İstihdam durdu, işsizlik koşuyor

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI [email protected]

Sayfadaki grafikler istihdam ve işsizlik cephesine son aylarda hakim olan eğilimleri gösteriyor. Yıllık ortalama istihdam miktarı, yılın başından beri neredeyse yatay bir hal almış. Çalışma çağındaki nüfus arttığı için de istihdamın nüfusa oranı düşüşe geçmiş. İstihdamda yatay bir eğilim hakim olurken, işsizlikte dikine gidiş devam etmiş. 

Grafikte kullanılan veriler istihdam ve işsizlik verilerinin yıllık hareketli ortalamaları. İstihdam ve işsizlik mevsimsel farklardan en çok etkilenen veriler olduğu için yıllık ortalamalar eğilimleri daha net görmemizi sağlıyor. Aylık işsizlik verileri mevsimselliğin etkisini biraz olsun azaltabilmek için zaten üç ayın ortalamaları olarak hesaplanıyor. Birbiriyle kesişmeyen üçer aylık 4 dönemin ortalamalarını alarak her ay için yıllık ortalama değerleri hesapladık. 

Aylık bazda hesapladığımız yıllık hareketli ortalamaların seyri, istihdam ve işsizlik alanında son dönemde ürkütücü bir eğilimin hakim olduğunu gösteriyor. Son dönem eğilimlerine baktığımızda ortaya çıkan manzara özetle şöyle: 
• Martta şubata göre yıllık ortalama istihdam 12 bin kişi artarken, işsiz sayısı 29 bin ile bunun neredeyse 2.5 katı arttı. 2014 yıllık ortalamasını yansıtan kasım ayına göre ise istihdam 157 bin kişi artarken, işsiz sayısındaki artış 129 bini buldu. 
• Genç istihdamı kasıma göre sadece 8 bin kişi artarken, genç işsiz sayısı bunun 5.5 katı yani 44 bin kişi arttı. 
• Yıllık ortalama istihdam kasım ayına göre tarımda 26 bin, inşaatta 23 bin, sanayide 11 bin azaldı. İstihdamdaki artışı sadece hizmetlerdeki 216 bin kişilik artış sağladı. Böylece toplam istihdam artışı 157 bin kişi oldu. 
• Martta şubata göre yıllık ortalama istihdam miktarı sanayide 9 bin, hizmetlerde 28 bin düştü. 
• Yıllık ortalama işsizlik oranı kasıma göre 0.35 puan artarak yüzde 10.26’ya çıktı. Tarım dışı işsizlik oranı 0.38 puan artarak yüzde 12.33’e, gençler arasındaki işsizlik oranı ise 0.72 puan artarak yüzde 18.63’e çıktı. 
• Geçen yıl aynı dönem ve sürede genel işsizlik oranı sadece 0.09 puan, tarım dışı işsizlik oranı 0.1 puan artmış ve genç işsizlik oranı ise artmak bir yana 0.18 puan azalmıştı. 
• Bir yıl öncesine göre istihdam miktarı yüzde 4.17 artarken işsizler yüzde 18.19 artı. Gençler arasındaki istihdam yüzde 4.28 artarken işsiz genç sayısı yüzde17.96 arttı. Tarım dışı istihdam yüzde 4.40 artarken tarım dışı işsiz yüzde 18.37 arttı. Görüldüğü gibi işsizlikteki artış hızı, istihdamdaki artış hızının 4.5 katını buluyor. 
• Son dönem işsizlik oranı artışı, işgücüne katılım eğilimindeki yavaşlamaya rağmen gerçekleşmiş durumda. İşgücüne katılım oranı kasıma göre sadece 0.24 puan, şubata göre ise 0.01 puan artarak yüzde 50.75 oldu. Bir yıl önce kasım-mart dönemindeki işgücüne katılım oranındaki artış 0.54 puan ile bu yılın 2 katından fazlaydı.

wqgtr.png

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar