“İthal çelikte verginin sıfırlanması, ekonomiye darbe vurur...”
Türkiye sanayisinin bel kemiğini oluşturan sektörlerinden biri olan çelik sektörü, stratejik konumunu güçlendirmek ve katma değerli ürünlerle ekonomiye yarattığı değeri üst seviyelere çıkarmayı hedeflemiş görünüyor. Üretimdeki gücünü uluslararası pazarlardaki payını artırarak pekiştirmek isteyen sektörde ithalat ve ihracatla iştigal eden iş insanları güçlerini birleştirme amacıyla yeni oluşumları yaşama geçiriyorlar...
Bu bağlamda 2017 yılı ikinci yarısında Çelik Dış Ticaret Derneği çatısı altında bir araya geldiler.
Hafta başında Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı değerli dostum Namık Ekinci ile yeni kurulan derneğin üyeleri ile yeni yıl yemeğinde birlikte olmuştum.
Sorunların aşılmasında güç birliği şart..
Namık beyle başkanlığını üstlendiği yeni derneğin işlevini, amaçlarını ve yeni yılda yürürlüğe giren inşaat çeliğinde ithalat vergisinin sıfırlanmasına ilişkin tebliği konuşma olanağını bulduk.
Namık bey, neden yeni dernek kurduklarını şu sözleriyle anlatıyor; “Çelik Dış Ticaret Derneği’nin kuruluşu ile çelik sektörümüzün ihtiyaç duyduğu önemli bir oluşumu hayata geçirdik. Sektörel işbirliği ve dayanışmayı artırmak, çelik sektörümüz ve ülkemiz menfaatleri yönünde çalışmak ve fikir alışverişi yapmak üzere bir araya geldik. Çelik sektörünün yapısal sorunları yanında ihracatta karşı karşıya olduğumuz sorunların aşılmasında güç birliği yapmak giderek daha da önemli hale geliyor. Sorunların aşılması ve yeni fikirlerin üretilmesi anlamında Ortak Akıl ile hareket etmenin gerekliliğine inanıyoruz. Çelik sektörü ve ihracatına katkı sağlayacak çalışmalar yürütmek üzere bir araya geldiğimiz Çelik Dış Ticaret Derneği, sektörümüzün gelecek yıllara çok daha güçlü şekilde kendini hazırlaması için çalışmalar yürütecek. Sektörü ve sorunlarını yakından bilen, çözüm önerileri getiren, vizyon sahibi ve dinamik bir yapıya sahibiz.
2018 yılında çalışmalarımıza hız vererek sektörümüze yaptığımız katkıyı artırmayı istiyoruz. Türk çelik sektörü dünyanın önemli çelik üreticileri arasında yer alıyor. Üretmenin tek başına yeterli olmadığı ürettiğiniz ürünlerin ticaretini etkin şekilde yapmadığınız takdirde sürdürülebilir bir büyümenin sağlanamayacağına inanıyoruz. Yapısal sorunlarımıza çözüm bulma noktasında da Çelik Dış Ticaret Derneği olarak 2018 yılı ve sonrasında aktif bir çalışma içinde olacağız. Derneğimizin şu an itibari ile 65 üyesi bulunurken, bu sayının 2018 yılında 100’ü geçmesini hedefliyoruz.” Başkan Ekinci'nin derneğe ilişkin verdiği bilgiler özetle bunlardı..
İthalat vergisi önce yüzde 30'dan yüzde 10'a indi şimdi sıfırlandı
Müteahhitlerin inşaat çeliğindeki fiyat artışlarına yönelik şikayetleri ithalat vergisinin sıfırlanması ile sonuçlandı. İnşaat çeliğinde yüzde 30 olan ithalat vergisi önce yüzde 10’a indirildi ancak fiyatların düşmemesi üzerine tüm uyarılara rağmen 2018 yılı itibariyle sıfırlandı. Konuşmamızın ikinci bölümünün konusu, yeni yılda yürürlüğe giren inşaat çeliğinde ithalat vergisinin sıfırlanmasına ilişkin tebliğ oluşturuyordu..
Bu tebliğin çelik sektöründe ciddi moral bozukluğuna neden olduğu yeni yıl yemeğine de yansımıştı.
Konuşmasını çelik sektörünü şaşkına çeviren bu karar ve ekonomiye yansımalarını, Çarşamba günü Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olarak, yapacağı basın toplantısında kamuoyuyla paylaşacağını dile getiren Başkan Ekinci, inşaat çeliği ithalatında ülkemizi bekleyen büyük bir tehlikeye karşı şu özlerle uyardı “İthal inşaat çeliğinin deprem kuşağında yer alan ülkemizin standartlarına uygunluğuna yönelik tam bir kontrol mekanizması bulunmuyor. Denetimler yapılamadan ithalata izin verilmesi yapı güvenliğini ve vatandaşlarımızın canlarını tehlikeye sokabilecektir. Türk çelik sektörünü dampingli, teşvikli ve standart dışı üretim yapan ülkelerin tehdidine karşı açık hale getirmiştir.
İthalat, fiyatların düşmesine çare olmayacaktır
Çelik fiyatları global piyasalarda belirleniyor ve Türk müteahhitleri şikayet etseler de dünyanın en ucuz ve kaliteli inşaat çeliğini kullanmaktadır.
Bir sektörü korumaya çalışırken Türkiye sanayinin bel kemiği olan başka bir sektörün zarar görmesi kabul edilemez. Tüm dünya haklı ya da haksız gerekçelerle yerli üreticisini koruyup gümrük duvarlarını yükseltirken Türkiye’nin inşaat çeliğinde gümrük duvarlarını sıfıra indirerek sektörün dış tehdit ve baskılara açık hale getirilmesi sanayimize vurulan önemli bir darbedir. İthalat, fiyatların düşmesine çare olmayacaktır” sözleri konuşmamızın can alıcı bölümünü oluşturuyordu..
Çelik İhracatçıları Birliği ve Çelik Dış Ticaret Derneği başkanlığını yürüten Namık Ekinci ile yemek sohbetimizden aktarabildiklerim özetle bunlardı.