İşyerinde mutluluk
Berber Murat
Berber dükkanı büyük bir mağazanın bir vitrini kadardı. İlk gördüğümde girmeye çekinmiştim. Ama Berber Murat'ı tanıyınca gördüm ki, dükkanı dardı ama yüreği bir mağaza kadar genişti.
On yılı aşkın süredir saçımı hep Murat keser. Ancak yazın İstanbul dışında olurum; mecbur kaldığım için saçımı başkasına kestiririm. Yazlık dönüşü traş olurken kendine özgü mizah anlayışı ile takılır Murat: "Yazlıktaydınız demek . Beni yine hangi berberle aldattınız?". Saç keserken bir bakarsınız bir türkü mırıldanır. Kuzguncuk'taki renkli karakterlerden birisidir Berber Murat.
Dükkanın önü taksi durağıdır. Murat tüm sürücüler ile ahbaptır. Kışın ısınmak için onun dükkanına girerler.Biz taksi gerektiği zaman Murat'ı ararız. O, uygun birisini yollar. Bakarsınız bir gün nöbetçi manav rolünde dükkan komşusuna yardım ediyor;başka bir gün köfteciye. Ailesinin rızkını kazanmak için boş durmaz, ek işlerde de çalışır. Çalışkandır Berber Murat.
Vapurdan inenler veya vapura giden müşterileri geçerken takılırlar ona. O da onlara takılır. Berber Murat yetmiş iki milletle barışıktır.
Muhakkak her insan gibi Berber Murat'ın da dertleri vardır, sıkıntıları vardır. Ama bunca yıldır giderim; yakındığını, ağladığını görmedim. Dertleri ve sıkıntıları ile çevresini sıkmaz. Hayata olumlu köşeden bakar. İçindeki çocuğu öldürmemiş, kendisi ve dolayısıyla çevresi ile barışık, mutlu birisidir.
Mutluluk hocaları
Berber Murat'ı ne için anlattım? The Wall Street Journal gazetesinde okuduğum bir makale(Thinking Happy Thoughts at Work; Ocak 27, 2010) aklıma Murat'ı getirdi. İşyerinde mutluluk konusu Amerika Birleşik Devletlerinde gündeme oturmuş durumda. Bunun için haklı nedenler var. Amerika'daki "The Conference Board" adlı kuruluş 22 yıldır bir araştırma yapar, çalışanların memnuniyetini ölçer. Son anketin sonuçları açıklanmış. Son 22 yılın en düşük rakamı çıkmış. Bu ankete göre çalışanların ancak %45 'i işlerinden memnunmuş. Bu oran 2005'te %52 ve 1987'de %61 imiş.
Peki insanların işlerinden memnun olması önemli mi? Evet, önemli. Araştırmalar gösteriyor ki, pozitif tutum ve davranış iş için önemli. "American Behavioral Scientist" dergisinde 2004 yılında yayınlanan bir araştırmanın sonuçları çok çarpıcı. 60 işyeri üstünde yapılan araştırmaya göre mutlu çalışanlar daha çok kâr etmişler ve daha çok müşteri memnuniyeti ortaya çıkarmışlar. Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre de mutlu kişiler daha geniş ve yaratıcı düşünebiliyor."Psychological Bulletin" de 2005 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, mutlu insanların işe devamsızlıkları mutsuzlara göre daha azmış ve patronlarından daha olumlu değerlendirmeler alıyorlarmış.
Yukarıdaki gerçekleri gören Amerikan işverenleri, çalışanların mutluluğu için işletmelerine moral hocalarını, mutluluk hocalarını getirmeye başlamışlar. Örneğin, UBS, American Express; KPMG ve Doodwin Procter gibi firmalarda eğitimciler çalışanların pozitif tutum kazanmaları için çalışıyorlarmış. "İşyerinde Mutluluk Koçluğu" yeni iş kitaplarınının ve MBA programlarında derslerin konusu olmaya başlamış
Mutluluk hocaları değişik reçeteler tavsiye ediyorlarmış. Tavsiyelerinden bazı örnekler şöyle: çalışma arkadaşlarınıza yaptıkları şeyler için teşekkür iletileri yollayınız; her gün meditasyon yapınız; birisi için, hiçbir karşılık beklemeden bir şey yapınız; müteşekkir olduğunuz şeyleri yazdığınız bir günlük tutunuz; kişilerde hayranlık duyduğunuz özellikler bulunuz ve bunu onlara söyleyerek iltifat ediniz; sonuca değil, sürece odaklanın; her şeyi olumlu veya olumsuz diye etiketlemeyin; en olumsuz görülen bir şeyin bile olumlu yanları olabileceğini unutmayınız.
Bir yorum
Şimdi size bir soru: İşyerinizde yukarıda anlattığım Berber Murat gibi kişiler mi görmek istersiniz, yoksa gamlı baykuşlar mı? Benim cevabım Berber Murat gibi olacaktır. Çünkü mutluluk da mutsuzluk da bulaşıcıdır. Mutlu insanlar çevrelerine mutluluk saçar, gamlı baykuşlar da gam. Müşterileriniz de, çalışanlarınız da ve de tedarikçileriniz de mutsuzluk saçan kimselerle uğraşmak istemez.
Mutlu bir işyeri yaratmak için ne yapmalı? İş, işe eleman almaktan başlar. Eleman alırken dikkatli olmak, kendisi ile barışık, mutlu kişileri seçmek gerekir.Mutlu insanları seçtikten sonra onları mutsuz kılmak veya kılmamak biraz da sizin elinizde. Bunun reçetesini başka bir yazımda veriririm. Mutlu kalmanız dileklerimle…