Kabinede sürpriz yok!
Başbakan Erdoğan "ne bekliyordunuz" dercesine, "Yirmi beş bakanın hepsini de değiştirecek değildik ya" dedi, kabineyi açıklarken. Özellikle ekonomi yönetimindeki bakanların tümü koltuklarını korudu. Tabii ki, bakanlık isimleri değişti artık, devlet bakanlıkları kaldırıldı ve icracı bakanlıklara geçildi. Bu, özünde şeklen bir değişiklik, bunu biliyoruz. Özellikle yurtdışındaki tanımlamalarda ortaya çıkan sorunları ortadan kaldırmak amaçlanıyor. Öz olarak kayda değer bir fark olmadığı biliniyor.
Ali Babacan, yine ekonominin tepesindeki bakan olarak ve aynı zamanda Başbakan Yardımcılığı görevini de üstlenerek görev yapacak. Aslında, Erdoğan'ın ekonomiyle ilgili bakan tercihinde Babacan'ın da etkisi olduğu yadsınamaz.
Yeni oluşturulan Ekonomi Bakanlığı görevini Zafer Çağlayan yürütecek. Ancak, adı Ekonomi Bakanlığı olsa da, bu bakanlığın görev alanının neredeyse tümüyle dış ticaretle sınırlı olduğu biliniyor.
Maliye Bakanlığı ile ilgili olarak Mehmet Şimşek'in yerine başka isimlerin gündemde olduğu konuşuldu bir süre. Daha doğrusu, bazı isimler bu koltuk için çok hevesliydi. Ama bir değişiklik yapmadı Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanlığı görevini Mehmet Şimşek'in sürdürmesine karar verdi.
AB ile ilgili bakanlık görevini Egemen Bağış sürdürmeye devam edecek. Ekonomiyle ilgili diğer bakanlıklarda da değişiklik olmadı. Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı görevini Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevini Hayati Yazıcı, Kalkınma Bakanlığı görevini ise Cevdet Yılmaz yürütecek.
Yani ekonomi yönetiminde hiç değişiklik yok. Bakanlıkların adı değişti; o kadar…
Ekonomi yönetiminde herhangi bir değişikliğe gitmemiş olması, Başbakan Erdoğan'ın ekonomi bakanlarından memnun olduğunun çok açık bir işareti. Aslında Başbakan'ın, ekonomik gidişattan memnun olduğunu dile getirip, ekonomiyle ilgili bakanların önemli bir bölümünü değiştirmesi de pek anlaşılır olmazdı zaten.
Başbakan'ın yeni kabineyi açıkladığı toplantıda yöneltilen cari açıkla ilgili bir soruya, hiç kaygı duyulacak bir durum olmadığını belirterek karşılık vermesi de ekonomi yönetimine duyduğu bir güvenin göstergesi gibiydi. Erdoğan, cari açığın yılın son çeyreğinde normale döneceğinin altını çizdi. Bu ifade, Merkez Bankası'nın Başbakan'ı iyi bilgilendirdiği biçiminde yorumlandı. Hatırlanacaktır, Merkez Bankası tüm raporlarında uygulanan politikalar sayesinde yılın son çeyreğinden itibaren cari dengede iyileşme gözlenmeye başlayacağının altını çiziyor.
12 Haziran seçiminde alınan yüzde 50'ye yakın oyu, seçmenin hükümete "uyguladığınız ekonomi politikasından memnunuz" mesajı olarak yorumlamak yanlış olmasa gerek. Böyle bir yapı içinde hükümetin de ekonomi politikalarında önemli bir değişiklik yapması zaten beklenmiyordu; açıklanan bu kabine ile değişiklik düşüncesinin hiç söz konusu olmadığı da anlaşılmış oldu.
İki bakanın rekoru
Abdullah Gül'ün başkanlığında kurulan ilk AKP hükümetinden bu yana aynı bakanlık koltuğunda oturan iki isim var. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AKP'nin kurduğu tüm hükümetlerde aynı bakanlık koltuğunda oturmak suretiyle rekor kırdılar. Ali Babacan ve Beşir Atalay da tüm hükümetlerde görev almış olmakla birlikte, bu isimlerin bakanlıkları değişiklik gösterdi. Yıldırım ve Akdağ ise, tüm hükümetlerde aynı bakanlık koltuğuna oturma başarısı gösterdi.