‘İtalya Türkiye’yi hedef ülke seçti iş dünyası olumsuz algıyı değiştirebilir’

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye ve İtalya arasındaki ticaret hacmi 2015 yılında yaklaşık 18 milyar dolara ulaştı. İtalya, Türkiye’nin en büyük dördüncü ticaret ortağı konumunda. İkili ticaret 2016’nın ilk 10 ayında 14.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu geçen seneye oranla yüzde 1.6 artış anlamına geliyor.

İtalyan sermayesinin Türkiye’deki yatırım stoku ise 2015 yılı sonu itibariyle 4.5 milyar dolara ulaşmış durumda. İtalyan firmaları Türkiye’de son dönemde öncelikle enerji, yenilenebilir enerji, ilaç, sağlık ve altyapı projelerine yöneliyorlar. Türkiye, aynı zamanda üçüncü ülkelerde iş yapmak isteyen İtalyan firmaların da öncelikle tercih ettiği pazar konumunda. İtalyan bankalarının Türkiye’deki varlığı, İtalyan şirketlerinin pazara girişini olumlu etkileyen bir diğer unsur.

Son dönemde Türkiye’de yaşanan gelişmelerin ikili ilişkileri ne boyutta etkilediğini sorduğum İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) Başkanı Aniello Musella’dan, oldukça sevindirici cevaplar aldım. Bunlardan ilki İtalya’nın, 2017-2018 yılları için Türkiye’yi “Hedef Ülke” olarak seçmiş olması. İtalya hükümeti, ikili ilişkilerin gelişmesi amacıyla Türkiye’de düzenlenecek aktiviteler için 2 milyon euro bütçe ayırıyor. Bu süreçte öncelikle güneş başta olmak üzere, yenilenebilir enerjiler, tarım makineleri, gıda ve otomotivin yanı sıra startup’lar, akıllı şebekeler gibi birçok inovatif alanda işbirliği fırsatları desteklenecek: Yani söz işadamlarında olacak.

Zaten Aniello Musella da özellikle bu konuya dikkat çekiyor ve şunu söylüyor: “Siyasi açıdan yaşanan olumsuz gelişmeler, iş dünyasını ve ekonomik faaliyetleri etkilemiyor. Türkiye tüm dünyaya ne kadar güçlü bir ekonomisi olduğunu anlatmalı. Olumsuz algıyı değiştirmek işadamlarının elinde...”

Ekonomi, siyasi istikrarsızlıktan etkilenmiyor

“12 aydır Türkiye’deyim. Türkiye büyük bir pazar. Yabancı yatırımcıları için orta ve uzun dönemde büyük fırsatlar sunan önemli bir pazar. İtalyan ve Avrupalı şirketler bunu böyle görüyor” diyen Musella’ya kulak verelim: “Türkiye genç nüfusu ile çok büyük bir pazar. Aynı zamanda coğrafi konumu çevre pazarlara ulaşmak için çok önemli bir fırsat sağlıyor. Türkiye’de 700 civarında İtalyan şirket var. Bu şirketler, altyapıdan sağlığa, makineden otomotive kadar çok sayıda sektörde faaliyet gösteriyor. İtalya’daki şirket merkezleri, Türkiye’ye yönelik haberleri duydukça endişeleniyorlar; ama buradaki temsilcilerin tavrı daha farklı. Siyasi açıdan istikrarsızlık var, ama bu durum iş dünyasını, ekonomik faaliyetleri etkilemiyor. İş dünyası son derece aktif bir şekilde çalışıyor. Bu da Türkiye’deki yabancı şirketlerin varlığını kanıtlıyor. Türkiye, Avrupa için Türkiye önemli bir pazar olmaya devam ediyor. Politika ve AB üyeliği gibi konular bir yana dusun, AB hala Türkiye’nin en önemli ticaret partneri.”

Yanlış algı değişmeli

Türkiye’ye yönelik ciddi bir yanlış anlaşılma olduğunu; Türkiye’nin doğru algılanmadığını söyleyen Musella’nın yorumları şöyle: “Sokaktaki İtalyan vatandaşı ya da İtalyan KOBİ’ler, Türkiye’yi uzak bir ülke olarak görüyorlar; Türkiye’nin bölgedeki ülkelerle benzer bir yapıda olduğunu düşünüyorlar. Oysa Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi, yapısı bu ülkelerden çok farklı. Son dönemde siyasi açıdan yaşanan olumsuz gelişmeler de bu yanlış algıyı güçlendirdi. Türkiye’nin kendisini çok iyi anlatması gerekiyor. Türkiye sadece gelişen bir pazar olarak görülmemeli. Bu doğru değil; Türkiye farklı bir konumda. Bu kapsamda resmi kurumlara ve iş dünyasına büyük görev düşüyor. Türkiye medyaya sadece olumsuz yönleri ile yansıyor; ama Türkiye’nin ekonomik gücü ve ekonomik açıdan sunduğu fırsatlar da yansıtılmalı. Biz her iki ülkenin iş insanları arasında ilişki kurarak bu algıyı olumlu yönde değiştirecek çalışmalar yapıyoruz.”

Avrupa’ya yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerinin sayısı artıyor

Aniello Musella’nın dikkat çektiği bir diğer konu da, 2016 yılında Avrupa’ya yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcıların oranının ciddi bir artış kaydetmiş olması. Musella, “Türk yatırımcılar Avrupa’ya yatırım yapmak istiyorlar. Bu talep özellikle 2016 yılında ciddi oranda arttı. Almanya, Hollanda, Fransa ve İtalya yatırım yapılmak istenen başlıca ülkeler arasında. İtalya’nın tercih edilmesindeki temel nedeler olarak; eğitimli iş gücü; pazar hacmi; ‘made in Italy’ markasının tüm dünyada tercih ediliyor olmasını sayabiliriz.

Öte yandan, İtalyan iş çevresi oldukça esnek bir yapıya sahip, bu da Türk iş dünyası için önemli. İtalyanlar planlamada her zaman mükemmel olmasalar da, kritik konularda her zaman bir çözüm üretirler. Bu dönemde şirketlere özel çözümler üretmek oldukça önemli bir özellik” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar