İthalatta yeni menşe uygulamaları

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Sayın DÜNYA okurlar, dış ticaret konusu olunca uluslararası ilişkiler gündeme geliyor. Özellikle günümüzdeki ticaret savaşları/mücadeleleri dikkate alındığında ithal eşyada daha fazla vergi alınması yoluna başvuruluyor. Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Gümrük Örgütü bu konularda çok etkili olamıyorlar. Ülkemizde de ilave gümrük vergisi, ek mali yükümlülük, yolları sıkça uygulanmaya başlandı.

24 Mayıs 2019 tarihinde Gümrük Yönetmeliği'nde bir değişiklik yapıldı. İlave gümrük vergisi ve ek mali yükümlülük kapsamı eşya için menşe tevsikinin menşe şahadetnamesi ile yapılabilmesi sağlanmış bulunuyor. Bu arada, AB’den A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ithal edilecek söz konusu mali yükümlülüklere tabi eşyanın menşeini belirleme konusunda bakanlıkça belirlenen risk kriterleri uyarınca saptanan durumlar saklı kalmak kaydıyla menşe şahadetnamesinin aranılmaması uygulaması da devreye sokulmuş bulunuyor.

Bu kapsamda ilgili yönetmelik maddesi gereğince, AB ülkelerinden A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde serbest dolaşıma girecek olan mali yükümlüklere tabi (ilave gümrük vergisine (İGV), ek mali yükümlülüğe (EMY) ve ticaret politikası önlemine) eşyaya ilişkin menşe şahadetnamesinin gümrük idaresine ibraz edilip edilmeyeceği hususu BİLGE'nin Tarife Modülü kullanılarak görülebilecektir.

Söz konusu modüle beyanname tescilinden önce yükümlü tarafından yapılması planlanan ithalat işlemine ilişkin bilgilerin girilerek, beyanname ekinde menşe şahadetnamesinin talep edilip edilmeyeceği belirlenecektir.

A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ithal edilecek eşya için beyanname tescilinden önce menşe şahadetnamesinin istenip istenmeyeceğinin belirleneceği ve yükümlünün bu bil-giye sahip olacağından dolayı beyanname tescilinden sonra sistem tarafından menşe şahadetnamesi aranılması durumunda beyanname ekinde söz konusu belgenin ibrazı gerekiyor.

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nce taşra teşkilatına verilen emirde belirtilen bu hususların yanı sıra, ülkemizin taraf olduğu serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde AB’nin de dahil olduğu bir çapraz kümülasyon sistemine dahil ülkeler menşeli olduğu beyan edilen eşyanın AB’den A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ithalinde, eşyanın ilave gümrük vergisine tabi olmaması için beyanname ekinde İGV BKK’larının 3’üncü maddesi gereğince “tedarikçi beyanı” veya “uzun dönem tedarikçi beyanı”nın ibraz edilmesi gerekiyor.

Aslında epeyce karmaşık bir konu olan menşe tespiti ve bununla ilgili belgelerin temini konusunda uzman kişilerden yardım alan şirketler önemli sorunları bertaraf etmiş olacaklar ve vergisel kolaylıklardan da yararlanmış olacaklardır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar