Jeff Bezos-1

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

 

Bir öykü

Kitapçıdaki yöneticilerden birisi patronun en üst kattaki odasına  gelir. “Bir kadın müşteri ile başımız dertte. Sizinle konuşmak istiyor “ der. Patron yöneticisi ile hemen müşterinin yanına iner. Kadın müşteri çok kızgındır. Patron sorar “Sorun nedir?” Ne yapabilirim sizin için? Kadın, “Gelin göstereyim” der. Kapı önüne çıkarlar. Kadın onları bir arabanın yanına götürür. “Bakın şu rezalete. Daha yeni yıkatmıştım . Sizin üst kattaki saksılarınızdan düşen toprak arabamı rezil etmiş.” Patron, çözümü kolay sorunu görünce rahatlar. Hemen çözümü önerir. “Şurada bir servis istasyonu var; araba da yıkıyorlar. Gidelim arabanızı yıkatalım.” der. Kızgın müşteri, teklifi kabul eder. Patron da biner arabaya; servis istasyonuna doğru yola çıkarlar. Patron, yolda kadını rahatlatmaya çalışır. “Hiç merak etmeyin. Çok güzel yıkıyorlar.”

Ancak onları kötü bir sürpriz beklemektedir. Servis istasyonu tamirat dolayısıyla kapalıdır. Kadının isyanı bu kez tavan yapar “Ne olacak şimdi? Bu arabayla mı dolaşacağım? Ben çalışan bir kadınım. Müşteri ziyaretine kirli arabayla mı gideceğim?”

Patron, çok sakindir. Kızgın müşteriyi sakinleştirmeye çalışır. “Burası kapalı ise, daha iyi bir yer biliyorum; oraya gidelim. Sürün arabayı, size yolu tarif edeyim” der. Patron yolu tarif eder, kadın sürer.  Gele gele şehrin oldukça zengin bir kesimine gelirler. Patron, bir evin garajı önünde arabayı durdurur. Burası patronun evidir. Kadının şaşkın bakışları arasında arabadan inip önünde durdukları garajın kapısından içeri girer. Kadın o kızgınlık içinde neler olduğunu kavrayamaz. Bir kaç dakika sonra Patron bir kova, kovanın içinde sabun ve bir fırça ile garajdan çıkar. Hortumu arabaya tutarken kadına “arabadan çıkmayın” işareti yapar. Kızgın müşterinin arabasını yıkar. Arabaya geri döndüğünde Patron “Rica etsem beni tekrar bizim dükkana bırakabilir misiniz?” der.  Dönüş yolunda o kızgın, hırçın müşteriden eser kalmamıştır. Kadın müşteri o gün öğleden sonra tekrar kitapçıya gelir ve bir sürü kitap alır.

Bir iddia

Yukardaki öyküdeki patron, Oxford’daki ( Mississippi)  “Square Books” kitapçısının sahibi Richard Howorth’tur. Amerikan Kitapçılar Derneği’nin açtığı “Kitapçı dükkanı nasıl açılır?” eğitimindeki eğitimcilerden birisidir. Bu eğitimdeki katılımcılar finans, stok kontrolü ve müşteri hizmetleri konularında eğitilmektedir. Müşteri hizmetlerine çok değer veren Richard Howorth. yukardaki deneyimini bu eğitimde paylaşmıştır. Eğitimin sonunda katılımcılardan birisi, eğitimin düzenleyicisi  Amerikan Kitapçılar Derneği yetkililerine bu öyküden çok etkilendiğini belirtir ve şöyle der: “Müşteri hizmeti, benim firmamın  da köşe-taşı olacaktır.”

Bu iddialı katılımcı kimdir diye merak ederseniz, onu da söyleyeyim. Bu iddialı katılımcı, Jeff Bezos’tur. Kitap satışını yepyeni bir boyuta taşımış olan, Amazon şirketinin kurucusu Jeff Bezos. Peki, Jeff Bezos söylediğini gerçekleştirmiş midir? Evet, gerçekleştirmiştir. Ben yıllardır bir müşteri olarak buna tanık oluyorum.

Jeff Bezos, Amazon şirketini 1994 yılının eylül ayında kurmuş. Söz konusu eğitime de iki ay sonra katılmış.  İnternetten kitap satışı ile başlayan Amazon, bugün aklınıza gelen her şeyi satıyor. Amazon’un pazar değeri bugün 130 milyar dolar civarında. Jeff Bezos, elektronik ticaretin dünyadaki öncülerinden. Kişisel  serveti 25 milyar doları bulmuş.

Son bomba

Ve Bezos’un son bombası da basın sektörüne girmesi oldu. The Washington Post gazetesini satın aldı. Amerika’daki meşhur Watergate olayını  deşeleyerek Richard Nixon’un koltuğundan olmasına neden olan ünlü The Washington Post gazetesini. Nasıl mı aldı? Amerika’nın TMSF’sinden mi? Devlet bankasından kredi alarak mı? Hayır, Washington Post’u, kendi parasını bastırarak, 250 milyon dolara satın aldı. Bakalım Jeff Bezos basın sektörüne ne yenilik getirecek?

Sonuç

Jeff Bezos, yönetim dünyası açısından ilginç bir karakter. Gelecek hafta Jeff Bezos’a daha ayrıntılı yer vereceğim.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019