İyi bir araştırma olumsuz sonuç

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığının 10 milyon 578 bin hanede 2011 yılında yüz yüze yaptırdığı Türkiye Aile Yapısı Araştırması TAYA'nın bir bölümü 2012 yılında yayınlanmıştı. 5 Şubat 2013 tarihinde 500 sayfayı aşan araştırma sonuçları bakanlık internet sitesine koyuldu. Arkadaşımız Talip Aktaş, bu araştırmanın hane halkı gelir durumunu ele alan bölümüyle ilgili bir haber hazırladı. Ve iyi araştırmanın olumsuz sonuçları tablo olarak önümüze konuldu.  
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2011 yılında 10 bin 578 aile ile yüz yüze görüşmelere dayalı Türkiye'de Aile Yapısı Araştırması TAYA 2011 başlıklı çok önemli bir araştırmayı gerçekleştirmiş. Bu araştırmanın sosyal sonuçlarını televizyon sahipliği, internet kullanımı gibi bölümlerini 2012 yılında kamuoyuna duyurmuştu. Sonuçları 500 sayfayı aşan araştırmanın tamamı 5 Şubat 2013 günü Bakanlığın sitesine konuldu. Arkadaşımız Talip Aktaş bu araştırmanın hane halkı gelir dağılımıyla ilgili bölümünde yer alan bilgilere dayalı bir haber hazırlamış. Hem ülke insanının gelir yapısıyla ilgili genel tabloyu ortaya koymuş. Hem de bölgeler arası farklılıkların altını çizmiş. Bu haber geniş tabanlı Türkiye Aile Yapısı Araştırmasının iyi ve önemli bir başlangıç olduğunu, buna karşın hane halkı gelir yapısının olumsuz olduğunu bir şeyler yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.
 
Türkiye'de hane halkı gelir yapısıyla ilgili yıllardır Türk-İş tarafından dört kişilik aileler için açlık ve yoksulluk sınırı araştırmaları yapılır ve bu sınırlarla ilgili rakamlar açıklanır. TAYA araştırmasının yapıldığı 2011 yılında Türk-İş'in 4 kişilik aileler için yaptığı araştırmada açlık sınırının 870 lira, yoksulluk sınırının 2835 lira olduğu açıklanmıştı.
TAYA araştırmasına göre Türkiye'deki 19 milyon hanenin yüzde 72.3'ünün aylık geliri 1200 liranın altında. Halkın büyük çoğunluğu yoksulluk sınırının altında gelire sahip. Hanelerin yüzde 9'unda ise gelir ayda 400 liranın açlık sınırının altında. Bu düşük gelir araştırmaya göre üç bölgede daha da yüksek oranda Kuzeydoğu Anadolu'da 400 lira altında gelire sahip aile oranı yüzde 13.3, Orta Anadolu'da bu oran yüzde 13.2, Güneydoğu Anadolu'da ise Türkiye ortalamasının iki katının üzerinde ve yüzde 19.2 oranında.
 
Araştırmanın harcamalar bölümü sonuçları hanelerin yüzde 72.3'ünün aylık geliri 1200 liranın altında olmasına karşın yüzde 78'inin giderlerinin bu gelirin üstünde olduğunu gösteriyor.  Bunun nasıl olduğu sorusuyla ilgili olarak araştırmada ortaya çıkan sonuç ailelerin yüzde 16.4'ünün iş dışında gelire sahip olması olduğu beyanı. Bu da hala ailelerin bazılarının köyle bağlantılarının sonlanmamış olduğunu, bazılarının miras yoluyla bazı gelirler elde ettiklerini ya da gayrimenkul gelirine sahip oldukları sonucunu ortaya koyuyor.
 
Araştırmanın sonuç tabloları hem bölgeler arası gelir farklılıklarının yüksek olduğunu, hem de üç büyük kentin daha yüksek gelirle ayrıştığını sonucuna bizi ulaştırıyor.. 
Bu TAYA araştırmasının 10 milyonun üstünde geniş tabanlı olarak yapılmış olması önemli sonuçları oraya koyması açısından çok önemli ve iyi. Sonuçlarında açlık ve yoksulluk sınırı içindeki hane sayılarının bölgelere göre ortaya çıkması da ülkemizin temel resmini gösteren bir tablo. 
 
Şimdi bunun belli sürelerde aynı yöntemle tekrarlanması gerekiyor. Ve tabi çıkan sonuçların kitaplar ve internetler siteleri içersinde yer almasının yanında sonuçlarına göre Hükümetin tabloyu iyileştirmek için yapılabilecekleri ele alması da büyük önem taşıyor…
Çünkü bu araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar, ülke insanımızın refahını artırma yolunda daha çok mesafe almamız gerektiğini gösteriyor. 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar