İthali yasak malları satın alanlar

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Sayın okurlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/7 maddesindeki hükmü hatırlatarak yazıya başlamak istedim.

Şöyle diyor yasa ‘’İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İthali yasak eşyayı, bu özelliğini bilerek satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, aynı ceza ile cezalandırılır.’’

Görüleceği üzere bu metinde 2 cümle var.

Kanun koyucu, anılan maddenin birinci cümlesi “’İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokan kişi, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren suç oluşturmadığı takdirde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır” bakımından ithali yasak eşyayı ithal eden (yurda sokan) kişinin, eşyanın ithalinin yasak olduğunu bilmesi şartını aramadığı gibi ticari amaç koşulunu da aramıyor.

Anılan maddenin ikinci cümlesi bakımından ise, bir şekilde yurda sokulmuş ithali kanun gereği yasak eşyayı satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişinin cezalandırılabilmesi için, eşyanın ithalinin kanun gereği yasak olduğunu bilmesi şartına bağlamış olup, burada da ticari amaç koşulu aranmıyor.

Yargıtay bu konuda karar vermiş bulunuyor. Bu konuda uzman Gürcan AKKOÇ’nun Yargıtay kararına yaptığı yorum açıklayıcı ve doğru temeller dayanıyor.

Karara göre;” İthali yasak eşyayı, bu özelliğini bilerek satın alan, satışa arz eden, satan, taşıyan veya saklayan kişi, aynı ceza ile cezalandırılır.’’ Hükmüne göre ithali yasak eşyayı bu özelliğini bilmeden satın alan kişiye eşyaya temas eden diğer Kanun maddelerinde yazılı cezai hükümler saklı kalmak üzere Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/7 maddesinde yazılı ceza verilemeyeceği anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar