İşsizlik tırmanırken, partilerin işsizliğe çözüm önerileri

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

İşsizlik sorunu, dünyanın olduğu gibi ülkemizin de en önemli sosyal sorunu olmaya devam ediyor...

Örneğin, 2010 yılından beri işsizlik sayısının giderek yükseldiği TÜİK verilerinde de görülüyor.

İşsizliğin artışında Türkiye ekonomisinde yaşanmakta olan orta gelir tuzağı  sarmalından çıkamamanın yarattığı etkenleri de anımsamakta yarar görüyorum..

Dış ve iç pazarlarda yaşanılan ve yaşanmakta olan daralmalar, büyümede istenilen oranların çok gerisinde kalınması, yeni  istihdam yaratacak gerek doğrudan yabancı sermayenin gelmesindeki  tıkanıklık, gerekse yerli yatırımlarda yaşanılan gerileme bu olumsuz tabloyu oluşturan nedenler olarak sıralanabilir...

Ülkemizde sorunun sadece işsiz oranının yüksekliğiyle kalmadığı görülmektedir. 
Yine örneğin, uzun zamandır işsizlikle ilgili açıklanan tüm verilerde eğitimli gençler arasındaki işsizlik oranının da çok büyük boyutlara ulaştığı görülmektedir.

TÜİK tarafından yapılan son araştırmada açıklanan veriler bunu doğrulamakta ..
Örneğin; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı Ocak ayına ilişkin "İşgücü İstatistikleri"ni açıkladı. 

Verilere göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 454 bin kişi artarak 3 milyon 259 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı ise 1 puanlık artışla yüzde 11.3 seviyesinde gerçekleşti.
Tarım dışı işsizlik oranı 1.3 puanlık artışla 13.4 olarak tahmin edildi. 

15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 2.3 puanlık artışla yüzde 20, 15-64 yaş grubunda ise bu oran 1.1 puanlık artışla yüzde 11.6 oldu.

Ocakta 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı 25 milyon 454 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 44.3 olarak gerçekleşti.

Bu oran erkeklerde yüzde 63, kadınlarda ise yüzde 26 olarak hesaplandı.
Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 4 milyon 842 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 612 bin kişi olarak hesaplandı. İstihdam edilenlerin yüzde 19'u tarım, yüzde 21'i sanayi, yüzde 6,7'si inşaat, yüzde 53,3'ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. 

Türkiye genelinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık azalış ile yüzde 10.3'e geriledi.

İstihdam edilen 25 milyon 454 bin kişinin 17 milyon 132 binlik kısmını ücretli veya yevmiyeliler oluşturdu.
Ücretli veya yevmiyelilerin toplam istihdam içindeki payı yüzde 67.3'e karşılık geldi.

İstihdam edilenlerin 4 milyon 471 binini (yüzde 17.6) kendi hesabına çalışanlar, 2 milyon 748 binini (yüzde 10.8) ücretsiz aile işçileri ve 1 milyon 103 binini (yüzde 4.3) işverenler oluşturdu. TÜİK'in verilerine göre 2010-2015 döneminde aylar ve yıllar itibarıyla mevsim etkilerinden arındırılmamış işsizlik oranları Tablo 2'de.

Türkiye, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere giderken TÜİK’in Nisan ayında  açıkladığı  işsizliği gösteren  verileri özetlemeye çalıştım.  

Hükümetin 2 Nisanda açıkladığı 11 Maddelik  İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme  başlıklı Yeni Teşvik Paketini anımsatarak , Mecliste temsil edilen partilerimizden  CHP,MHP ve HDP’nin seçim beyannamelerinde işszilikle ilgili bölümlerini gelecek yazımda sizlerle paylaşacağım...
 

etjnyn.png

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar