İsveçli ViaCon 50 ülkeyi Türkiye’den yönetecek
Türkiye, coğrafyasının yanı sıra fırsatlarıyla da uluslararası şirketlerin bölgesel üssü olmaya devam ediyor. Coca-Cola’dan UPS’e, Citi’den LG’ye bir çok küresel dev, bölgesel merkezini Türkiye’den yönetme kararı alıyor. Bu şirketlere şimdilerde dünyanın 3 büyük çelik menfez ve köprü üreticisi İsveçli ViaCon da katıldı. Dünyanın farklı coğrafyalarında 10’a yakın ülkede üretim gerçekleştiren ViaCon, 50 ülkeyi Türkiye’den yönetmeye başlıyor. ViaCon Türkiye'nin MENA Bölgesi yani Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın da merkezi haline geleceğinin altını çizen ViaCon Türkiye Genel Müdürü Onur Başar, 2019 yılı ocak ayı itibariyle bu yönde faaliyetlere başlanılacağını söyledi. Şu an Afrika’da Sahra Üstü bölgede faaliyet gerçekleştirdiklerini kaydeden Başar, Türk şirketlerinin yurtdışında yaptığı en büyük projelerde imzaları olduğunu anlattı. Başar, “Yapı Merkezi’nin Etiyopya’da yaptığı 1.7 milyar dolar bütçeli demiryolu projesinin bütün menfez ve köprülerini Türkiye’de ürettik. Yine Yapı Merkezi’nin Tanzanya’da 1.2 milyar dolar bütçeli demiryolu projesine devam ediliyor. Etiyopya’da yapılan projede 20 milyon doların üzerinde, Tanzanya’da ise 10 milyon doların üzerinde payımız bulunuyor. Cezayir’de demiryolu tünel projesini gerçekleştirdik" diye konuştu.
‘Boynuz kulağı geçecek en büyük üretici olacağız’
Türkiye’ye 2014’te üretimle girdiklerini, 4 yılda ViaCon’un en büyük 2 üretici ülkesinden biri haline geldiklerini ifad eden Başar, şu anda en büyük fabrikaların, ViaCon Polonya ve sonrasında Sakarya’da üretim yapan ViaCon Türkiye olduğuna dikkat çekti. Başar, "2023 yılı hedefimiz ViaCon’un en büyük tesisi olmak. ViaCon MENA, coğrafi ve nüfus olarak en büyük ViaCon tesisi. ViaCon MENA’ya, İsveç ve Norveç’ten olumlu bir bakış var. Batı ülkelerine oranla Türkiye’nin, İran, Irak, Suriye gibi ülkelerde yatırım potansiyeli daha fazla. Türkiye, hammadde maliyetlerinin düşük olması ve coğrafi konumu itibari ile yatırım için önemli bir ülke olarak görülüyor. Bir anlamda boynuz kulağı geçecek" ifadelerini kullandı. Yaklaşık 3 yıldır ağırlıklı olarak ihracat yaptıklarına değinen Başar, ihracatın yoğun olarak Türkiye’deki müteahhitlerin iş yaptığı Afrika ülkelerine gerçekleştirildiğini dile getiriyor. Ürettiklerinin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini aktaran Başar, imalata aktif olarak başladıkları 2014 yılı sonundan itibaren Romanya ve Etiyopya başta olmak üzere 20'ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de ihracat yaptıklarını anlatan Başar, sözlerine şöyle devam etti: "ViaCon’un toplam ihracatı 30 milyon civarında. Bu ihracatın büyük kısmı Türkiye’den yapılıyor. ViaCon’un buraya gelirken asıl amacı Türkiye gibi güçlü bir ülkede bulunmaktı. Zamanla fark ettik ki ülkemiz inşaat sektöründe sadece Türkiye’den ibaret değil, Doğu’su ve Batı’sında bulunan ülkelere etkisi çok fazla. Türkiye’de bizden başka üretim gerçekleştiren yok. Son dönemde Orta Doğu, Körfez, Afrika ülkeleri ve İran’da yeni projeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu pazarlarda Türkiye’nin de gücü ile birlikte ciddi potansiyel görüyoruz. 2018 yılında özellikle yüksek açıklıklı çelik köprü ürünlerini de üretmek üzere makine yatırımını devreye soktuk. Bu sayede ürün yelpazesini genişleterek hem Türkiye hem de ihracat pazarlarında başarımızı artırmayı hedefliyoruz."
‘Türkiye’yi üst geçitte Guinness’e sokacağız’
"Tüm işlerimizde kur riskini en aza indirerek çalışmalar yaptığımız için döviz kuru karşısında güvencedeyiz" diyen Onur Başar, ekonomide beklenen küçülmeden dolayı Türkiye’deki doğrudan müşterilerinde daralma görülebileceğini söyledi. Şu anda Türkmenistan’da ve Gürcistan’da büyük tünel projelerinde anlaşma sağlamak üzere olduklarını aktaran Başar, şunları kaydetti: "Dubai’de yaptığımız otoyol üzerinde üst geçit köprüsü projemiz bu teknolojide yapılmış dünyanın en büyük köprüsü. 30 metre büyüklüğündeki bu köprü Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday. Üretimi Polonya’da yapılan projenin tasarımı ViaCon Türkiye’ye ait. Suudi Arabistan’da devam eden projemizi takip ediyoruz. İran’da 5-6 köprüden oluşan projemizi tamamladık. Çanakkale’de görüşmeye devam ettiğimiz projeler var. ViaCon Türkiye olarak ekolojik köprüler yaptık. Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve ekolojik köprüler önem kazanmaya başladı. Bu sektörde Avrupa’nın en büyüğü olan ViaCon dünyada ise ilk 3’ün içinde yer alıyor. Türkiye’de bizim dışımızda bu alanda satıcı bulunuyor ancak bizden başka üretici bulunmuyor."