“İstanbul Plast Eurasia Fuarı, sektöre ve firmalara moral verdi…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Avrupa’nın en büyük plastik endüstrisi fuarı 28. Uluslararası “İstanbul Plast Eurasia”
5-8 Aralık 2018 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Plastik Sanayicileri Derneği’nce (PAGDER), 6 Aralık günü düzenlenen ve benim de katılımcı olarak yer aldığım Danışma Kurulu toplantısı sonrası gezme olanağını bulduğum fuarın, sektöre ve katılımcı firmalara katkılarını; PAGDER Başkanı Sayın Selçuk Gülsün, katılımcı firmalardan Aksoy Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy ile Ekin Makine Genel Müdürü Abdullah Karabulut’tan değerlendirmelerini bir haftalık gecikme ile sizlere aktarmak istiyorum..

PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün, ‘İstanbul Plast Eurasia’nın yalnızca plastik sektörünün değil Türkiye sanayisinin geneli bağlamında en önemli fuarlardan biri olduğunu kaydederek, Türkiye plastik sektörünün gücünü gösteren İstanbul Plast Eurasia’da bu seneki hareketliliği herkese moral verdiğini söyledi. “Bu yıl Avrupa dışı özellikle Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya gibi ülkelerden gelen profesyonellerin sayısında artış oldu. Ekonomik ve coğrafi konjonktürün son iki-üç yıldır Plast Eurasia’yı Avrupalı katılımcı yönünde zorladığını görmekteyiz. Bununla birlikte, özellikle standlı katılımcı tarafında fuar her geçen sürümde portföyünü genişletmektedir” diyerek sözlerine devam eden Gülsün, K Show gibi dünyanın en büyük plastik ve kauçuk fuarının düzenlendiği yıllarda Plast Eurasia’nın ertelenebileceği yönünde de üyelerimizden öneriler alıyoruz” diyerek fuarların etkinliğinin arttırılmasına ve kaynak verimliliğine yönelik tedbirlere vurgu yaptı.

Gülsün, PAGDER olarak yurtdışında birçok platform çerçevesinde Türkiye plastik sektörünü temsil ettiklerini, her fırsatta ‘İstanbul Plast Eurasia’nın daha fazla küresel markaya ev sahipliği yapması için bizzat davetler yaptıklarını belirterek sözlerini noktaladı.

Katılımcı firmalardan Aksoy Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy ise, “Aksoy Plastik olarak biz plastik işleme sırasında kullanılan renklendirici ve performans arttırıcı katkıları üretiyoruz. Ürünlerimiz plastik işleyen firmalar için yardımcı malzeme durumundadır. Üretimimizin %40’ını çevre ülkelere ihraç etmekteyiz.

Fuardan kısa bir süre önce babamı, fuardan bir gün önce de plastik sektöründen bir dostumuzu kaybettiğimiz için bu sene fuar bizim için çok keyifli başlamadı” sözleriyle başladığı değerlendirmesini, “Plast Eurasia fuarı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden artan bir oranda ilgi ve ziyaretçi çekmeye devam ediyor. Ayrıca bu ülkelerden gelen yabancı ziyaretçilerin Türkiye’ye sadece fuar için değil yıl boyunca sık sık gidip gelmeye başladıklarını da görüyoruz. Öte yandan az da olsa Rusya’dan fuara gelen ziyaretçi sayısında bu sene bir artış gördük. Yabancı ziyaretçi artışı sadece müşteriler ile sınırlı değildi. Bizim için tedarikçi olan yabancı firmaların temsilcilerinin sayısında da bu sene artış gördük. Bu anlamda fuarda stand açan firmalar satın alma tarafında da mevcut ve yeni tedarikçileri ile görüşme imkanı bulabildiler. Özellikle İran’dan çok sayıda firmanın plastik hammadde tedariği için müşteri arayışında olduğunu gözlemledik. Bizim ürün grubumuzda fuarda sıcak satış pek olmaz. Ziyaretçiler daha çok bilgi ve teklif toplar ve gelecek yıl için değerlendirme yapar.

Fuardan sonra iş takibi önemlidir. Şu anda biz de fuarda görüştüğümüz müşterilerin takiplerini yapıyoruz. Genel olarak beklentimiz olumlu” sözleriyle sonlandırdı.

Fuarda stantları gezerken Ar-Ge sonucu üretilmiş yerli tam otomasyonlu, robotlu makineleri gördüğümde bir mühendis olarak gurur duyduğum, Türkiye'nin en büyük yatay ve dikey plastik enjeksiyon makinesi imalatçısı Ekin Makine Genel Müdürü Abdullah Karabulut’un değerlendirmesi ise şöyle; “1995 yılında; katıldığımız ilk fuardan bugüne kadar, kendi sektörümüzle ilgili TÜYAP fuarının organize ettiği tüm fuarların katılımcısıyız.
Ekin Makine yetkilisi olarak, diğer hol ve stantları ziyaret edip genel durumlarını izleme durumumuz olmadı.

Ancak; dört gün boyunca birbirinden farklı sektörlere hitap eden, teknolojisi yüksek 10 adet makinamızla, çok yoğun bir ziyaretçi sayısıyla karşılaştık. Aralarında tam otomasyonlu, robotlu makinalarımızın olması, kalite olarak Avrupa makinalarıyla mukayese edilebilir seviyeye gelmesi ayrıca ziyaretçilerimizin ilgisini arttıran başka bir husus oldu. Stant tasarımından çok, bir yerli üretici olarak ürettiğimiz makinaların çeşitliliğini, kalitesini, teknolojisini ön plana çıkararak ziyaretçilerin yoğun ilgisini ve beğenisini kazanmayı başarabildik.

Genel ziyaretçi profiline bakıldığında, yerli ziyaretçilerin çokluğunun yanında, geçen yıllara göre yurtdışı ziyaretçilerinin sayısında ciddi oranda artış olduğunu gözlemleyebildik. Bu ziyaretçilerin çoğunluğunu, başta Türki Cumhuriyetler (Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan vb.) Kuzey Afrika Ülkeleri, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Rusya, İran gibi daha sayamadığımız pek çok ülke vatandaşından oluşmaktaydı.

Bu kadar yoğun ilgilinin yanında, sıcak satışa gelince önceki yıllara göre %90 oranında satışlarda düşüş kendini net olarak hissettirdi.

Yapılan satışın istatistiğinde ise yurtiçi satışın ciddi oranda azaldığı, yurtdışı satışta ise yukarı doğru seyreden bir ivmenin oluşuydu.

Yerli ziyaretçilerin makine alımı yapmama veya erteleme nedeni olarak ise kredi faizlerinin yüksekliği, Ülke olarak içinde bulunduğumuz ekonomik çalkantıdan kaynaklandığı bilgisini edindik.

Sonuç olarak ülkemizde rahatlıkla üretebileceğimiz makineleri, üretmeyip ithalatın neden bu kadar cazip hale getirildiğini irdelememiz ve acilen çözümünü bulmamız gerekmektedir. Aksi takdirde gelecekte ülkemiz fuarlarında tamamen yabancı ürünler sergilenecek, kendi fuarlarımızda kendimizi yabancı hissedecek, yabancı üreticilerin ancak temsilcisi veya acentesi olmaktan öteye gidemeyeceğiz. Beni etkileyen ‘bir yerli üretici olarak plastik enjeksiyon makine üreticilerinin neslinin tükendiğini bilmenizi isterim.”

Plast Eurasia Fuarı’nda stant açan tüm firmalarımızı kutluyor, çabalarının kazanca dönüşmesini diliyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar