IT’ciler, küçük işletmeleri üzmeyin
Eğer yıllardır teknoloji sektöründe bulunuyor ve hatta bu alanda makaleler yazıyor, dergiler çıkarıyorsanız, çevrenizdeki herkes teknoloji alanında merak ettiği her şeyi ilk önce size danışıyor. Bundan 10 yıl önce daha basit konularda yardımımız istenirdi.
Yeni alınacak bir yazıcı, monitör, bilgisayar ve benzeri ürünler için tavsiyeler gibi. Daha sonraları tüketici elektroniği de işin içine girmeye başladı.
Televizyonlar, medya çalıcılar, ev eğlence sistemleri gibi. Şimdi ise ya yaş ilerlediğinden ya da ihtiyaçlar değiştiğinden olsa gerek daha kurumsal konularda tavsiyeler isteniyor.
Sıkıntıları, soruları ve yapmak istenenleri dinledikçe de, küçük işletmelerde IT’nin nasıl yanlış kullanıldığını, yanlış teknolojilere yatırım yapıldığını ve geri dönüşü olmayan vahim hataların yapıldığını maalesef görüyorum.
Önümüzdeki en somut gerçek şu; küçük işletmelerde hemen hemen her konuda karar vermesi gereken kişi işletmenin sahibidir.
Haliyle teknoloji gibi özel bir uzmanlık isteyen konuda, yalnızca ticari zekaya, birikime ve güce sahip bir kişinin işinin ihtiyacı olan teknolojileri bilmesi, bunları satın alması ve yönetmesi mümkün değil. Her işletmenin bu konularda uzman birini istihdam etmesi de ne yazık ki imkân dâhilinde değil.
Peki, bu durumda çözüm ne? Çözüm, bu konularda işletmelere yardımcı olacak, onlara daha pahalı değil, daha doğru çözümü satacak ve yalnızca tek bir konuya odaklanmamış çözüm ortaklarının ortaya çıkması. Ülkemizde bu işletmelerde teknolojinin doğru kullanılmasındaki en büyük engellerden biri, kurumsal anlayışla çalışan ve daha küçük işletmeleri hedefleyen sistem entegratörlerinin
bulunmayışı.
Küçük işletmeler teknoloji çözümlerini halen mahallenin bilgisayarcısı mantığı ile çalışan kurumlardan satın alıyorlar. Haliyle çoğu zaman da ya ihtiyaçları olmayan şeyleri fazladan
almış oluyorlar. Hatta çoğu zaman kendi ihtiyaçları ile örtüşmeyen uygulamaları bile firmanın diretmesi ile almak zorunda kalıyorlar.
Küçük işletmelere yönelik olarak yazılmış sektörel yazılımlarda durum ise felaket. Çoğu yazılım 10 yıl önce hazırlandığı için günümüz sistemleri ile uyumsuz. Bu firmaların bazıları kapanmış, bazılarında ise kod geliştirenler ayrıldığı için halen eski yazılımlar müşterilere satılmaya devam ediyor.
Yakın zamanda donanım sektörünün önemli oyuncularından birinin genel müdürü eski bir dostum ile sohbet ediyor ve eski günleri anıyorduk.
Teknoloji marketleri ve online alışverişin Türkiye’deki kanal yapısına verdiği zarardan konu açıldı.
Kendisinin bu konudaki fikirleri oldukça ilginçti. Her ne kadar kanalın günümüzdeki durumu için üzülüyor olsa da, aslında bu durumun kendi hatalarından dolayı kaynaklandığını belirtiyor. Kendisini geliştirmeyen, daha kurumsal odaklı düşünmeyen ve günlük karlar peşinde koşan bilgisayarcılar, kurumsal ihtiyaçlara cevap verecek yapıya hızla geçiş yapamadılar.
Haliyle işi yalnızca uygun fiyata satış yapmak olan rakiplerinin karşısında da tutunamadılar. Küçük işletmeler bilişim teknolojilerine her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Bu konularda onlara yardımcı olacak ve gerçekten de iyi iş çıkaran IT şirketlerine artık çok daha fazla ihtiyaçları var.