İthalat artışı ciddiyetini koruyor
Döviz fiyatındaki yükselişin, ihracatta artış, ithalatta gerileme ortaya çıkarması bekleniyordu.
Geçen hafta sonu TÜİK'in yayınladığı ağustos ayı dış ticaret rakamları ile TİM'in yayınladığı eylül ayı ihracat rakamları bugüne kadarki tablonun değişmediğini ortaya koyuyor.
Özet ile, TÜİK rakamlarında görülen şudur :
- Ocak-ağustos döneminde bir yıl önceye göre ithalattaki artış yüzde 39.3, ihracattaki artış yüzde 21.9 ve dış ticaret açığındaki artış yüzde 69.5'tur.
- Sadece ağustos ayında ihracat artış oranının yüksek olmasına rağmen bir aylık dış ticaret açığı 8.2 milyar dolar olmuştur.
- Aylık ithalat rakamı 19.4 milyar dolardır. Mart ayından bu yana aylık ithalat 20 milyar dolar dolayında dolanıp durmaktadır. Bir ay önce temmuzda rakam 20.8 milyar dolar idi.
- Buna karşılık ağustos ayı ihracatı 11.2 milyar dolar olmuştur. Mart ayından bu yana gerçekleşen aylık ihracat rakamlarına göre düşük bir ihracat performansıdır.
Özet ile TİM'in rakamlarında görülen şudur:
- İhracat ilk 9 ayda yüzde 21.7 oranında artış yaparak 99.4 milyar dolara ulaşmıştır.
- Ne yazık ki aylık toplam ihracat rakamlarında artış yok gerileme vardır. Eylül ayı ihracatı 10.7 milyar dolar olmuştur. Bu rakam mart ayından bu yana gerçekleştirilen en düşük aylık ihracatı göstermektedir.
- Mart ayından bu yana aylık ihracat gelirleri düşmektedir.
Biz ihracat rakamlarını şöyle veya böyle bir yanından yakalayarak parlatmaktan, satmaktan pek hoşlanıyoruz.
Örneğin TÜİK ağustos ayı rakamlarını açıkladığında, "İhracat ilk defa ithalatı geçti" denildi.
Ağustos ithalatı 19.4 milyar dolar, ihracatı 11.2 milyar dolar idi.
İhracat ithalatı nasıl geçmişti?
Bir yıl öncenin aynı ayına göre ihracat artış oranı yüzde 32.2, ithalat artış oranı yüzde 26.3 olmuştu. (tekrar hatırlatmakta yarar var: Sekiz aylık dönemde ihracat yüzde 21.9, ithalat yüzde 39.3 artmıştı.)
TİM'in rakamları açıklandığında da gerileyen aylık ihracatta Irak'a yapılan ihracattaki artış öne çıkarıldı.
Nereye yapılır ise yapılsın, ihracat iyi bir şeydir ama, bizin AB pazarına sattığımız mal ile Irak pazarına sattığımız mal aynı şey değildir AB pazarı ile Irak pazarı aynı pazar değildir.
Cumhurbaşkanı, TBMM açılışında yaptığı konuşmada imalat sanayiinde toplam maliyette ithal girdi payını yüzde 82 olarak belirtti.
Döviz fiyatındaki artışın içeride üretim artışında olumlu etki yapabilmesi, ucuz ithalatın yerine yerli girdi kullanımının artmasına bağlıdır.
İthalat fiyatı arttıkça ithalat hacmi azalmıyor, ihracat artmıyor ise, bir yerde bir yanlış var demektir.
İhracat ve ithalatta uzun ve orta süreli kontratlar nedeniyle döviz fiyatlarındaki artışın henüz dış ticaretteki etkisinin belirgin hale gelmediği söylenebilir. Bir süre daha beklemek gerekecek.