülleri sunuldu. Törende 4 daldan ikisinde birincilikler paylaşıldığı için 6 ödül verilirken bir de özel ödül verildi. 7 ödülün sahiplerinin hikayeleri de birbirinden renkli ve ilginç. İlk yılında 133 kadın girişimcinin katıldığı yarışmada, 10 yılda 33 bin kadın girişimci yarışmış. Kadın eli, girişimciliği renklendirip güzelleştirmiş.
Törende KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, konuşmasında kendisinin de bu yarışmaya önceki yıllarda katılmış ödül almış bir girişimci olduğunu belirkterek, “2004 yılında yüzde 4.5 olan kadın girişimci oranı yüzde 8’e yükselmiş 110 bin sayısına ulaşmış durumda. Kadın girişimciler 40 dalda çalışıyorlar. Yüzde 70’i mikro işletme sahibi ve yüzde 75’i işletmelerini 2000 yılı sonrası kurmuşlar. İş kadını profili on yıl öncesine göre daha güçlü” değerlendirmesini yaptı.
Nafiz Karadere, kadın girişimciler yarışması sonuçlarıyla ilgili araştırmalarının sonucundan birkaçını paylaşmak istediğini belirterek, “Yarışmaya katılan kadınların yüzde 85’i çevresindeki kadınları girişimcilik konusunda etkiledi. Yarışmada birinci olan kadın girişimcilerin cirolarında ortalama yüzde 40 artış oldu. Her yıl birbirinden değerli başarı hikayelerini dinlerken, gerçek anlamda ‘krizi fırsata çevirmiş’ kadınlarla tanıştık” açıklamasını yaptı.
Rauf Ateş de “Birkaç bin liralık ciroyla ödül alan kadın girişimcilerimizden ilk bin şirket arasına girenler çıktı”açıklamasını yaparken, verimli sonuç veren yarışmayı önümüzdeki yıllarda da sürdürme kararında olduklarını söyledi.
Türkiye’de kadın girişimci ödülü paylaşıldı. Ödül alan Rena Tülin Yazıcı, “Dress Best Uniform” şirketini kurup, çeşitli sektörlere üniforma üreten bir firma yöneticisi. Önce dünya markalarının Türkiye temsilciliğini yapmış, sonra kendisi üretime geçip, üreteminin yüzde 85’ini yurtdışı talepler için üreten uluslararası bir marka olmuş.
Aynı ödülün ortağı olan Şule Mena, Harvard Business School mezunu. Gebze OSB Teknoparkı’nda sinir sistemleri ve onkoloji alanında yeni geliştirilen ilaçların denemelerini yapmak için şirketini kurmuş, ABD’de Maryland ve İsviçre’de Lozan’da çalışma ofisleri açmış. Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, İran ve İsrail gibi ülkelerde araştırmalarını yürütüyor.
Türkiye’nin gelecek vadeden kadın girişimci ödülünü alan Aslı Elif Tanuğur, SBS Bilimsel Bio şiketi yöneticisi. Şirket gıda alanında yaptığı çalışmalarla ödüle layık görülmüş. 2013 yılında İstanbul’da kurduğu KOSGEB’den destekli projesinde halen sözleşmeli model ile 60 bin kovandan bal, arı sütü ve propolis gibi arı ürünleri üretimi yapıyor.
Türkiye’nin yöresinde fark yaratan kadın girişimciler ödülünü iki tarım projesi paylaşmış.
Bunlardan biri Ayten Çöl’ün Kılçak Çöl çiftliği. Çöl, Hititoloji eğitimi aldıktan sonra Amasya’da Gemdingen Ovası’nda 2 bin dönümlük Kılçak çiftliğinde çiftçiliğe başlamış, Pepsi Co’ya üretim yaparken “iyi tarım” belgesi almış. Bugüne kadar patates, soğan, mısır, fasülye üretmenin yanında tohumculuğa başlamış. “Benim ürünlerimi yiyenlerin kanser olmasını istemiyorum” düşüncesiyle üretim yapıyor.
Bu alandaki diğer ödül sahibi Arcadia Bağları kurucusu Zeynep Arca Şallıel. Kırklareli'nde Hamitabat köyü bölgesinde 2006 yılında terk edilmiş bağ alanında toprağı iki yılda canlandırarak bağlarını kurmuş. 2200 dekarlık arazide bağın yanı sıra kiraz bahçesi, bostanlar ve korular kurmuş. Bunlara 2016 yılında Bakunca Vineyard Hotel ve SPA’yı ekleyerek, farklı bir turizm konsepti de geliştirmiş.
Türkiye’nin kadın girişimci ödülüne de yine bir tarım projesi Narköy ile Nardane Kuşçu layık görülmüş. Kocaeli Kandıra’da 2007 yılında ekolojik tarım için 100 dönümlük arazide Narköy’ü kurmuş. Narköy, hem üretim alanı, hem de “Nar Eğitim ve Danışmanlık “ merkezi doğaya saygılı proje olarak gelişmiş. Bugün 1.200 dönümlük alanda atalık tohum, atlar, büyük ve küçükbaş hayvanlar, arılar, sayısız bitki çeşitleri üretiliyor. Büyük kısmı, tamamen doğal ısıtmalı, beton olmayan, ortadan kaldırıldığında 6 ayda doğanın eski halini aldığı binalarda inşa edilmiş. Narköy’de 680 bin sertifikalı fide yetiştiriliyor, organik çiftlik kurmak isteyenlere danışmanlık yapılıyor.
Bunların yanı sıra Aslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu 2001’de kurup, oyun yazarlığı ve yönetmenliği yapan Ummiye Koçak’a da özel ödül verildi.
Bu ödül törenini izlerken, “Türkiye’de iyi şeyler de oluyor. Kadın eli girdiği her alana güzellik katıyor” diye düşündüm.