İşyerleri SGK bildirgesini asmak zorunda değil

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK [email protected]

Okurumuz A. Güneş, "Yabancı sermayeli bir şirkette çalışıyorum. Şirketimizde çalışanların ücretleri gizli olup, bu nedenle de SGK bildirgesi asmak istemiyoruz. Ancak bunun için de SGK bir para cezası uyguluyormuş. Ne yapmamızı önerirsiniz?" diyor.

Değerli okurumuz, gerçekten de büyük şirketlerin neredeyse tamamında çalışanların ücretleri gizlidir. Bu nedenle de ücretlerin tespitine imkân veren SGK aylık prim ve hizmet belgeleri işyerlerine asılmıyordu. 6111 sayılı Torba Kanun ile işverenlerin işyerlerine aylık prim hizmet belgesi asma yükümlülüğü ve bu konuya ilişkin idari para cezası kaldırıldı.

6111 sayılı torba kanunun;

- 40'ıncı maddesi ile 5510 sayılı Kanun'un 86'ıncı maddesinin altıncı fıkrasında yer alan  "Sigortalıyı çalıştıran işveren ile alt işveren ve iş görme edimini yerini getirmek üzere sigortalıyı geçici olarak devralan işveren; aylık prim ve hizmet belgesinin kurumca onaylanan bir nüshanı sigortalının çalıştığı işyerinde, birden ziyade işyerinin olması halinde ise sigortalının çalıştığı her işyerinde ayrı ayrı olmak üzere, Kuruma verilmesi gereken sürenin son gününü takip eden günden başlanarak, müteakip belgenin verilmesi gereken sürenin sonuna kadar, sigortalılar tarafından görülebilecek bir yere asmak zorundadır." ibaresi,

- 45'inci maddesi ile 5510 sayılı Kanun'un 102'nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan "ve 86' ncı maddesinin altıncı fıkrasında" ibaresi, Yürürlükten kaldırılmıştı. Dolayısıyla artık işyerlerinde SGK aylık prim ve hizmet belgesi asılma zorunluluğu yoktur.

Konuyla ilgili olarak SGK tarafından yayınlanan 9.8.2011 tarihli genel yazı ile ayrıntılar belirlenmiştir. Buna göre, 5510 sayılı Kanun'un 86'ncı ve 102'nci maddelerinde yapılan bu değişiklikler 25/2/2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğinden, 25/2/2011 tarihinden itibaren işverenlerce aylık prim ve hizmet belgesi asma zorunluluğu bulunmamakta, haliyle bu belgelerin asılmamış olduğunun tespiti halinde idari para cezası uygulanması da mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 7'nci maddesinin ikinci fıkrası, "Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur." hükmüne amirdir.

Kanunun bu hükmüne istinaden, 24/2/2011 ve öncesinde, SGK müfettiş ve kontrol memurları tarafından yapılan denetimler sırasında aylık prim ve hizmet belgesinin asılmadığının tespit edilmiş olması halinde, 6111 sayılı Kanun'la yapılan düzenlemelerin ilgililerin lehine durum meydana getirmiş olduğu dikkate alınarak, 24/2/2011 tarihinden önce işlenen söz konusu fiiller nedeniyle de idari para cezası uygulanmayacaktır.

Buna göre, kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca 24/2/2011 ve öncesinde yapılan tespitlere istinaden aylık prim ve hizmet belgesi asmama fiili nedeniyle uygulanan ve ilgililere tebliğ edilen idari para cezalarının tahsil edilmemiş olması halinde, söz konusu cezalar kesinleşip kesinleşmediği veya ilgililerce itirazda bulunulup bulunulmadığı üzerinde durulmaksızın Ünite İtiraz Komisyonunca karar alınmak suretiyle iptal edilecektir.

Buna karşın, 24/2/2011 ve öncesinde işlenen bahse konu cezalar dolayısıyla uygulanan idari para cezalarının tahsil edilmiş olması halinde, bu cezalar iptal ve iade edilmeyecektir.

Beş puan teşvikinde süresinde ödeme şart

Okurumuz Dilek Bursalı, "5510'dan yüzde 5 indirimi olan şirketimizin sigorta primlerini yatırmayı atladım. 40.000 TL'lik ödemede %3 gecikme zammı dışında 13500 TL'lik 5510 indirimini de tahsil ederler mi? Ne yapmamız gerekiyor?" diyor.

5510 sayılı Kanun'la getirilen önemli avantajlardan birisi de, beş puanlık prim indirimidir. Bu haktan yararlanmak için işverenin bu işyerinden SGK'ya borcu  vs. olmaması, aylık prim bildirgesini süresinde vermesi ve prim borcunu süresinde ödemesi gerekiyor. Süresinde ödenmediği takdirde bu aya özgü olma üzere prim teşvikinden yararlanmayacak ve teşvik tutarını da işveren yatıracaktır. Bu nedenle süresinde ödemediğiniz için 13.500 TL olan teşvik kısmını şirketiniz ödeyecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019