İşte satınalma gücünde Avrupa'daki yerimiz!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

 

EUROSTAT ve OECD, Avrupa ülkelerinin satınalma gücü paritesinin fotoğrafını çekti. Ve gördük ki, fotoğraf karesinde, değil önlerde yer bulmak, ortalarda bile değiliz; kareye zar zor girebilmişiz.
EUROSTAT ve OECD, GSYH hacim endeksi ile gerçek kişisel tüketime ilişkin hacim endeksini hesapladı. Hesaplamalar; 27 AB üyesi, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi olan İsviçre, İzlanda ve Norveç, üyelik müzakereleri devam eden Hırvatistan ve aday ülkeler Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan ile potansiyel aday ülkeler olan Arnavutluk ve Bosna-Hersek kapsanarak gerçekleştirildi. Bu hesaplamaya ilişkin açıklama da TÜİK tarafından yapıldı.
Her iki endekste de 27 AB üyesinin ortalaması 100 kabul ediliyor. Türkiye'nin 2011 yılı için kişi başına GSYH hacim endeksi 52 düzeyinde bulunuyor. Yani, Türk halkının satınalma gücü, 27 AB üyesi ülkenin satınalma gücünün yarısı kadar.
Lüksemburg, 274 ile hacim endeksi en yüksek ülke. İkinci sırada 189 ile Norveç, üçüncü sırada 151 ile İsviçre geliyor.

GSYH hacim endeksi, battı-batıyor, dediğimiz Yunanistan'da 82, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde ise 92 düzeyinde bulunuyor.
Bizden iyi durumda olanlara bakarak mutsuz olmaktansa, biraz da aşağıdakilere bakmakta yarar var…
Türkiye, GSYH hacim endeksi sıralamasında 37 ülke arasında 30'uncu sırada bulunuyor. Yani satınalma gücü paritesi yönünden bizden kötü durumda olan 7 ülke var. Bunlar arasında AB üyesi olmalarına rağmen hacim endeksleri yalnızca 49 ve 45 düzeyinde bulunan Romanya ve Bulgaristan en dikkat çekici olan ülkeler. Diğer 5 ülke Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek.
Biraz önce belirttik; GSYH hacim endeksleri bizden düşük olmakla birlikte Romanya ve Bulgaristan AB bünyesinde. Türkiye'nin yanında, bizden sonra gelen 5 ülkenin esamisi bile okunmaz aslında. Ama ne acıdır ki, o ülkelerle neredeyse aynı kategorideyiz.
Sakın bunun nedeni nüfusumuzun o ülkelere göre, göreli yüksekliği olmasın! Biz 10 birim üretiyor, 5 kişiye paylaştırıyoruz; onlar 3 üretiyor, 2 kişiye paylaştırıyor…

Kişisel tüketim hacmi

TÜİK'in açıklamasında, gerçek kişisel tüketim hacmine ilişkin verilerin yer aldığını da belirttik. Buna göre, Lüksemburg yine ilk sırada. Bu ülkedeki gerçek kişisel tüketim hacmine ilişkin endeks 150 düzeyinde bulunuyor. Türkiye, 58 endeks değeriyle 27'nci sırada yer alıyor. Gerçek kişisel tüketim hacmine ilişkin endekste son sırada bulunan ülke 34 endeks değeriyle Arnavutluk.

Satınalma gücü paritesi ne demek?

Satınalma gücü paritesi; "farklı ulusal para birimiyle ifade edilen göstergelerin ortak para birimine dönüştürülmesinde kullanılan, ulusal para birimlerinin satınalma gücünü eşitleyen bir değişim oranı" olarak tanımlanıyor. TÜİK'in açıklamasında bu konuda şu görüşlere yer veriliyor:
"Satınalma gücü paritesi, belirli bir mal ve hizmet sepetinin satın alınması için gereken ulusal para tutarlarının birbirine oranı şeklinde hesaplanmaktadır. Bu oran kullanılarak ortak bir para birimine dönüştürülen harcamalar ülkeler arasında anlamlı hacim karşılaştırmalarının yapılmasına olanak sağlar.

Uluslararası karşılaştırmalarda ekonomik büyüklüğün temel göstergesi olan GSYH esas alınmakta ve refah düzeyleri karşılaştırılırken kişi başına GSYH değerleri kullanılmaktadır. Bununla birlikte karşılaştırmanın amacına uygun olarak farklı göstergelerden de yararlanılmaktadır."

aaktas14.20120621075309.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar