İsrail'in en eski şirketi Türkiye'ye taşınıyor
İsrail iş dünyasında son dönemde en fazla konuşulan konuların başında Türkiye geliyor. Geçen yıl İsrail'in en önemli çimento üreticisinde çalışan işçilerin Türkiye'yi protesto gösterilerinin yankıları devam ederken şimdi de ülkenin en eski sanayi şirketi tesisini kapatma kararı aldı.
1948'de kurulan İsrail Devleti'nin 70 yıllık sanayi şirketi Harsa adlı banyo armatürleri ve ekipmanları üreticisi, fabrikayı kapatıp, Türkiye'ye taşımaya karar verdi. 1949'dan bu yana faaliyet gösteren Beer Sheva kentindeki Harsa şirketi, 115 işçisini işten çıkarma kararı aldı. İşten çıkarmaların, tüm dünyada kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda alınması, İsrail'de tepkilere neden oldu. İsrail'in Genel İş Federasyonu (Histadrut), ülkede artan istihdam sıkıntısına taşınma kararının büyük darbe vuracağını açıkladı. Histadrut temsilcileri, şirketin yöneticileriyle görüşerek, tesisin kapanmasına engel olmak adına çalışmalar başlattı.
15 Nisan'da başlayan İsrail'deki Hamursuz Bayramı (Passover) nedeniyle fabrikanın son 2 haftadır kapalı olduğunu açıklayan Histadrut Negev Bölge Başkanı Meir Babiof, Harsa tesisindeki işçilere, şirketten işten çıkarma bildirimlerinin gönderildiğini, çalışanların bu bildirimleri kabul etmemesi gerektiğini ifade etti. Histadrut Başkanı Arnon Bar-David ise şirketin Türkiye'de tesis kurduğunu, ancak şu ana kadar bir açıklama yapmadıklarını açıkladı.
Çimento devi tesis kapatacak
İsrail'de hatırlanacağı üzere geçen yıl kasım ayında önemli bir eylem gerçekleşmiş, iki gün süren protesto gösterilerine katılan çimento işçileri, başkent Tel Aviv ile Kudüs arasındaki otoyolu trafiğe kapatmıştı. Ülkedeki çimento pazarının yüzde 60'ını tek başına üreten Nesher adlı firmanın yanı sıra Har-Tuv şirketi çalışanları da Türkiye karşıtı protestolara katılmıştı. Türkiye'ye verilen ithalat izninin firmalarını olumsuz etkilediğini savunan işçiler, şirketlerin küçülmeye gittiğini savunmuştu.
İşte o eylemlerin ardından geçtiğimiz günlerde Nesher'in Haifa'daki tesisini kapatmayı planlandığı İsrail basınının gündeminde. Geçen yıl 40 işçiyle yollarını ayıran Nesher'in Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan'dan alınan çimento fiyatlarının düşük olmasıyla mücadele edemediği, bu nedenle tesis kapatmanın alternatif çözümlerden biri olduğu konuşuluyor. İsrail Rekabet Kurumu Genel Müdürü Michal Halperin, 18 aylı bir inceleme yaptıklarını, Türkiye ve Yunanistan'ın fiyatları düşük ürünler sattığını belirlediklerini açıkladı.
Ukrayna ile Türkiye, ortak füze üretecek
Türkiye'nin son dönemde yakın ilişkiler kurduğu, askeri alanda da ortaklıklara imza attığı Ukrayna ile yeni bir işbirliği gündemde. Kiev Hükümeti, Türkiye'nin Ukrayna üretimi güdümlü tanksavar füzeleri satın almaya hazırlandığını açıkladı. Ukrayna Devleti'ne ait savunma sanayi şirketi UkrobOronProm bünyesindeki Spetstehnoeksport'tan yapılan açıklamada Türkiye'ye 120 mm 'Konus' tanksavar füzeleri ihraç edeceği belirtildi. İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (IDEF 2019), Türkiye Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile Spetstehnoeksport arasında anlaşma ise UkrobOronProm Genel Müdürü Pavlo Bukin, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sergey Krivonos ve Türkiye Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile yapılan görüşme sonrasında imzalandı. Yapılan anlaşmada orta vadede Ukrayna yapımı güdümlü füzelerin teknoloji transferi ile Türkiye'de MKEK tarafından üretilmesinin planlandığı kaydedildi.
5 kilometreden tank vuruyor
Ukrayna yapımı lazer güdümlü Konus füzesi, 120 mm kalibreye sahip ve 5 kilometreye kadar hedefleri vurabiliyor. Füzeler, tankların reaktif zırhını imha edebilme özelliğine sahip. Hatırlanacağı üzere bu yılın ocak ayında Türkiye ile Ukrayna hava savunmasında önemli bir anlaşma imzalamıştı. UkrobOronProm'a bağlı Ukrspetseksport ve Bayrak Makina arasındaki anlaşma sonrasında Ukrayna, Türkiye'den insansız hava aracı (İHA) Bayraktar TB2'yi teslim almıştı. Teslimatı ise eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko duyurmuştu.