İyi Tarım
Avrupa ülkelerindeki perakendeciler, “raflarına koydukları tarım ürünlerinin tüketicilere zarar vermeyeceği” konusunda tedarikcilerden ve üreticilerden güvence istemeye karar verdiler.
Bu güvence arayışı nedeniyle “İyi Tarım”ın ne olduğu, tüketiciye zarar vermeyecek tarımın ne olduğu konusu gündeme geldi.
“İyi Tarım”ın ne olduğunu belirleyen bir protokol hazırlandı. Bu protokol Avrupa ülkelerinde 1999 yılında yürürlüğe girdi. Bizde de Tarım Bakanlığı 2004 yılında Avrupa ülkelerindeki uygulamaya benzer bir uygulamayı başlattı.
"İyi Tarım", insan sağlığına zararlı kimyasal, mikro biyolojik ve fiziksel kalıntılar içermeyen, çevreyi kirletmeden yapılan ve de üretimi sırasında insan ve diğer canlılara zarar vermeyen tarım üretimini anlatan bir deyim.
Tarımda, üretimin doğal dengeyi bozmadan sürdürülmesi ve de tarım ürününde gıda güvenirliğinin sağlanması hedef alınıyor.
"İyi Tarım" şartlarına uyan üretim ve ürünler, bir sertifika ile belgeleniyor. Böylece perakendeci neyi sattığını, tüketici neyi aldığını biliyor.
"İyi Tarım"ın “organik tarım” ile ilgisi yok. "İyi Tarım" sertifikası bir ürünün organik ürün olup olmadığını belgelemiyor. Tüketiciye sadece gıda güvenirliğine sahip ürün olduğunu anlatıyor.
Bizde Tarım Bakanlığı, yayınlanmış tebliğler kapsamında, üreticileri denetleyerek “İyi Tarım” belgesi veriyor.
"İyi Tarım" uygulaması kapsamındaki il sayısı 50’yi aştı, üretici sayısı 25 bine yaklaşıyor, üretim alanı 2 milyon dekara, belgelenen üretim miktarı 4 milyon tona yükseldi.
İhraç ürünlerinde "İyi Tarım" belgesi önem taşıyor. Ne var ki içerideki tüketici henüz “İyi Tarım” belgesinin ne olduğunu öğrenemedi.
"İyi Tarım" uygulamalarıyla üretimde en büyük pay, yüzde 61 ile Akdeniz, yüzde 27 ile Ege bölgelerinin oldu. Bu bölgelerimizi, yüzde 4 payla İç Anadolu, yüzde 3 payla Marmara, yüzde 2 payla Güneydoğu Anadolu, yüzde 1.5 payla Karadeniz izliyor.
"İyi Tarım" uygulamalarıyla en çok yaş sebze ve meyve üretiliyor.
Mısır, pamuk, çeltik, buğday, arpa, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi için belge alan üreticiler de var.
Devlet, "İyi Tarım"ı desteklemek için iyi tarım uygulamaları yapan meyve sebze üreticilerine 2015 yılı için dekar başına 50 lira, örtü altında iyi tarım uygulamalarını yapan üreticilere 150 lira teşvik primi ödedi.