İşsizlik istihdam sorunu iç içe
Kayseri özverili bir duruşla sanayileşme hareketini sürdüren, ürettiğini satan, istihdam yaratan bir kent. Ne var ki, yerelde alının önlemler, gerek işsizlik gerekse işgücü sorununa çare olmaya yetmiyor. Hal böyle olunca da, kapasite kullanımı daralıyor, yatırımlar azalıyor, üretim aksıyor ve tabii, doğal olarak ihracat rakamları yerinde sayıyor.
Evet... Kayseri, sanayileşme bahsinde 'model kent' konumunu koruyan bir kent. İlde, sanayi sektörünün özellikle son yıllarda gerek yatırım ve üretim, gerekse ihracatta epey yol aldığı bir gerçek. Ancak, istihdamda sorunlarla boğuştuğu da bir başka gerçek. Kent, hem kendi kırsalından hem de çevre illerden sürekli göç alıyor. Bu denli başına buyruk bir sosyal hareketlenme ise işgücünün önünü tıkayan engellerden biri olarak çıkıyor sektörün karşısına.
Kısacası, kalifiyesi bir yana, vasıfsız eleman sorununu bile aşmak bir türlü mümkün olamıyor kentte... Kısacası, işsizlik sorunu işgücü sorunu ile iç içe yürüyor Kayseri'de; çözümü ise karmaşık bir hal alıyor giderek... Sınai işletmelerin sadece kalifiye eleman ya da ara elemanı ihtiyacı artmakla kalmıyor, sorun vasıfsız işgücü bahsinde de her geçen gün biraz daha büyüyerek kaygı verici bir hal alıyor.
Yeri gelmişken yılın ilk çeyreğine ilişkin iş ve işsizlik verilerine göz atalım birlikte...
Mart 2018 itibariyle kentteki kayıtlı işgücü sayısı 87 bin 149, kayıtlı işsizlerin sayısı ise 45 bin 200. İlk çeyrekte İŞKUR'a 20 bin 150 kişi ilk kez başvuruda bulunmuş iş için...Yine ayni dönemde 10'u kamudan, 8 bin 385'i özel sektörden olmak üzere toplam 8 bin 395 kişilik açık iş ilanı gelmiş değişik sektörlerden. Buna karşın sadece 2 bin 51 kişi yerleştirilebilmiş işe...
2017 yılı ocak-aralık döneminde işini kaybeden ve işsizlik sigortasından faydalanmak amacıyla başvuruda bulunanların sayısı 24 bin 919. Bunlardan 15 bin 263'üne işsizlik ödeneği bağlanmış. 2018 yılı ocak-mart döneminde işini kaybedenlerin sayısı ise 6 bin 819. Bunların da sadece 3 bin 336'sına işsizlik ödeneği bağlanabilmiş.
Sorun ortada... Çaba harcanmasına ve de gerekli önlemlerin alınmasına rağmen, kentteki endüstri alanlarında faaliyet gösteren işletmelerde gerek kalifiye, gerekse ara eleman sorunu bir türlü aşılamıyor. Bununla da kalmıyor; çoğu firma ihtiyaç duyduğu halde çalıştıracak vasıfsız elemanı bile bulmakta zorlanıyor.
İlginçtir; bir yandan işsizlik oranı sürekli artıyor, diğer yanda sanayici, sektörün değişik alanlarında çalıştıracak işgücünü bulmakta zorluklarla karşılaşıyor. Ara sıra meslek edindirme kursları açılıyor; ne yazık ki, çoğu kez bu kurslar öğrenci bulmakta zorlanıyor.
"Eğitim sonrası işe yerleştirilen çoğu kursiyerin çalışmak istemediğine tanık oluyoruz. Ücret beğenmiyor, masa başında iş istiyorlar. İşsizlere iş beğendiremiyoruz” diyen sanayiciler var.
“Ülkemiz çalışarak, üreterek gelişecek. Ar-Ge olmadan, tasarım olmadan özgün ürünler tasarlamadan gelişemeyiz. Hep birlikte var gücümüzle bilim ve teknoloji üretmeliyiz.
Birlik ve beraberlik ruhu içersinde hareket ettiğimiz sürece, üstesinden gelinemeyecek hiçbir sorun yoktur. Gün, bir ve beraber olma günüdür. '1. İstihdam Seferberliği'ne destek verdik, Kayseri'nin ülke genelinde ilk 10 sırada yer almasını sağladık. İlkinde olduğu gibi ikincisinde de, yine en büyük desteğin Kayseri'den geleceğine inanıyorum.”
Bu sözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ilkinde olduğu gibi ikinci 'istihdam seferberliği'
çağrısına yeşil ışık yakan ve de, Kayseri OSB'de 'istihdam hamlesi' başlatan Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan'a ait. Umarım ikinci hamlesinde de, sayın Nursaçan'ın
beklentileri doğru çıkar...