“İstanbul’a yakın Avrupa’ya komşu” üretim üssü kuruluyor
Makina İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu'nunca (MAKFED) Kırklareli Vize’de kurulması planlanan 'Makine İhtisas OSB Projesi' halen yönetim kurulu üyeliğini sürdürdüğüm PAGDER &Aslan Plastik ihtisas OSB'ye sınır komşuluğunda konuşlandırılacak. Gerek yaratılan istihdam, gerekse Ar-Ge ve inovasyon odaklı üretilen katma değer yönüyle Türk makine imalatı sektörü ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli. MAKFED’in kuruluşunda PAGDER temsilcisi olup halen MAKFED yönetim kurulu üyeliğini sürdüren Hüseyin Semerci’den edindiğim bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.
Türk makine imalatı sektörü yıllardır ürettikleri iş konularıyla ilgili kurulan derneklerde üye firmaların sorunlarını çeşitli platformlarda dile getiriyor çözümler üretmek için yoğun çaba gösteriyorlardı.
Dernekler, Makine İhracatçıları Birliği’nin (MAİB) öncülüğünde, Ocak 2007’de kurulan Makine Sanayi Sektör Platformu (MSSP) çatısı altındaki birlikteliklerini oluşturdular.
MSSP, 7 yıllık geçmişinde, makine üreticilerini yurt içinde ve yurt dışında temsil etti.
Uluslararası temsilde gücünü kanıtlayan platform üyeleri, 22 Kasım 2014’te yaptıkları toplantıda MAKFED’in kuruluşuna karar verdiler. Bugün itibariyle MAKFED; 18 makine imalat sanayi derneğinin çatı kuruluşu, yaklaşık bin 900 firmayı 13 bin 371 girişimle, 220 bin 409 kişiyi istihdam ederken;
- İç pazara 32 milyar dolarlık katkısıyla,
- 77.5 milyar dolar cirosuyla,
- 15 milyar dolar yarattığı katma değerle,
- 14.6 milyar dolarlık ihracatıyla
- 28 milyar dolarlık ithalatla,
- 567 milyon TL'lik Ar&Ge harcamasıyla,
- 5 bin 255 Ar&Ge işgücü,
- 117 Ar&Ge Merkezi,
- 22 Tasarım merkezi,
ile ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyor.
Makine sektörü, imalat ve hizmet sektörleri ile etkileşimi bakımından stratejik öneme sahiptir.
Bu yüzden yüksek gelir düzeyine erişmiş olan gelişmiş ülkelerin tamamında güçlü bir makine sektörü görülmektedir.” Hüseyin beyden edindiğim bilgiler özetle bunlar..
MAKFED’in Başkanlığı'nı üstlenen Adnan Dalgakıran’ın sektöre ilişkin değerlendirmeleri ve neden yeni bir OSB gerektiğini şu sözleriyle anlatıyor; “katma değerli üretime ağırlık verilmesi gerekiyor.
Bu noktada İstanbul’da yoğunlaşan sektörümüzü dağınık yapısından kurtarıp bir araya toplayacak ve ihtiyaç duyulan modern üretim imkânlarını sağlayacak bir Organize Sanayi Bölgesi'ne ihtiyaç bulunuyor.
MAKFED olarak makine imalat sanayinin bu ihtiyacına çözüm getirmek için sektörün Trakya Bölgesi’ndeki ilk ve tek ihtisas organize sanayi bölgesini kurmak için çalışmalara başladık. KOBİ’lerin yoğun olduğu sektörümüzde 13 bini aşan üretici firma bulunuyor ve bu firmalar 220 bin kişiye istihdam sağlıyor. Sanayileşmenin olduğu illerde faaliyet gösteren sektör firmalarımızın İstanbul, Bursa, Kocaeli, Trakya, İzmir, Eskişehir, Ankara, Konya ve Gaziantep gibi illerde yoğunlaştığı görülüyor.Sektör firmalarımızın yüzde 50’si Organize Sanayi Bölgeleri, yüzde 30’u Küçük Sanayi Siteleri, geri kalan yüzde 20’si ise şehir içine sıkışmış durumda dağınık bir şekilde faaliyetlerini yürütüyor. Firmalarımızın yüzde 26’lık büyük bir bölümü İstanbul’da yer alıyor. Sanayinin şehrin sıkışık yapısı içinde büyüyüp gelişme imkânı bulunmuyor.
İstanbul’un doğusunda Dilovası ve Gebze’de 2 adet Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi mevcut ancak İstanbul’un Avrupa yakasında ve Trakya’da dağınık halde faaliyetlerini sürdüren firmalarımızın böyle bir şansı yoktu.
Bu gerçekten hareketle makine üreticilerimizin daha modern ve büyümeye açık alanlara sahip olacağı Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni hayata geçiriyoruz. OSB’mizi Türkiye’nin göz bebeği, Avrupa’ya komşu konumu ile de öne çıkan Trakya Bölgesi’nde kuruyoruz. Kırklareli-Vize’de bulunan PAGDER&ASLAN Plastikçiler İhtisas Özel OSB’ye komşu olacak Makine İhtisas OSB ile üreticilerimizi sektörün ihtiyaçlarına cevap veremeyen OSB’lerden ve şehrin sıkışıp yapısından kurtarmayı hedefliyoruz.
- Katılımcı firmalarımız için son derece kârlı bir yatırım olacak OSB’miz sektörel kümelenme ile makine sanayinin küresel rekabette elini güçlendirecek.
- Yüzde 30 daha ucuz enerjiden yüzde 45 yatırım teşvikine, İstanbul ve Avrupa’ya komşu lokasyondan taşınma kredi desteğine kadar pek çok avantajın yanı sıra modern alt yapı olanakları ve sosyal yaşam alanları ile makine sanayimizi ihtiyaç duyduğu bir ihtisas OSB’ye kavuşturmayı hedefliyoruz.
- 400 bin metrekarelik büyüme alanı ile birlikte 1 milyon metrekare arazi üzerinde kurulacak Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi üç etaptan oluşacak.
- Birinci etap metrekaresi 55 dolar, İkinci etap metrekaresi 70 dolar, üçüncü etap metrekaresi 85 dolardan başlayan avantajlı fiyatlarla sanayicilerimize sunulacak. Dolar kuru da 1 ABD Doları = 4.5 TL’den sabitlendi.
- 11 Temmuz Çarşamba akşamı Polat Renaissance Otel’de makine sanayicilerimizle bir araya geleceğimiz ve Makine ihtisas OSB’mizi tanıtacağımız bir toplantı düzenliyoruz.
- Tüm sektör firmalarımızı bu toplantıya davet ediyoruz" diyor..
Yeni üretim üssünün ülkemize, sektöre ve yöre insanına yararlar getirmesini dilerim...