İşsizlik yüzde 14.7’ye yükselirken gündemimiz oy sayımıyla kilitli…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Ocak ayı işsizliği yüzde 14.7'ye yükselirken, gündemimiz seçimden 15 gün sonra bile hala oy sayımına kilitlenmiş durumda. Bu durum toplumda bir stresin hakim olmasına yol açıyor. Bu sayımın bir an önce sonlanması ve normal gündeme dönülmesi bekleniyor. Benim beklentim de bu yönde…

Kiminle ne konuşmak istersem isteyeyim konu dönüp dolaşıp İstanbul seçim sonuçlarına ve bir türlü tamamlanamayan oy sayımlarına geliyor. Ve şu cümleyle noktalanıyor: ”Artık 15 gündür bitmeyen sayımlar bitse de bu yapay gündemi terkedip gerçek gündeme dönsek.”

Dün açıklanan yüzde 14.7’lik ocak ayı işsizlik rakamı haberini okurken ben de aynı şeyi düşündüm, ”Bütün Türkiye’de sayımlar, iki günde tamamlanmasına, yapılan itirazların bir haftada sonlanmasına karşın İstanbul’da sayımların 15 günde tamamlanamamasını “ bir sebebe bağlamakta güçlük çektim. Tek düşündüğüm “Bu davranışlar, demokrasimizin kalitesini düşürüyor. Bize zarar veriyor” oldu. Artık tamamlayın şu sayımı…

Neyse biz gelelim sayımın gölgesinde kalmaması gereken konulardan biri olan ocak ayı işsizliğine. Çünkü yüzde 14.7 olan bu oran 10 yıl öncenin 2009 yılının rekor işsizlik rakamı yüzde14.9 oranna hatırlatır seviyeye yaklaşmış durumda. İş aramaktan vazgeçenlerin katılımıyla tanımlanan 'geniş tabanlı' işsizlik ise 8 milyon 344 bin rakamı ile yüzde 22.2 oranına yükselmiş durumda ...

Geçen yıldan bu yana işgücü 387 bin artışla 31 milyon 825 bine, oran olarak yüzde 52.2'ye yükselmiş durumda. Aynı dönemde işsiz sayısı ise 1 milyon 259 bin kişi artışla 4 milyon 668 bine, oran olarak yüzde 14.7’ye yükseldi. Beklenti Aralık 2018’deki gibi 13.5 seviyesindeydi ve 1.2 puan artışla gerçekleşti. Bu geçen yılın ocak ayına göre 4 puanlık bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Tarım dışı işsizlik oranı geçen yıla göre 4,1 puanlık artışla ocakta yüzde 16.8 oranına yükselirken,15-24 yaş genç işsizlik oranı ise 6.8 puanlık artışla yüzde 26.7 düzeyine yükselmiş durumda. Eğitim görmeyen ve çalışmayan gençlerin oranı da 2.4 puan artışla yüzde 25.5 seviyesine yükselmiş yani her 4 gençten biri ne okuyor ne de çalışıyor. Bu da işsizlik tablosunun en acı yanını oluşturuyor.

TÜİK verilerine göre kadınların istihdama katılım oranı 0.4 puan artışla yüzde 33.6 seviyesine çıkarken erkeklerin katılım oranları ise 0.2 azalarak yüzde 71.1 seviyesine inmiş.

Kayıtdışı istihdam bir önceki yıla göre 0.7 puan artarak 33.1 yükselmiş durumda.

TÜİK Ocak ayı işsizlik verilerinin yer aldığı haberi okurken, bu nedenle, “Artık tamamlayın şu sayımı…” değerlendirmesini yaptım. Belirttiğim gibi sohbet ettiğim herkesten duyduğum da bu oldu.

Türkiye’nin birçok önemli sorununun 'seçimin bitirilemeyen sayımı'” nedeniyle ele alınamayıp gündemde geriye itilmesinin toplumda stres yarattığına tanık oluyorum. Konuştuğum herkes bu durumdan rahatsız. 31 Martta son bulan seçimle ilgili tartışmalara nokta konulması isteniyor. Buna katılmamak elde değil…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar