İstanbul sermayesi de Anadolu sermayesi
Cumhuriyetin ilk yıllarında, Türkiye'de bir yabancı sermaye, bir de İstanbul sermayesi vardı. Anadolu sermayesi diye bir şey yok idi.
İstanbul sermayesi denilen sermaye de Rum,Yahudi ve Ermeni vatandaşların sermayesi idi.
Cumhuriyet döneminde devlet desteği ile özel sektör yaratılmaya çalışıldı. Fakat özel sektörün gelişmesi 1950'lerde başladı. 1960'lardan sonra hızlandı.
Sermaye İstanbul'da gelişti ama, İstanbul'da sermayeyi temsil edenler Anadolu kökenli iş adamlarıydı. Ankara'dan, Kayseri'den Adana'dan, İzmir'den gelenler ciddi yatırımlar yaptıkça bunlar İstanbul sermayesi ve İstanbullu işadamları olarak öne çıktı. Fakat gerçekte bu sermaye Anadolu Sermayesi, işadamları ise Anadolulu girişimcilerdi.
Daha sonra Anadolu'da küçük sanayiden KOBİ'lere geçiş başlayınca, KOBİ'ler geliştikçe, Anadolu sermayesi deyimi öne çıkmaya, Anadolu sermayesi İstanbul'a karşı imişçesine bir hava yaratılmaya başlandı.
İstanbul sanayileşmede yükünü alınca, İstanbul'da sanayi yatırımına yer kalmayınca Anadolu'ya yatırım hızlandı. Buna yerel yeni sermaye grupları da eklenince Anadolu'nun ağırlığı artmaya başladı.
İSO'nun 2009 listesindeki ilk 500 firma sıralamasında 500'ün 276'sı Anadolu firması. 210 milyarlık toplam ciroda Anadolu sermayesinin payı 92 milyar TL.
İkinci 500 firma sıralamasında ise 500 firmanın 289'u Anadolu firması. 2009 yılında listeye 55 yeni Anadolu firması girmiş. İkinci 500 firmanın toplam cirosunun yüzde 64'ünü Anadolu firmaları gerçekleştirmiş.
Bundan sonra Anadolu sermayesi hızla büyüyecek. Bu işin tabiatı icabı. İstanbul bölgesi artık sanayi bölgesi olarak belli sınıra ulaştı. Anadolu sermayesinin büyümesi her bakımdan sağlık işaretidir.