İstanbul’a gelenler artıyor ama otel dolulukları ve fiyatlar düşüyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısındaki artış Türkiye ortalamasının üzerinde ve hatta Antalya’dan yüksek. İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı artarken otellerin yatak sayıları da arttı. Ama yatak sayısı artışı, ziyaretçi artışının önüne geçti. 

Sonuç olarak otellerin hem doluluk oranı hem de yatakların satış fiyatı düşüyor. 

Mayıs ayı itibariyle 12 aylık dönemde İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısındaki artış yüzde 7.8. Buna karşılık yeni otellerin devreye girmesi ile yatak kapasitesi yüzde 13 artmış durumda 

Bu ters gelişme sonucu otellerin ortalama doluluk oranları yüzde 12 oranında azaldı. 

Fehmi Köfteoğlu yönetimindeki Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin yaptığı araştırmaya göre otellerin doluluk oranındaki gerilemenin 2 nedeni var. 

Bunlardan biri, ziyaretçi sayısındaki artışın otel kullanmayan Arap ülkelerinden gelenlerden olmasıdır. 
Aralarında Almanya, İsviçre ve İtalya’nın da olduğu Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçiler yüzde 2 ile yüzde 6 azalırken, İran ve Arap ülkelerinden gelenler yüzde 20 ile yüzde 50 attı. 

2010 yılında İstanbul’a gelen toplam ziyaretçiler içinde Arap ülkelerinin payı yüzde 10 iken bu oran 2014’te yüzde 17’ye yükseldi. 

İstanbul’a gelen ziyaretçi arttığı halde otel doluluk oranlarında azalma ve fiyatlardaki düşüşün ikinci nedeni, kıyı bölgelerinde olduğu gibi son dönemde çok sayıda yeni otelin hizmete girmesi ile yatak arzının talepten daha hızlı artması oldu. 

Bu yılın ilk beş aylık döneminde İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 oranında artarken, 2013 yılının mayıs ayında İstanbul’daki işletme belgeli otellerin toplam yatak kapasitesi 75 binden 85 bine yükseldi. Buna göre yatak kapasitesindeki artış yüzde 13 olarak gerçekleşti. 

Doluluk oranlarındaki düşüş ile birlikte fiyatlar da geriledi. İstanbul’daki otellerin ortalama günlük satılan oda bedeli (ADR-Average Daily Rate) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.5 gerileyerek 177.69 evrodan 153.64 evroya düştü.

wfef.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018