Kadın çalışana eşit haklar veren şirketlere sertifika

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Sürdürülebilirlik Akademisi ve Intertek, iş hayatında kadınlara eşit haklar ve fırsatlar verilmesi için çalışan kurumları sertifikalandırıyor.

Sertifikasyon için denetimleri gerçekleştiren Intertek, 100’den fazla ülkede denetim, gözetim, test, kalite denetimi ve sertifikasyona kadar pek çok alanda hizmet veren bir şirket. Sertifika için yapılacak denetim içeriği ise Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Pensipleri (WEPs) ile de örtüşen “Kadına Eşitlik Prensipleri” çerçevesinde belirlenmiş durumda.

İş Hayatında Kadına Eşitlik Prensipleri; Cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve ayrımcılık yapılmaması; Ayrımcılığa karşı etkin bir yönetim sistemi oluşturulması; Güvenli çalışma koşullarının sağlanması; Şiddet ve tacizi önleme mekanizmalarının oluşturulması; Tedarik zincirinin politikalar doğrultusunda bilgilendirilmesi; Cinsiyet ayrımcılığına karşı sosyal etki oluşturulması; Tüm paydaşların çözüme katılımının sağlanması, olarak sıralanıyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerden başlayarak yayılması hedeflenen bu dönüşüm, adil toplum oluşturma hedeflerine ulaşmakta önemli bir adım niteliği taşıyor.

İş’te Eşit Kadın sertifikasını ve getireceği olumlu değişimi Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa ve Intertek Türkiye Ülke Müdürü Müge Hanedan’dan dinledik:

Murat Sungur Bursa: Kadının güçlenmesi için çalışan kurumların belgelendirilmesi çok önemli

“Sürdürülebilirlik Akademisi olarak her fırsatta söylediğimiz ve çalışma yaptığımız her konuyu kesen, ortak payda olan bir husus var: Kadın. Çünkü biz biliyor ve inanıyoruz ki yeryüzündeki milyonlarca canlı türünden birisi olan insan türünün, biyolojik sürdürülebilirliği için kadın ne kadar ‘olmazsa olmaz’ ise, üzerinde gayret gösterilen hiçbir sürdürülebilirlik alanında da başarı, kadınsız olamaz.

Sürdürülebilirlik Akademisi olarak sürdürülebilir ve daha yaşanabilir bir dünya için iş dünyasında değişim yaratmak hedefi ile yapmakta olduğumuz çalışmalar arasında, kadının iş hayatında güçlendirilmesi de öncelikli konulardan biri. Son iki yıldır yaptığımız çalışmalar sonucunda iş hayatında varlığı artan kadının eşit koşullarda çalışmasını sağlama gayreti içinde olan kurumların belirlenmesi ve belgelendirilmesinin çok önemli olduğunu gördük. Marifetin iltifat gerektirdiği anlayışı ile, ve yapan ile yapmayanı pozitif ayrımcılıkla belirlemek gayesiyle kadının eşit koşullarda çalışmasını yönetim modellerine ve tüm süreçlere yansıtan kurumların belgelendirilmesine karar verdik.

Bağımsız denetim koşulları

İngiliz denetim şirketi Intertek ile ortak çalışmamız sonucu oluşturduğumuz İş’te Eşit Kadın Sertifikası, kurumların belirlenen prensipler doğrultusunda bağımsız denetim koşulları ile denetlenmesi ve sertifikalandırılması esasına dayanıyor. Amacımız sürdürülebilir kalkınma ve büyüme için olmazsa olmaz olan kadının iş hayatına daha etkin, aktif ve eşit koşullarda katılımının hızlandırılması ve kurumların iş modelleri ve yönetim süreçlerinde gerekli değişiminin sağlanması. Bu amaçla hem yapılan çalışmalara bir disiplin getirmek, hem de başarı öykülerini topluma mal etmek için kriterler oluşturulması ve kurumların bu kriterler ışığında kendilerini ölçmelerini sağlamak önemli. Sertifika sonuçta bir belge ama onu almak için kurumda incelenen her husus aynı zamanda eğitim, yönlendirme ve rekabet alanı oluşturacak. Bu değişimin içinde en önemli konulardan biri de bilinç oluşturmak ve bunu yaygınlaşmak. Bu amaçla belirlenen önemli çalışma alanlarından birisi de, tedarik zincirinde yer alan orta ve küçük ölçekteki kurumların da sertifikanın kriterlerine uygun olmalarını sağlamak.

