İthal samana muhtaç ülke
Tam 5 yıl önce, bu sütunda "Sözün bittiği yerdeyiz. Bu nedenle eveleyip gevelemeye gerek yok.Tarım ülkesi Türkiye, cumhuriyet tarihinde ilk kez saman ithal etmeye karar verdi. Dünyanın yedinci, Avrupa'nın bir numaralı tarım ülkesi olmakla övünen Türkiye, sap ve saman ithal edecek duruma geldi. Bunun için yasal düzenleme yapıldı.
Sap ve saman ithalatı yasaklı ürünler kapsamından çıkarıldı. İthalatın yolu açıldı. İsteyen sap ve saman ithal edebilecek. Sahip olduğu iklim, insan gücü, toprak yapısı ve tarımsal potansiyeli ile Türkiye bunu hak edecek bir ülke mi?" diye yazdık.
Geçen 5 yıllık süreçte saman ithalatı çok tartışıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, seçim meydanlarında tarım konusu her gündeme geldiğinde saman ithalatına vurgu yapıldı.
Saman ithalatı adeta hayvancılıkta dışa bağımlılığın simgesi oldu. Şimdi bir kez daha Türkiye saman ithal eder duruma geldi. Üstelik, "Milli Tarım", Milli Hayvancılık" politikası uygulanırken Türkiye ithal samana muhtaç hale getirildi.
Saman ithal edenlere soruyoruz, "Neden ithal ediyorsunuz?
Yanıt hep aynı: "Stok yapanlar var. Fiyat çok yüksek, daha da yükselecek. Bu nedenle ithal ediyoruz."
Devlet, 3 stokçuyla mücadele edemiyor. Samanda, yaş meyve ve sebzede, tarımın her alanında piyasayı stokçulara, spekülatörlere teslim ediyorlar. Üreten ucuza satmak zorunda kalırken, tüketen pahallıya almak zorunda.
Devlet kendi ithal ettiği eti bile tüketiciye ucuza veremiyor. Marketler istediği fiyattan satıyor.
İthal saman ucuz değil
Samana dönersek; ithal samanın fiyatı yerli samandan ucuz değil. Konya'da 35-40 kuruş kilosu. Güneydoğu'da 55-60 kuruş. Bulgaristan'dan ithal edilen saman da aynı fiyat. Fakat, içerde fiyat yükselecek diye tüccar samanı elinde tutuyor. Bulgaristan'dan sipariş verip işlemleri tamamlayınca hemen alabiliyorsunuz.
Ne olursa olsun Türkiye gibi tarım potansiyeli bu denli yüksek, yılda ortalama 5 milyon hektar tarım arazisi boş kalan Türkiye'nin saman ithal etmesi tam bir beceriksizlik. Tarım politikasının iflas ettiğini gösteriyor.
Bu yıl saman üretiminde bir sıkıntı var. Uygulanan hayvancılık politikasında çok daha büyük sıkıntı var. Ülkenin saman ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Doğu ve Güneydoğu'da çiftçi buğday ve arpa tohumunu değiştiriyor. Sapı kısa danesi daha çok tohumlar ekiyor. Bunun saman üretimini azaltacağını kimse hesaplamıyor.
Bakanlık uyumuş
Yeni ürüne uygun hasat tekniği uygulanıyor. Biçerdöver üstten biçerek sapı tarlada bırakıyor. Bunun saman kıtlığına yol açacağını da kimse hesaplamamış. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı deyim yerindeyse uyumuş. Planlama yapmamış. Şimdi saman ithal ediliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koltuğuna oturan her bakan "yerli üretimi artıracağız" "ithalatı durduracağız" diyor. Fakat, ithalatı durdurmak bir yana özellikle hayvancılıkta her şey ithal ediliyor.
Hayvancılıkta ithalat çarkı nasıl işliyor?
Hayvancılık yapmak için hayvan materyali ithal ediliyor. Süt hayvancılığı yapanlar damızlık düve,besicilik yapanlar besilik dana ithal ediyor. Koyun,keçi yetiştirenler damızlık ithal ediyor.
Hayvanı ithal ettiniz iş orada bitmiyor. Hayvanı ne ile besleyeceksiniz?
Yem vermeniz gerekiyor.
Yem ham maddesinin başta soya,mısır ve diğer ürünler olmak üzere yaklaşık yüzde 50'si ithal ediliyor. Kaba yem yedireceksiniz. Saman da ithal.
Sonra hayvanlara çoban lazım, bakıcı lazım. O da ithal.Eskiden Moldovyalılar vardı. Şimdi Suriyeliler çoban oldu.
Hayvanınız hastalandı, aşı yapmanız gerekiyor,ilaç tedavisi uygulayacaksınız. O da ithal.
Yetiştirdiğiniz hayvan et ihtiyacınızı karşılamıyor.Et fiyatı yükseliyor. Bu kez et ithal ediliyor.
Hayvanınızın verimli ırk olmasını,süt veriminin,et veriminin yüksek olmasını istiyorsunuz. Bunun için suni tohumlama yapacaksınız, sperma da ithal.
İthal olmayan tek şey kaldı. Bu kadar ithalatı yönetecek bir tarım bakanı. O da ithal olursa çark tamamlanacak.
Çok uzağa gitmeye gerek yok. Bulgaristan'dan canlı hayvan, koyun, kuzu, saman, ayçiçeği ithal eden Türkiye, bir bakan da ithal edebilir.
Ağlanacak halimize güler olduk. İthal samana muhtaç hale getirildik. Bu arada ithal hayvanla, ithal samanla ülkeye bir çok hastalığın gireceğini de unutmamak gerekir. Hepinize iyi bayramlar.