İşyerinde ikramiye uygulamasının çelişkili tanık anlatımları ile tespit
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2009/ 2296 E. ve 2011/ 966 K. sayılı 27.01.2011 tarihli kararında İşçiye ikramiye verilip verilmediği konusunda çelişkili tanık anlatımları karşısında uzman bir bilirkişi vasıtasıyla işyeri kayıtları ve belgeler üzerinde inceleme yapılarak sonuca gidilmesi gerektiği yönünde bir karar vermiştir.
İncelememize konu olan kararda davacının işyerinde ikramiye aldığının tespiti için işyeri kayıtlarının uzman bir bilirkişi incelenmesinden geçmesi gerektiği, sadece çelişkili tanık beyanlarına göre sonuca gidilmemesi gerektiği vurgulanmıştır.
Davacı davalı işyerinden emeklilik nedeniyle ayrıldığını, işverenin kıdem tazminatını eksik ödediğini, zira işyerinde 3 öğün yemek verildiğini ve 3 maaş da ikramiye ödendiğini ancak bunların tazminata esas ücrete yansıtılmadığını ileri sürerek fark kıdem tazminatının hüküm altına alınmasını istemiştir. Davalı ise kıdem tazminatının eksiksiz ödendiğini, işyerinde ikramiye uygulamasının bulunmadığını savunmuştur.
Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda brüt 1.392TL ücrete ikramiyeden 348.4 TL ve yemek yardımından 130 TL ilave edilerek toplam 1.871.20 TL'ye ulaşmış ancak giydirilmiş ücretin tavanı aşması üzerine kıdem tazminatı hesabı tavandan yapılmış ve işverenden ödenen miktar mahsup edilerek neticeten 7.179 TL fark kıdem tazminatı hüküm altına alınmıştır.
Taraflar arasında düzenlenmiş bulunan hizmet akdinde ikramiye ödemesi ile ilgili bir düzenlemesi bulunmamaktadır. Davacı tanıkları 4 ayda bir, bir maaş ikramiye ödendiğini söylerken davalı tanıkları ise işyerinde ikramiye ödenmediğini ifade etmişlerdir. Yargıtay, tanık beyanları birbiriyle çelişkili olup bu şekilde sonuca gidilemeyeceği yönünde görüş bildirmiştir. Bu sebeple uzman bir bilirkişi vasıtasıyla işyeri kayıtları ve yazılı belgeler üzerinde inceleme yapılıp davalı işyerinde ikramiye uygulaması bulunup bulunmadığı tespit edilerek sonucuna göre kıdem tazminatının miktarı hesaplanmalıdır. Dosyadaki delillerle bu şekilde sonuca gidilmesi Yargıtay tarafından hatalı bulunup dosya hakkında bozma kararı verilmiştir.