İyimserlik devam ediyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

EDA YÜCEDAĞ / YATIRIM FİNANSMAN

Haziran ayında yukarı yönlü seyir izleyen IMKB, 27 Haziran'da Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir ülkeler" seviyesine çekeceği söylentisiyle sert bir yükseliş yaşadı. Bunun spekülatif bir haber olduğunun ortaya çıkması da olumlu havayı bozmaya yetmedi. Mayıs ayının son haftasında, 55 bin seviyesinde tutunup tutunamayacağını tartıştığımız İMKB'de şimdi 62.500 seviyesini test ediyoruz. Geçen hafta piyasalarda yukarı yönlü hareketler izledik, içeride Moody's in not artırımı da bizi diğer piyasalardan biraz daha ayrıştırdı. Bu haftaya ise kar realizasyonları ile başlamış gibi görünüyoruz. Geçen haftanın en önemli gündemi AB Liderler zirvesinden çıkan kararlar oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın borç krizini aşmak adına önlemler aldığı, sıkıntı yaşayan bankalara destek verileceği yönündeki açıklamalar, bu konuda bir beklentisi olmayan piyasalara coşku getirdi. ABD Borsalarında da yükselişler gözlendi ancak dün itibariyle daha sakin açılışlar yaşandı.

Bu hafta izlenecek olan verilere ve açıklamalara rağmen ABD borsalarının bugün tatil nedeniyle kapalı olmasından ötürü, daha sakin ve yatay bir seyir izleyeceğini, belki  ufak düzeltmelerin yaşanabileceğini düşündüğümüz IMKB' de genel  görünümde iyimserlik devam ediyor. AB' de işlerin iyiye gideceği beklentisi petrol fiyatlarının da son 10 gündür devam eden bir yükseliş hareketine başlamasına neden oldu. S&P de direnç seviyelerinin test edilmeye başlaması ve buna paralel olarak kısa pozisyonların hızla kapatılması nedeniyle bu yükseliş hareketinin ivme kazanması muhtemel.

Dün Japonya ile Çin'den gelen verilerin ve Almanya ile Euro Bölgesi imalat endekslerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, dışarıda iyimserliği destekleyen diğer etkenler olmakla birlikte, içeride TÜİK'in açıkladığı 1. çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesini göz ardı eden piyasa, ABD'de beklentilerin altında gelen imalat sektörü PMI endeksini dikkate aldı ve satışlar için bir sebep yaratmış oldu. Bugün ise beklentilerin çok daha altında gelen enflasyon rakamları, İMKB'nin dünkü sıkıntılı halini geride bırakmasını sağladı.

Perşembe günü yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 25 baz puan faiz indirimi yapabileceği beklentisi de piyasadaki olumlu havanın en azından kısa bir süre daha korunması için bir başka sebep olacak. Tabi bu toplantıdan çıkacak olan diğer kararlar da dikkatle izlenmeli. Cuma günü ise ABD Tarım dışı istihdam verileri ve işsizlik rakamları piyasalara yön verelecek veriler olacaktır. EUR/USD paritesinde bu dönemde ters hareketler olabileceği için işlem yapan yatırımcıların çok daha temkinli davranmaları yararlı olacaktır.

Neticede, kısa vadede yukarı yönlü hareketin devam edeceğini düşünmekle birlikte orta ve uzun vadede risklerin varlığını sürdürdüğünü unutmamak gerekiyor. Zira AB' den gelen çözümler şimdilik piyasaları ayakta tutuyor ancak ya sonra? İçinde bulunduğumuz ayın ilk yarısında yön konusu biraz daha netlik kazanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017