Kaçak zeytinyağına 'Made in Turkey' damgası AB'yi karıştırdı
Türkiye'de zeytinyağı pazarında Suriye konusu uzun zamandır gündemdeydi. Türk üreticiler, pazardaki fiyat düşüklüğünü Suriye'den getirilen zeytinyağına bağlamıştı. Suriye zeytinyağı şimdi Avrupa'nın gündemine girmiş durumda. Türkiye'nin Suriye'den zeytinyağını kanun dışı yollardan getirdiği bunu da Avrupa Birliği ülkelerine sattığı iddia ediliyor. İddianın sahibi İspanyol gazetesi El Publico. İspanyol gazetesi bu iddialarda yalnız değil. İsviçre Muhafazakar Demokrat Partili milletvekili Bernhard Guhl, Türkiye'nin geçen yıl askeri operasyon düzenlediği Suriye'nin Afrin kentinden Türkiye'ye getirdiği zeytinin işlenerek Avrupa Birliği ülkelerine satıldığı iddia etti ve parlamento gündemine alınmasını sağladı.
İsviçreli siyasetçinin "Zeytini İspanya'ya satıyorlar" ifadelerininin ardından bu kez İspanya harekete geçti.
İspanyol senatörler denetim ve kontrol talep etti
İspanyalı Carles Mulet Garcia ve Jordi Navarrete Pla adlı iki senatör, ülkesine giren Türk zeytinyağının incelenmesini talep etti. Gümrük raporlarının gözden geçirilmesini talep eden iki İspanyol senatör, hükümetin ve Avrupa Komisyonu'nun kaçak zeytinyağı ile mücadele etmesi gerektiğini söyledi. İspanyol senötörler Türkiye'nin Suriye zeytinyağına "Made in Turkey" damgası vurarak sattığını iddia etti. Ülkedeki bir başka kuruluş olan İspanya Zeytinyağı İhracatı Birliği (Asoliva) Başkanı Rafael Pico Lapuente de ülkeye giren ürünlerin testleriyle ilgili çalışmaları sıkılaştırmaya başladıklarını vurguladı.
İspanyol gazetelerine göre, Türkiye'nin Suriye'den aldığını iddia ettiği zeytinyağı satışından elde edilen gelir 80 milyon dolar civarında.
Avrupa Birliği'ne Tunus ve Fas'tan sonra en fazla zeytinyağı ihracatı gerçekleştiren ülke Türkiye.
Geçen yıl Türkiye'nin Suriye zeytinyağı aldığına yönelik iddialar TBMM gündemine de taşınmıştı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, "Biz hükümet olarak PKK'nın eline gelir geçsin istemiyoruz. Afrin'de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz, bu hakimiyetimiz olan bölgede. O sebeple tarım kredi kooperatiflerine 5 bin tonluk bir görev yazılmıştır ve bu görev için kapılar açıldı ve şu ana kadar giren 600 ton ürün var. 200 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinde bunları konuşuyor olmamız hakikaten çok ayıp ve çok komik" şeklinde konuşmuştu.
Türkiye, Suriye'deki zeytinyağından elde edilen gelirin terör örgütlerine gitmesini istemiyor.
Avrupa Birliği ve üye ülke İspanya ise bu konuda Türkiye'den şikayetçi. Yakın dönemde bu iddialar daha çok konuşulacak gibi görünüyor.