İsrail ve ABD ile ilişkiyi bozarsak terör ile mücadelede zorlanırız
Hatırlayınız: Kıbrıs olayları sonucu ABD ambargo uygulayınca, bizim uçaklarımız uçamaz, toplarımız atamaz hale gelmişti.
Şimdilerde Kıbrıs'ta veya komşu ülkelerde savaşa girecek durumumuz yok ama, uzun süredir devam eden bir terör ile mücadele sorunumuz var.
Her gün uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları uçuyor. Havadan ve yerden gece ve gündüz insan hareketleri izleniyor. Havadan ve karadan atış sistemleri kullanılıyor.
Bu sistemlerin hepsini arkasında teknoloji var. Ve de biz maalesef bu teknolojilerin tamamına sahip değiliz. Büyük bölümünü ABD'den, ABD'den alamadıklarımızı İsrail'den alıyoruz.
Bu sistemler olmadan uçaklar havada uçsa da düşmanı, dostu tanıyamıyor. Önünü göremiyor. Atış yapamıyor. Havadan ve yerden insan hareketi izlenemiyor. Tanklar ve modern silahlar ateş almıyor.
Eskiden ülkelerin arası bozulunca mal ticareti aksardı,finansal hareketler aksardı. Günümüzde teknoloji bağımlılığı nedeniyle özellikle silahlı kuvvetlerin gücü olumsuz etkileniyor.
Terör gene tırmanmaya başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ve sınır ötesinde silahlı kuvvetlerin hareketleri çoğaldı.
ABD ve İsrail ile siyasi ilişkileri gererken ve bozarken hesabı kitabı iyi yapmak lazım. Belki Arap ülkelerinden para bulunabilir ama, teknoloji alınamaz.
Silahlı kuvvetlerimiz ise ABD ve İsrail'in teknolojik desteğine muhtaç. Bugüne kadar nasıl olsa ABD ve İsrail desteği var düşüncesi ile bu teknolojilerin tamamını içeride geliştirmedik. Bu teknolojilere büyük ölçüde bağımlılığımız var. Çünkü kullandığımız hava araçları silahlar bu teknolojilere bağımlı.
Konuya yabancı olanlar "İsrail ile tüm ilişkileri keselim… ABD Yönetimine aldırmadan İran ile ilişkileri geliştirelim" şeklinde radikal söylemlerde bulunuyor.
Anadolu'da bir söz vardır: "Bekara eş boşamak kolay gelir" derler. İşte bu biçim. İlişkilerin perde arkasını dikkate almayanlar, ABD ve İsrail ile ilişkilerin kolaylıkla kesilebileceğini sanıyor.