İyimserlik artıyor
Şevket KERESTECİ-FİNANSINVEST
Geçtiğimiz hafta yurtiçi piyasalarımız kapalıyken ABD'de otomotiv sektörünün kurtarılmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü gördük. ABD'de GSYİH'nin ve toplam istihdamın önemli bir bölümünü oluşturan otomotiv ve yan sanayiinin desteklenmesi, genel ekonomik dengeler açısından da önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde, yatırımcıların otomotiv sektörünün desteklenmesine ilişkin çalışmaları yakından izleyeceğini ve ilgili haber akışının volatilite getirebileceğini düşünüyorum. ABD Merkez Bankası'nın (FED) büyümeyi desteklemek amacıyla gösterge faiz oranlarını %1 seviyesinden %0-0,25 aralığına kadar indirmesi, ilk etapta piyasalara moral verdi. Yapılan açıklama ve yorumlarda, yüksek montanlı indirimin ekonomideki durumun ciddiyetine işaret etmesi ve FED'in elindeki silahların tamamını kullanması konusunda eleştiriler olduğunu görüyoruz.FED'in attığı adımların konut piyasası başta olmak üzere büyümeyi destekleyen diğer sektörlere de olumlu etki etmesi bekleniyor. Ancak, bu olumlu etkiler kısa vadede değil, orta-uzun vadede hissedilecektir.
Mayıs ayında sona eren stand-by'ın ardından zaman zaman gündemde olan IMF ile yeni programa ilişkin gelişmeler, özellikle son bir ayda hızlanmış durumda. Yatırımcılar için de büyük beklenti yaratan yeni stand-by konusunun, önümüzdeki bir kaç hafta boyunca Türkiye'nin en önemli iç ekonomi gündemi olacağını görüyoruz. Son açıklamalar IMF heyetinin ocak ayında Türkiye'ye geleceği yönünde. Kesinlik kazanmamakla birlikte, en az 20 milyar dolarlık kredi anlaşmasını kapsayan, 18 aylık normal bir stand-by sözleşmesinin imzalanması bekleniyor. Bu haftanın genelinde konuya ilişkin gelişme ve haberler takip edildi.. Yurtiçi piyasalarda, IMF odaklı olumlu etkinin sürekli olarak hissedilebileceğini düşünüyorum. Bu perşembe gerçekleşen (bu yazı yazıldıgında karar daha açıklanmamıştı.) TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından ise yeni bir 50 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Son bir aydır gevşeyen piyasa faizlerinin, fonlamaya yakınlaşma trendinin devam edeceğini düşünüyorum.
AB liderler zirvesinde bölge ekonomilerinin canlandırılması amacıyla oluşturulan 200 milyar Euro'luk paketin kabul edilmesi de dikkat çeken gelişmeler arasındaydı. Bayram tatili nedeniyle yurtiçi piyasalarımız 4 gün boyunca kapalı kalırken, aynı dönemde ABD Dow Jones Endeksi %2,25; S&P 500 endeksi ise %3,35 oranında artış gösterdi. Haftanın tek günü işlem gören İMKB ise, kapalı kaldığı dönemde yurtdışında yaşanan iyimserliği %3,75 yükselerek tek günde fiyatlamış görülüyor.
İMKB tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcılar dördüncü ay art arda hisse senetlerinde net satıcı oldular. Ağustos ayında 1,3 milyar dolar, eylülde 256 milyon dolar ve ekimde 812 milyon dolar net satış yapan yabancılar, kasım ayında da 331 milyon dolarlık net satış yaptılar. Buna göre, yılbaşından bugüne yabancıların net çıkışları 2 milyar 979 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde 3 milyar 94 milyon dolar net giriş gerçekleşmişti.
Bu hafta boyunca yurtdışı veri ve haber akışı açısından yoğun gözükse de, beklenen faiz indirimleri, özellikle ABD otomotiv sektöründe yoğunlaşan teşvik/kurtarma paketi ve yurtiçinde IMF beklentileri ile var olan olumlu görünümün süreceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, mevcut hisse senedi pozisyonlarının korunmasını öneriyoruz.