İTO Başarılı KOBİ Yarışması
Geçtiğimiz hafta ayın sekizi Perşembe günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından tertiplenen ve artık geleneksel hale gelmiş bulunan Başarılı KOBİ Yarışması sonuçları açıklandı ve tertiplenen bir törende firmalar ödüllerini aldılar.
Teknoloji ve İnovasyon dalında birinciliği, bilgi güvenliği konusunda önemli başarılara imza atmış bulunan NetSafe Bilgi Teknolojileri Güvenliği A.Ş. alırken, onu yine bilgi güvenliği konusunda inovasyon yapan Tamara Elektronik Müh. İnş. Müş. Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi izledi. Aynı dalda jüri özel ödülünün sahibi ise Cadem Cad Cam Destek Merkezi ve Bilgi Sanayi Ticaret A.Ş. oldu. İhracat Başarısı dalında jüri özel ödülünü Timsan Taahhüt İmalat Montaj Sanayi Ticaret. A.Ş. aldı. Yan Sanayide Başarılı KOBİ dalında ikincilik ödülünü alan Doğuş Kalıp Metal Form Sanayi Dış Ticaret Limitet Şirketi arkasından jüri özel ödülünün sahibi, CTP Kompozit Plastik Sanayi Ticaret Limitet Şirketi oldu. Genç Girişimci dalının jüri özel ödülü de Ev Gör Mobilya Tekstil Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketine gitti.
Yarışmanın önemli bir dalı olduğunu düşündüğümüz Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki şirketlere açık olan dalında Bahadır Tıbbi Alet Cihaz ve İnşaat Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. özel ödül aldı. Başarılı Meslek Liseleri veya Meslek Yüksek Okullarının desteklenmesini amaçlayan dalda ise ikincilik ödülünü alan Pendik Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesini özel ödül alan Ümraniye 75.Yıl Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi izledi.
Özellikle Teknoloji ve İnovasyon dalında birincilik ve ikincilik ödüllerini alan NetSafe ve Tamara Elektronik adındaki başarılı KOBİ'lerin Bilgi Güvenliği dalında çalışanların olmasını takdirle karşıladığımızı belirtmek isterim. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde yazılı ve görsel medyada yer alan haberleri izleyen dostlarımızın da hatırlayacağı üzere, bazı bakanlıklarımız ve ulusal kurumlarımız da dâhil olmak üzere, çok önemli kuruluşlarımız siber saldırıya uğramış ve gerek sitelerine erişim ve gerekse iletişim ağları sekteye uğratılmıştı.
Her geçen gün daha fazla bağımlı hale geldiğimiz sayısal (dijital) platformların çoğalması ve neredeyse tüm bilgi aktarımı ve iletişimin bu platformlar üzerinden çoğalarak yapılması nedeniyle " Siber Güvenlik " dediğimiz olay gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Üzülerek belirtmek isterim ki bu dalda üretim yapan ulusal şirketlerimiz ne yazık ki istenilen sayıda değildir. TÜBİTAK tarafından desteklenen birçok proje olmasına karşın, milli kurum ve kuruluşlarımızın ezici birçoğunun kullandığı güvenlik ürünlerinin yabancı kaynaklı olduğunu biliyoruz. Bu işin piyasasının dış kaynaklı kurumların elinde olması, güvenliğimizin ne kadar güvenli ellerde olduğunu sorgulamamızı gerektiriyor. Geçtiğimiz günlerde ABD kaynaklı bir haberde, Çin kaynaklı bir iletişim gereçleri üreticisinin ürünleri içerisine, bu ürünleri kullananların bilgilerini çalıp casusluk yapılabilecek unsurlar yerleştirildiği gerekçesi ile bu ürünlerin ABD ulusal kurumları tarafından kullanımının kısıtlanması gündeme getirildiği belirtiliyordu.
Her iki firmanın da siber güvenlik konusunda yaptıklarının, milli kaynaklı güvenlik ürünleri olması açısından önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak istiyoruz.
İstanbul Ticaret Odasının da yıllardır yaptığı bu yarışmanın, özellikle başarılarını duyurmak isteyen KOBİ'lere maddi ve manevi destek olduğunu ve bu yarışmalarda ödül alan firmalardan devam eden başarı haberlerini aldığımızı da keyifle belirtmek isterim.