Bugün hangi gelişmişlik göstergesini alırsanız alın listenin üstünde yer alan ülkeler, kadının önündeki engelleri daha fazla kaldırmış ve kadının potansiyelinden daha fazla istifade edebilmiş ülkelerdir. Toplumun yarısını yok sayan, ihmal eden, önemsemeyen, potansiyelini ortak hedefe yönlendirmeyen, atıl bırakan, önündeki engelleri kaldırmayan bir anlayış, çağdaş yönetim anlayışını terk etmiş demektir.”

Intertek Türkiye ülke müdürü Müge Hanedan:

Sertifikaya başvuru gönüllülük esasına dayanıyor

“Sürdürülebilirliği hedefleyen toplumların öncelikle aile birliğini geliştirmesi ve ailenin temel unsuru olan kadını güçlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Günümüzde gelişmekte olan ve hatta gelişmiş birçok toplumda kadının ne yazık ki hak ettiği eşit birey konumuna ulaşamadığı biliniyor. Bunun yansımalarını iş dünyasında da gözlemleyebiliyoruz. İş dünyasında sürdürülebilir dönüşümü kendine hedef alan Sürdürülebilirlik Akademisi, ‘eşit kadın’ eksenine doğru bir dönüşümü başlatmak ve bu dönüşümü yönetmek amacıyla ‘İş’te Eşit Kadın’ düşüncesini paylaşan kurumların, belgelendirme yoluyla, iş dünyasının ve toplumun önüne konulması fikrini benimsedi. Bu da bizleri ortak çalışmaya sevk etti. Bu şekilde, örnek modeller vasıtasıyla diğer kurum ve paydaşların teşvik edilebileceğine inanıyoruz. Sertifikaya başvuru, gönüllülük esası taşıyor. Başvuru adımını, Intertek tarafından gerçekleştirilen bağımsız bir denetim aşaması takip ediyor. Denetim kurumu ve sertifikaya başvuran kurum arasında bir denetim tarihi belirlendikten sonra firmanın çalışan sayısına göre minimum yarım gün ya da maksimum 3 günlük bir denetim sürecinde, kurumun uygulamaları ile program kuralları karşılaştırılarak bir değerlendirme yapılıyor.

Temel değerlendirilen noktalar arasında; cinsiyet eşitliğine yönelik şirket politikaları, kadın istihdamına yönelik ölçülebilir hedefler, kadın çalışan sayıları, üst yönetimin politikaları sahiplenmesi, yöneticilerin performans hedeflerinde ve yıllık yönetim hedeflerinde cinsiyet eşitliği, her türlü ayrımcılık ve taciz konuları için şikayet mekanizmaları, şirket söylemlerinde kadınların konumlandırılma şekli, şirket çalışanlarına cinsiyet eşitliği ve kadın çalışanlara yasal hakları ile ilgili eğitimler, aynı işi yapan kadın ve erkek çalışanların ücretlerinin dengesi, kreş olanakları sağlanması gibi başlıklar yer alıyor. Bağımsız değerlendirme sonucunda minimum yüzde 70 puan alan kurumlar, sertifikaya hak kazanıyorlar. Sertifika 1 yıl geçerli. 1 yıllık süre sonunda, dileyen kurum sertifika uzatımı için başvuru yapabiliyor ve tekrar denetim sürecine başlıyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar