İyimserlik estiren ekonomik haberler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Bugün size sunacağım haberler demeti 2014 yılı başındaki “Karamsarlığı” yerini  “İyimserlik estiren haberlerin” aldığını gösteriyor. Bankalar sendikasyonlarının ancak yüzde 70’ni daha pahalı çevirebilirler beklentisi söz konusuyken yüzde 100’nü daha ucuza malederek gerçekleştirmişler.   

Bu yıla girerken FED kararlarının da etkisiyle esen rüzgarlar gelişmekte olan ülkeler açısından olumsuzluklara neden olacağı yolundaydı. Bununbizi de olumsuz etkileyebileceği belirtiliyordu. Buna bağlı olarak yapılan yorumlarda bankalarımızın zamanı gelen sendikasyonlarının yüzde 70’ini ve biraz da pahalanarak yenileyebilecekleri, bunun da iç piyasada olumsuz yansımaları olacağından söz ediliyordu.

Ama 20 Mart’ta Akbank 1.350 milyar dolarlık sendikasyonunu iyi koşullarla yeniledi. 16 Nesan’da da Garanti Bankasının 1.1 milyar euroluk sendikasyonu 1.5 milyar euroluk taleple karşılaşıp yüzde 100 ile yenilendi.

Bu durumu “bizim için iyimserlik estiren bir rüzgar” olarak değerlendirip deağerlendiremeleceğimi bu çalışmaları yürüten Garanti Bankası üst düzey yöneticisi dostuma sordum. Aldığım yanıt şöyle:
“Evet haklısın iyimserlik söz konusu. Biliyorsun, geçen yıl Nisan Mayıs ayları bizim sendikasyonlarımız için çok iyi bir dönemdi. Libor artı 100 ile borçlanmayı iyi görüyorduk. Şimdi son sendikasyonda borçlanmamız onun altında, libor artı 90 ile gerçekleşti. Ayrıca biz, Hazine dışında ilk defa bir banka olarak 5.5 yıllık euro bond ihracına çıktık. 750 milyon euroya karşılık 5.3 milyar euroluk taleple karşılaştık.”

“Peki, beklenenin olmamasını neye bağlayabiriz?” soruma karşılıkta “Kısa vadede de olsa Rusya’nın yaşadığı durum ve Ukrayna olayları Türkiye’yi oliumlu etkiledi” cevabını verdi.
Aslında iyimserlik estiren ekonomik haberler bununla sınırlı değil.

Üsküp’te konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, üç olumlu mesaj veriyor: Enflasyonun tepe noktasını Mayıs’ta göreceğiz sonra düşüşe geçecek. Tüketici kredilerinin büyüme hızı yavaşladı.2014’te cari açıkta belirgin iyileşme göreceğiz.

TÜİK ile Merkez Bankasının işbirliği ile yürütülen tüketici güven endeksinde Mart ayında 72.7 değerinde iken, Nisan ayınhda 7.9 artışla 78. 5 değerine ulaşmış durumda. Martta 95.9 olan önümüzdeki 12 aylık ekonıomik durumla ilgili beklenti de Nisa’da  10.4 artışla 107’ye yükselmiş durumda.

Birleşmeler ve satın almalarla ilgili işlemlerde de bir gelişme söz konusu. 2013 yılında bir yıl öncesine göre işlem adedinde yüzde 15, işlem hacminde yüzde 20 gerileme yaşanırken, 217 işlem ile 17.5 milyar dolarlık sonuç ortaya çıkmıştı. Deloitte’un ilk çeyrek binleşme ve satın almalar raporunda bu yılın ilk çeyreğinde 61 işlelye 3.5 milyar dlarlık işlem gerçekleştiğini belirten Deloitte Birleşme ve Satın alma Hizmetleri lideri Mehmet Sami, Nisan ayındaki özelleştirmelerle ikinci çeyrekte bu rakkamın ciddi şekilde artacağı belirterek, “Türkiye’nin makro verileri normal seyrini devam ettrdiği için ilginin devam edeceğini düşünüyoruz” diyor.

Bu haberlerin oluşturduğu tablo, 2014 yılı için ekonomide belirsizliklerin hakim olduğu bulutların dağılmakta olduğunu, iyimserliğe neden olacak haberlerin arttığını gösteriyor. Ancak, ekonomideki iyimser gelişmeleri olumsuz etkileyebilecek uluslararası gelişmeler ve iç siyasal çatışmalar konularına da dikkat çeikiliyor... 
 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar