İzmir'de hareket var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

İzmir yaklaşık 4 milyon nüfusu ile İstanbul ve Kocaeli'nden sonra sanayinin en fazla geliştiği il durumunda.  İSO 500 Büyük firmanın yüzde 10'u Ege'de, yarısı İzmir'de. 4 bine yakın sanayi işletmesi var. 1.5 milyona yakın çalışanın yüzde 31'i sanayi kesiminde iş bulmuş durumda.
Organize sanayi bölgelerinde 982 tesis üretim yapıyor. İki serbest bölgesinde 85'i yabancı sermayeli 300 dolayında firma üretim yapıyor.
İzmir'de 13 üniversitede 140 bin öğrenci okuyor. 9 tıp fakültesi ile İzmir sağlık merkezi oluyor.
İzmir'in yıllardır gündemde olan sorunlarının çözümüne, körfez temizliğine el atılmış. Aliağa-Torbalı hafif raylı sistem tamamlanıyor. İzmir'in Manisa'ya tünel ile bağlanması, Konak meydanı altından tünel açılması projeleri uygulanır hale gelmiş. Kruvaziyer limanı yapılıyor.
İzmir'in şu günlerde gündeminin başında iki konu var: 1) Kruvaziyer turizminin geliştirilmesi 2) 2020 yılında Expo'nun İzmir'de yapılması için gereken izinin alınması.
Yabancı kruvaziyer gemileri Türkiye'de 26 limana uğruyor. 2012 yılının ilk 10 ayında limanlarımıza 1.503 kruvaziyer gemisi uğradı. Bu gemilerle 1.9 milyon yolcu geldi-gitti.

Kruvaziyer yolcularının yüzde 81'ini taşıyan gemilerin yüzde 71'i, 3 liman kentine; Kuşadası, İstanbul ve İzmir'e uğruyor.
İzmir 2003 yılına kadar kruvaziyer gemilerinin uğrak yeri değildi. Ekrem Demirtaş'ın başında bulunduğu Ticaret Odası'nın çabaları ile İzmir uğrak yeri oldu. Şimdilerde Türkiye'ye gelen kruvaziyer yolcularının dörtte birini taşıyan gemiler İzmir'e uğruyor.
Geçen yıl 272 gemi ile 504 bin kruvaziyer yolcusu gelmişti. Bu yıl ilk on ayda 268 gemi ile 473 bin yolcu geldi.
İzmir için önemli olan kruvaziyer yolcularının şehir içinde daha fazla kalmalarının sağlanması. Kruvaziyer limanı inşa edilirken şehrin cazibe merkezlerinin artırılması da önem taşıyor.
İzmirliler 2015 Dünya sergisini (Expo) düzenlemeye talip idi. Fırsatı kaçırdılar. Yılmadılar. Şimdilerde 2020 Dünya Sergisi'ni (Expo 2020'yi) İzmir'de düzenlenmek için çalışıyorlar.

Expo kelimesi, 1890'dan bu yana dünyanın değişik şehirlerinde düzenlenen "Dünya Sergisi"nin kısaltılmış adı.  Şehirler, Expo düzenlemeye talip olduktan sonra serginin aday ülkelerden hangisinde yapılacağı, Dünya Uluslararası Sergiler Birliği (BIE)'ne üye 160 ülkenin temsilcilerinin oyları ile belirleniyor.
İzmir,  Expo 2015'e de aday idi. Ama oylamayı 65'e 85 Milano kazandı. İzmir bu defa 2020 yılında yapılacak 57'nci Dünya Sergisi'ne aday.
Bu amaçla İnciraltı'nda 2700 dönüm arazi ve 50 milyar TL'lik bütçe ayrılmış.
Expo'lar en az 1500 dönüm arazi üzerinde kuruluyor ve 180 gün açık kalıyor. Yapıldıkları kentlerde kalıcı, anıtsal yapıların gerçekleştirilmesine de imkan sağlıyor.
Paris'te Eyfel Kulesi, Brüksel'de Atomium, Londra'da Kristal Palas, bu yapılardan birkaçı.

Yapıldığı kentlerin birer marka haline gelmesine ve insanlarının yaşam düzeyinin yükseltilmesine yol açıyor. Biz başlangıçtan bu yana dünya sergilerine katılmışız. Sultan II. Abdülhamit'in ziyaretçi olarak gittiği ilk Dünya Sergisi'nde Osmanlı Pavyonu büyük ilgi toplamış.
Raylı ulaşım sisteminin uzatılması, körfezin temizliği, kruvaziyer limanı projesi, Konak ve Manisa tünelleri, hastane kapasitelerinin artışı, üniversitelerin araştırma ve geliştirmeye yönelmesi, sanayileşme ve ihracat İzmir'in gündemini dolduran konular.
İzmir'de önemli bir silkiniş var. Uyuyan dev uyanıyor derler ya işte o biçim. DÜNYA'nın İzmir kaynaklı haberlerinde bu uyanışın hikayelerini izlemek mümkün.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018