İtalyan devi Pietro Fiorentini Bursalı Gemsat’ı satın aldı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Türk şirketlerinin enerji ekipmanları konusundaki üretimleri yabancıların da ilgisini çekiyor. Bursa’da kurulu Gemsat Gaz Ekipmanları da onlardan biri. 25 yıllık geçmişi olan Gemsat, İtalyan devi Pietro Fiorentini tarafından satın alındı. İtalyan dev, Türk şirketin yüzde 100 hissesini satın aldı. Satın alma süreci geçtiğimiz günlerde tamamlandı ve Bursalı Gemsat, Pietro Fiorentini’ye devredildi. 1990’lı yıllarda Irak’ta çalışan mühendis Nihat Uçar tarafından 1993’te temelleri atılan şirket ilk kurulduğunda 75 metrekarelik bir alanda hizmet veriyordu.
Şu anda Türkiye’nin yanı sıra uluslararası alanda da faaliyet gösteren Gemsat, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), İGDAŞ, Bursagaz, İzgaz, İzmirgaz, Kırgaz, Başkentgaz, Diyargaz ve Akmercan Gaz şirketlerinin yanı sıra enerji sektöründe faaliyet gösteren HABAŞ, Zorlu Holding, Çalık Grubu gibi firmalarla çalışıyor. Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerin projelerinde de yer alan Gemsat, doğalgaz basınç düşürme ve ölçüm istasyonları alanında üretim gerçekleştiriyor.

11 ülkede tesisi var

İtalyan Pietro Fiorentini ise ülkesinin en eski enerji ekipmanları üreticilerinden biri. 1940’lı yıllarda kurulan Pietro Fiorentini, doğalgaz ve petrol sevkiyatı konusunda üretim gerçekleştiriyor. Avrupa’dan Asya’ya farklı ülkelerde 11 tesisi bulunan İtalyan şirket, Türkiye’ye 1991 yılında girdi. 27 yıl önce Fio Gaz adıyla İstanbul’da şirket kuran Pietro Fiorentini, yüksek basınç ve orta basınç boru hatları için ekipman satışı gerçekleştiriyor. Bölge istasyonları kurulumu da yapan firma, 2013’te LPG kok dağıtımı yapan ODOGAZ ile birleşti.

***

TANAP'a Türk ürünleri imza attı

Türkiye’deki milyar dolarlık projelerde yerli malzeme kullanımı hep gündemdeki bir konu olmuştur. Özellikle Avrupa ve Ortadoğu’daki Türk inşaat şirketlerinin aldığı projelerde Türk ürünleri kullanılırken, Türkiye’de yabancı malzemelerin ağırlıkta olması konunun tartışılmasına yol açıyor. Ancak son dönemde Türk malı kullanımı da arttı. Örneğin geçtiğimiz hafta açılışı gerçekleşen TANAP Projesi’nde…

Hatırlanacağı üzere toplam uzunluğu 1.850 kilometreyi bulan ve büyük kısmı Türkiye’den geçen TANAP Projesi Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak. Açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan, Ukrayna, Sırbistan ve KKTC liderleri tarafından yapılan projenin kalıp ve iskele sistemlerini Türk şirketi URTİM tedarik ediyor.

‘Bu tür projeler bize güven veriyor’

Aynı zamanda bölgesel enerji politikalarına da yön verecek stratejik bir proje olan TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında yer alan Ardahan'ın Posof İlçesi'ndeki Türkgözü Köyü'nden başlıyor, 20 il ve 67 ilçeden geçerek, 1.850 kilometre sonra Edirne'nin İpsala İlçesi'nde son buluyor. Bu noktadan sonra doğalgaz Avrupa ülkelerine aktarılacak. URTİM Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Urfalılar’ın verdiği bilgilere göre projede 13 bin kişi istihdam edilirken, inşasında kullanılan boruların yüzde 80'i Türkiye'de 6 farklı firma tarafından üretildi. Proje için, 82 milyon saat iş yapılırken 175 milyon kilometre yol kat edildi, 131 bin 13 metre uzunluğunda boru kaynatıldı. Serdar Urfalılar, "Türkiye'de Ardahan, Kırşehir, Eskişehir, Edirne ve Kırklareli şehirlerinde ayrıca Gürcistan'da ve Azerbaycan Bakü'de sistemlerimiz kullanıldı. Bu projede olmak Türk üreticilere güven veriyor" dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar