İzmir Ticaret Odası üyelerini krize karşı korumaya çalışıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, odanın kriz sonu ortaya çıkan sorunlar karşısında yaptığı çalışmaları anlatıyor.

Diyor ki, "Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan ekonomik krizin ABD'den başlayarak bütün dünyaya yayılmadan önce, ekonomik gidişatın iyi olmadığı, ABD ekonomisinin sinyaller verdiği yolundaki uyarılarımızı defalarca dile getirdik.

Krizin ülkemizi de etkisi altına almasıyla birlikte; Türkiye'de bankalarla üyelerine kredi kullandırmak için protokol imzalayan ilk oda olarak, yine 124 yıllık tarihimizde ilk defa kaynaklarımızı üyelerimize yönlendirdik.

24 Aralık 2009'da Vakıflar Bankası ile protokol imzalayarak, "İzmir Ticaret Odası Acil Destek Kredisi"ni üyelerimize sunduk.

10 milyon TL tutarındaki bu krediden, bankacılık kuralları çerçevesinde üyelerimiz yararlanabiliyor. 5 ile 50 bin TL arasındaki kredinin geri ödemeleri 6 ay içinde yapılırken, faiz oranı da aylık yüzde 1.59 gibi piyasa şartlarının son derece altında bir orandır.

Krediden hiçbir masraf kesilmiyor. Masraf ve dosya parası gibi ücretler Odamız tarafından karşılanmaktadır. Bugüne kadar kredinin 3 milyon TL'si üyelerimize aktarıldı., 7.5 milyon TL'lik kredi başvurusu da değerlendirme aşamasındadır.

Üyelerimizden talep gelmesi halinde 10 milyon TL'yi 20 milyon TL'ye çıkartacağız.

Bu krediden yararlanmak isteyen, diğer kamu kuruluşların ve bankaların verdiği krediler hakkında bilgi almak isteyen üyelerimizin başvurabileceği, kriz nedeniyle yaşadıkları her sorunla ilgi alabileceği "Ekonomik ve Finansal Destek Yardım Masası"nı kurduk.

2 ay içinde 3 bine yakın üyemiz bu brime başvurdu.

Bu dönemde, önerilerimizi defalarca yazılı ve sözlü olarak başta Sayın Başbakanımız olmak üzere ilgili tüm bakan ve bürokratlara ilettik.

Ülkemizin önde gelen akademisyen ve ekonomi yönetiminde görev almış bürokratlarını 17 Ocak 2009'da bir araya getirerek "Ekonomide Çıkış Yolları ve Reel Sektöre Yeni Açılımlar Paneli ile Beyin Fırtınası" toplantısını düzenledik.

Beyin fırtınası sonuçlarını yine tüm ilgili bakan ve bürokratlarımıza iletirken, pek çok önerimiz ciddi olarak tartışılmaya başlandı.

14 Şubat 2009 tarihinde 4 yıllığına tekrar yönetim kurulu başkanlığına seçilmemin ardından yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte, ilk icraat olarak Ankara'da Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ve ekonomi bürokratlarını ziyaret ederek, krizin etkilerinin ne kadar büyük olduğunu, kısa sürede hangi acil önlemlerin alınması gerektiğini, aksi takdirde üyelerimizi ve ülkemizi ne kadar zor günlerin beklediğini aktardık.

Odamız bünyesindeki kamuoyu araştırma ofisimiz aracılığıyla, krizin üyelerimiz üzerindeki etkilerini incelemek üzere bir araştırma başlattık. Bu araştırmanın sonuçlarıyla birlikte önümüzdeki günlerde de, ısrarla ve yorulmadan, üyelerimizin sorunlarının çözülmesi için girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.

Bunlar sadece ekonomik kriz ve krizin üyelerimizin üzerindeki etkisinin azaltılmasına yönelik çalışmalarımız.

Bunların dışında kentimizin öncü kuruluşlarından olan odamızın ayrıca üyelerimizin ticaretinin gelişimi, güzel İzmir'in bir dünya kenti, bir marke kent olması ve ülkemiz ekonomisinin gelişimi için yaptığı sayısız çalışma bulunmaktadır.

Önümüzdeki 4 yıllık dönem içinde üyelerimize ve kentimize yönelik, büyük heyecan duyduğumuz yeni projeler hazırladık.

Son 4 yıla ilişkin çalışmalarımızın çok kısa bir özetini bir kitap halinde yayınladık."

Sayın Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası'nın çalışmalarını böyle özetliyor. İzmir Ticaret Odası benzer odalar arasında dinamizmi, etkinliği, başarılı çalışmaları eskiden beri öne çıkar.

Anlatılanlar gerçekten alkışlanacak çalışmalar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018