İstanbul Finans Zirvesi
Üçüncü İstanbul Finans Zirvesi 24-25 Eylül'de toplanacak. Elliye yakın ülkeden konuşmacı ve katılımcının yer alacağı zirvede finans ve ekonomi dünyasının en son tartışma konuları ele alınacak.
Bu tür zirve ve toplantılar İstanbul'un ekonomi ve finans dünyasında hak ettiği yeri almasına zemin sağlayabilecek araçlardan bir tanesi. İstanbul "uzun vadeli ortalaması" alındığında dünya siyasi tarihinin en önemli kenti. Etrafındaki coğrafya, başkentlik yaptığı imparatorlukların siyasi ve askeri gücü bir araya getirildiğinde değişen dengelere rağmen önemini kaybetmedi. Son dönemde Türkiye'nin uluslararası arenada tekrar önemli bir oyuncu olmaya başlamasıyla İstanbul da tekrar gündeme geldi.
Angelina Jolie "Brad'le İstanbul'a tatile gelmek isterim" demiş ya; Arap dünyasından Amerika'ya Türkiye ismi ve markası artarak duyuluyor, gündeme geliyor. İstanbul Finans Zirvesi gibi platformlar da bu sürece katkı yapan araçlardan. Zira İstanbul'un uluslararası finans merkezi haline gelmesi için o veya bu vesileyle dünya finansının önemli aktörlerinin İstanbul'dan geçmesi gerekiyor.
Ancak rekabet de ortada. Davos örneğinden ve onun bir küçük kasabayı dünya markası haline getirdiği önlenemez başarısından sonra dünyanın birçok kenti bu tur toplantılara ev sahipliği yapmaya çalışıyor. Bunlar Paris'ten Astana'ya kadar uzanıyor ve kendi kent isimleriyle birlikte ülkelerinin de isimlerinin tanıtımına da katkıda bulunuyor.
Danışma Kurulu Başkanlığı'nı yaptığım İstanbul Finans Zirvesi'ne geri dönelim. Bu yıl ki Zirve'de finansal piyasaları tüm temel açılardan ele alan oturumlar yer alıyor. Finansal düzenlemeler, para politikaları ve finansal istikrar ilk oturumda tartışılıyor. Katılımcılar, merkez bankaları, sermaye piyasası düzenleyicilerini da kapsıyor. Sermaye piyasaları bu yıl birden fazla oturumda yer alıyor. Katılımcılar arasında NASDAQ, Abu Dhabi Borsası, Frankfurt Borsası ve ev sahibi olarak İstanbul Borsası Başkanı var. Avrupa ve Amerika'dan önemli finans sektörü oyuncuları da sermaye piyasası oturumlarına katılıyor.
Gecen sene açılışta yer alan İngiliz İş Dünyası Bakanı bu yıl yerini Türkiye'den bakanlara bıraktı. Özellikle Avrupa'dan önemli ticari bankacılar ve kalkınma bankacıları da hem ticari bankacılık hem de kalkınma finansmanı konularını tartışacaklar. Enerji oturumunda ise Rusya, Azerbaycan ve İngiltere'den konuşmacılar Türk konuşmacılara eşlik edecekler.
İstanbul'un mevcutlarla birlikte finans ve ekonomi alanında çok sayıda uluslararası organizasyona ev sahipliği yapması gerekiyor. İstanbul'un uluslararası finans merkezi olmasının yolu buradan geçiyor.