İstihdam göstergelerinde manşet rakamlar başka, arındırılmışlar başka

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Türkiye İstatistik Kurumu mevsimlerin özelliği dolayısıyla aylık değişimlerin yanlış değerlemelere yol açmasını önlemek arayışında, her ayın rakamını mevsim etkilerinden arındırıyor. 
Aylık rakamlar “Manşet istihdam Rakamı” diye adlandırılırken, diğerlerine “Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Temel İşgücü Göstergeleri” deniliyor.


Manşet işsizlik oranı mevsimsel etkiler nedeniyle martta yüzde 10.2’den yüzde 9.7’ye geriledi. 2013 Mart ayında bu oran yüzde 9.4 seviyesindeydi. 
Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 9’dan yüzde 9.1’e yükseldi. Artışta işgücüne katılım oranının artmaya devam ederken, aralık-şubat döneminde görülen güçlü istihdam artışının zayıfl aması etkili oldu. 

Aralık-Şubat döneminde mevsimsellikten arındırılmış olarak ortalama aylık 243 bin kişilik tarım dışı istihdam sağlanırken, mart ayında istihdam artışı 70 bin kişi ile sınırlı kaldı. 

Mevsimlik etkilerden arındırılmış rakamlara göre, şubat ayında 127 bin kişi ile istihdama en yüksek katkıyı yapan sanayi sektörü mart ayında sadece 6 bin kişilik artış gösterirken, güçlü seyreden bir başka sektör olan inşaatta ise 38 bin kişilik istihdam kaybı gerçekleşti. Hizmet sektörü ise 102 bin kişiyle en çok istihdam sağlayan sektör oldu. 

Tarım dışı işsizlik oranı mevsimlik etkilerden arındırıldığında yüzde 11 ile sabit kalırken, son 6 aydır gerileyen genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 15.6’dan yüzde 16.1’e yükseldi. 

Buraya kadarki değerlemeler mevsimlik etkilerden arındırılmış göstergelere dayalı değerlemeler. 

Klasik, “arındırılmamış” ve “Menşet İşsizlik Göstergeleri” denilen göstergeler ise şöyle: 

-Şubattan marta işgücü rakamlarında 506 bin artış oldu. 

Mart’ta 506 bin kişi iş ararken, ekonomi 584 bin kişiye iş imkanı sağladı. Bir yanda 506 bin kişi iş imkanına kavuşurken, işsiz sayısı da 78 bin azaldı. 

İşsiz sayısının azalması önemlidir ama, iş bulabilenlerin nerelerde iş bulabildikleri ve ücretli mi yoksa ücretsiz aile işçisi olarak mı çalıştıkları da önemlidir. 

-Şubattan marta çalışan sayısı 584 bin arttı ama, bu dönemde sanayi sektörü çok az istihdam imkanı yarattı. İş bulabilenlerin sadece yüzde 2’si sanayi sektöründe iş bulabildi. Şubattan marta iş bulabilenlerin yüzde 46’sı tarım sektöründe, yüzde 43’ü hizmetler sektöründe, yüzde 9’u inşaat sektöründe iş buldu. 

Demek ki, şubattan marta ekonomide sanayi sektörü sadece 6 bin kişiye iş imkanı yaratırken mevsim nedeniyle canlanan tarım sektörü ve hizmetler kesimi iş arayanların iş bulabildikleri sektörler. 

İstihdam rakamlarında izlenmesi gereken bir başka gösterge, ücretli sayısındaki artıştır. Ocaktan marta ücretle çalışanların sayısı 214 bin artarken, ücretsiz aile işçilerinin sayısında da 223 bin artış oldu. 

Sonuç olarak şubat ayında 10.2 olan işsizlik oranı mart ayında yüzde 9.7’ye geriledi. Tarım dışı işsizlik yüzde 12.1’den 11.8’e, genç işsizlerin oranı yüzde 17.0’den yüzde 16.7’ye düştü.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018