İthalatta yerinde gümrükleme uygulaması başladı
Gümrük idaresinin dış ticarete yeni bir boyut getiren bu uygulamasından yararlanabilecek şirketlerden bazı koşulların yerine getirilmesi isteniyor.
Bu koşullar: Başvuru yılından bir önceki takvim yılı veya başvurunun kayda alındığı ayın ilk gününden geriye dönük bir yıl içerisinde asgari 20 milyon ABD Doları tutarında toplam ihracat ve ithalat yapmış olmak veya asgari 5 milyon ABD Doları tutarında ihracat yapmış olmak yada asgari 20 milyon ABD Doları tutarında toplam ithalat yapmış olmak, Gümrük idaresine teminat vermiş olmak (500 bin euro nakit veya teminat mektubu) ve izin kapsamı eşyanın depolanması, boşaltılması, muayenesi ve izin kapsamı eşyadan numune alınabilmesi için gerekli teçhizat ve donanıma sahip olmak şeklinde sıralanıyor.
İthalatta yerinde gümrükleme izni kapsamında, sadece 4000, 4100 ve 5100 rejim kodu ile işlem gören beyannameler kapsamı ithalat işlemleri yapılmasına olanak tanınıyor.
Bu yetkiyi alan şirketlerin tesislerinin de şu şartları taşıması gerekiyor
Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak kullanılacak binaların izinsiz giriş ve sızmaları önleyecek nitelikte olması ve tesislere ilişkin genel güvenlik tedbirlerini almış olmak. Yükleme yerlerine, sevkiyat sahalarına, kargo bölümlerine ve taşıma araçlarına yetkisiz girişleri önlemek üzere uygun erişim kontrol tedbirlerini almış olmak. Herhangi bir eşyanın değiştirilmesini, kaybını veya yabancı eşya eklenmesini önleyecek tedbirleri almış olmak. Eşyanın konulması için uygun görülen yerleri gümrüğün denetimini kolaylaştıracak şekilde düzenlemiş olmak.
Keza; İthalatta yerinde gümrükleme izni kapsamı tesislerde, ithalat eşyasının araçtan boşaltılarak konulacağı ve eşyanın ithaline ilişkin işlemler tamamlanıncaya kadar bulundurulacağı uygun bir muayene ve sevkiyat alanından oluşan, kesintisiz güç kaynağına bağlı, araç tanımlama ve insan kimlik tespiti yapmaya imkân verecek çözünürlükte kamera sistemi ile alana giriş çıkış yerleri de dâhil olmak üzere yirmi dört saat kesintisiz olarak izlenen, giriş çıkışları kayıt altında tutulan ve yeterli aydınlatma düzenine sahip, eşyayı her türlü dış etken ve müdahalelerden koruyacak şekilde yapılmış kapalı güvenli depolama alanı bulunması gerekiyor.
Ağırlığı, boyutları veya niteliği bakımından kapalı bir alanda muhafazası mümkün olmayan eşyanın getirildiği taşıttan boşaltıldıktan sonra ithal edilecek olması, eşyanın ithalat işlemleri tamamlanıncaya kadar getirildiği konteyner içerisinde bekletilerek ithal edilecek olması, ithal edilecek eşyanın kırk sekiz saat içerisinde getirildiği taşıttan boşaltılmadan ithal edilecek olması hallerinde ise; ithalatta yerinde gümrükleme izni kapsamı eşyanın bekletilebileceği ve belirtilen özelliklere sahip ancak kapalı olma zorunluluğu olmayan, güvenli park alanının bulunması zorunlu kılınıyor.
Türkiye’ye komşu ülkelerle ticaretimiz düşünüldüğünde bu konu üzerinde daha çok çalışılması gerektiği aşikardır.