İyi haberle de kötü haberle de dolar yukarida
Bir yandan Amerikan piyasasından iyileşen veri haberleri geliyor, bir yandan Suriye’nin cezalandırılması için Amerikan Senatosu Dış ilişkiler komitesindeki oylamada 10’a 7 harekat kararı çıkıyor. İyi haberde kötü haberde belirdsizliği hakim olduğu Eylül’de doları yükseltiyor. Ama bu yükselişe fren için bir yandan içerde Merkez Bankası ve Ali Babacan güven vermeye çalışıyor. Bir yandanda Avrupa Merkez Bankası ve Bric ülkelerindeki gelişmeler de bu frene yardım ediyor.
Bir yandan önceki gün Merkezin ekonomistlere verdiği bilgiler, bir yandan salı günü TOBB’da Ali Babacan’ın oda başkanlarına anlattıkları, Fed kararları ve Suriye’ye harekat beklentisinin getirdiği belirsizlik ortamında iş dünyasını rahatlatmayı, dolarda tırmanışı frenlemeyi amaçlıyordu.
Bir oranda da 48 saatlik dönemde doların yükselişine fren oldular. TL karşısında 2.07’yi gören dolar 2.05’ler seviyesine indi.
Dün Amerika’dan . bir iyi bir kötü haber geldi. İyi haber Amerika’nın 10 yıllık tahvillerinin 2011 Temmuz’undan bu yana en yüksek getiri değerine 2.951’e yükseldiği haberi geldi. Tabii bu esas itibariyle Amerikalılar için ekonomisinde düzemlmeyi gösteren haberiydi. Bizimde içinde olduğumuz Gelişmekte Olan Ülkeler ise kötü sonuç veren bir haberdi. Kötü haber Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komitesinin Suriye’ye harekatı 10’a karşı 7 oyla kabul etmesiydi. Doğaldırki kıomşumuza yapılan bu bombalamaya yol açacağı için bir yanıyla kötü haberken, bir yanıyla da kimyasal silah kullanımanın cezalandırılması açısından iyi haberdi.
Bu haberler üzerine dün sabah doların TL değeri 2.0840 ile yine yeni bir rekor seviyesine yükseldi. Gün içinde Avrupa ve İngiliz Merkez Bankalarından ve Bric ülkelerinden gelen haberlerle biraz durularak saat 15 sıralarında 2.0710 seviyesine geriledi. Saat 17 sıralarında ise daha aşağıya 2.0629 seviyelerine indi.
Bir tekstilci dostuma bir üretici ihracatçı firma yöneticisi olarak durumu nasıl değerlendirdiğini sordum.
“Bizim sektörde birçok sektörde olduğu gibi bir yandan önemli bir Eylül – Ekim paniği söz konusu. Suriye harekatı ve FED karaları korkusuyla yaşadığımız belirsizlik bu paniğin nedeni. Ama senin işlerin nasıl dersen yalan söylemeyeyim iyi, bol bol yeni sipariş alıyorum. Ama Eylül’de bize alım için gelecekken önemli bir Amerikan firmasının seyahatini 2.5 ay önce ertelemesini bugün değerlendirirken onların ülke yönetimlerince önlerini iyi görebilmek için bize göre çok daha iyi bilgilendirildiklerini düşünüyorum. Sana birşey daha söyleyeyim. Geçende Maksimo Dutti’den sipariş için geldiler. O arada Mısır’daki fabrikalarda üretimi durdurdukları haberini de verdiler. Bu ve benzeri gelişmeler bizim sektördeki lyi firmaların üretim ve ihracatlarını artırıyor. Ama buna rağmen, bizdeki belirsizlik ve panik havasının ortadan kalkması zor” dedi.
Doğaldır ki iyi haberin de kötü haberinde doları yükselttiği , uluslararası belirsizliğin yüksek olduğu bu dönemde hangi sektörde olursa olsun iş dünyası içersinde yer alan bireylerin durumu zor. O nedenle iç piyasada ödemelerde aksamalar artıyor, yatırımlarda “Bekleyip görelim” düşüncesi öne çıkıyor. Ve iş dünyası Hükümetten ve ekonomi bürokrasisinden kısa vadede de olsa önlerini görebilecekleri belirsizliği azaltıcı haberler ve kararlar bekliyorlar. Bu haberler ve kararların yol gösterici olabildiği ölçüde kendi işlerinde önlerini daha iyi görebileceklerine inançlarını dile getiriyorlar.