İyimserlik ve güven piyasayı canlandıracak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İş çevrelerinin seçim sonuçlarını değerlendiren olumlu açıklamaları ve seçimi takip eden pazartesi sabahı piyasa göstergelerindeki olumlu değişim, seçim sonuçlarının piyasada iyimserliği ve güveni artırdığını gösteriyor. 

Piyasada iyimserlik ve güvenin artması ekonomide canlanmaya yol açar. 

Önemli olan sadece piyasanın değil, ekonominin tüm oyuncularının, halkın güveninin artmasıdır. 

Güven artışı, insanların yarınları hakkında iyimser olmaları demektir. İnsanlar yarınları hakkında iyimser olurlarsa tüketici imkanı ölçüsünde daha fazla harcar, yatırımcı daha fazla yatırım, üretici daha fazla üretim yapar. İşveren işçisini çıkarmaz, yeni işçi alır. Ekonominin çarkının dönüş hızı artar. Şüphesiz ki tek başına güven ile iyimserlik ile ekonomide işler bir gecede düzelemez, ama güven ve iyimserlik ekonomide düzelmenin kapısını açar. Kurulacak hükümet ise doğru politika ve uygulamalarla bu güven ve iyimserliğin, ekonominin canlanmasına ve büyümesine imkan vermesini sağlar. 

Bu iyimser havanın devam etmesi gerekir. 

Hükümetin bir an önce kurulması, hükümette halkın güveneceği isimlerin yer alması, hükümet programı ve hükümetin en kısa sürede icraata başlaması önem taşıyor. Seçim sonuçlarına dayalı olarak ekonomide her şeyin kısa sürede değişmesi, kısa sürede tüm olumsuzlukların ortadan kalkması, kısa sürede büyümenin hızlanması beklenemez. 

Ama kısa sürede ortaya çıkabilecek olumlu gelişmeler de ihmal edilemez. Seçim sonu iyimserlik ve güvenin rüzgarında: 

Öncelikle konut piyasasındaki duraklama sona erecek, piyasa canlanacaktır. 

İki seçimin etkisinde piyasalarda tıkanma aşamasına gelen vadeli çeke ve senete dayalı işlemlerde hareketin başlaması Anadolu piyasasına mal akımının önünü açacaktır. Tüketici güveninin artması, dayanıklı tüketim malları piyasasında harekete imkan verecektir. 

Ekonominin geleceğini iyi göremediklerinden üretimi yavaşlatan firmalar üretimi hızlandıracaktır. 

Büyük kamu projelerinde, yatırımlarında canlanma görülecektir. 

Bunlar küçümsenemeyecek olasılıklardır. İstanbul piyasasında da Anadolu piyasasında da haziran seçimlerinden önce, “Duralım bakalım… Seçim sonuçlarına göre ne yapacağımızı belirleriz” havası hakim duruma gelmişti. 

Haziran seçimi sonucu koalisyon tartışmaları güvenin ve iyimserliğin kaybolmasına neden oldu. 

1 Kasım seçimlerinin beklenmedik bir şekilde tek parti hükümetine imkan vermesi, piyasaların AKP’yi, yönetim kadrolarını ve hükümet şeklini az çok bilmeleri, tereddütleri yok etti. 

Şimdilerde piyasanın oyuncuları az çok yarınlarda neler olabileceğini görüyor veya tahmin edebiliyor. 

İşte bu iyimserlik ve güven ekonomide yavaşlayan çarkların harekete geçmesine imkan verecektir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018